svetvomne.sk

Orechová vianočka

Orechová vianočka

    

Vynikajúca sviatočná vianočka, ktorá poteší všetky deti i dospelých a nikdy nechýba na vianočnom stole.

Kuchtil

Počet porcií

15

Čas prípravy

45 min.

Náročnosť

nízka

 

 

1. Príprava cesta

múka polohrubá 500 gramov  cukor práškový 100 gramov  maslo 140 gramov  droždie čerstvé 30 gramov  mlieko polotučné 1,5% 250 mililitrov  soľ 1 gram  badián 2 gramy  hrozienka 50 gramov  orechy vlašské 50 gramov

Odlejeme si trošku vlažného mlieka, pridáme trochu cukru rozdrobené droždie a necháme napučať. Z múky, cukru, rozpusteného chladného masla, zvyšného mlieka, soli, hrozienok, posekaných orechov, badiánu a kvásku vymiesime cesto.

Príprava cesta

2. Kysnutie a tvarovanie

Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste asi 30 minút. Po vykysnutí ho vyklopíme na pomúčenú dosku, rozdelíme ho na tri rovnaké časti, ktoré vyformujeme do tvaru valčekov.

Kysnutie a tvarovanie

3. Formovanie

Z valčekov upletieme vrkoč.

Formovanie

4. Formovanie a pečenie

Preložíme na vymastený plech a necháme ešte chvíľu kysnúť a potrieme roztopeným maslom. Pečieme pri teplote 180°C po dobu 25 minút.

Formovanie a pečenie

5. Zdobenie

orechy vlašské 20 gramov  hrozienka 20 gramov  cukor práškový 150 gramov  citrónová šťava 3 polievkové lyžice  voda 1 polievková lyžica

Ešte teplú vianočku polejeme citrónovou polevou ktorú si kúpime hotovú alebo vyrobíme nasledovne: preosiaty práškový cukor, citrónovú šťavu a horúcu vodu vymiešame do hladka. Posypeme na hrubo posekanými orechmi a hrozienkami.

Zdobenie

Dobrú chuť!

badián2gramy
citrónová šťava3polievkové lyžice
cukor práškový250gramov
droždie čerstvé30gramov
hrozienka70gramov
maslo140gramov
mlieko polotučné 1,5%250mililitrov
múka polohrubá500gramov
orechy vlašské70gramov
soľ1gram
voda1polievková lyžica

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť