svetvomne.sk

Orechová vianočka

Vynikajúca sviatočná vianočka, ktorá poteší všetky deti i dospelých a nikdy nechýba na vianočnom stole.

 

Počet porcií: 15

Čas prípravy: 45 min.

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: 

 

 

 
 
Badián2gramy
Citrónová šťava3polievkové lyžice
Cukor práškový250gramov
Droždie čerstvé30gramov
Hrozienka70gramov
Maslo140gramov
Mlieko polotučné 1,5%250mililitrov
Múka polohrubá500gramov
Orechy vlašské70gramov
Soľ1gram
Voda1polievková lyžica

1. Príprava cesta

múka polohrubá 500 g  cukor práškový 100 g  maslo 140 g  droždie čerstvé 30 g  mlieko polotučné 1,5% 250 ml  soľ 1 g  badián 2 g  hrozienka 50 g  orechy vlašské 50 g

Odlejeme si trošku vlažného mlieka, pridáme trochu cukru rozdrobené droždie a necháme napučať. Z múky, cukru, rozpusteného chladného masla, zvyšného mlieka, soli, hrozienok, posekaných orechov, badiánu a kvásku vymiesime cesto.

Príprava cesta

2. Kysnutie a tvarovanie

Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste asi 30 minút. Po vykysnutí ho vyklopíme na pomúčenú dosku, rozdelíme ho na tri rovnaké časti, ktoré vyformujeme do tvaru valčekov.

Kysnutie a tvarovanie

3. Formovanie

Z valčekov upletieme vrkoč.

Formovanie

4. Formovanie a pečenie

Preložíme na vymastený plech a necháme ešte chvíľu kysnúť a potrieme roztopeným maslom. Pečieme pri teplote 180°C po dobu 25 minút.

Formovanie a pečenie

5. Zdobenie

orechy vlašské 20 g  hrozienka 20 g  cukor práškový 150 g  citrónová šťava 3 PL  voda 1 PL

Ešte teplú vianočku polejeme citrónovou polevou ktorú si kúpime hotovú alebo vyrobíme nasledovne: preosiaty práškový cukor, citrónovú šťavu a horúcu vodu vymiešame do hladka. Posypeme na hrubo posekanými orechmi a hrozienkami.

Zdobenie

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 7 • Prihlásiť