RECEPTY

Orechová vianočka

Orechová vianočka

Vynikajúca sviatočná vianočka, ktorá poteší všetky deti i dospelých a nikdy nechýba na vianočnom stole.

recept,fotorecept,maslo,badián,hrozienka,hrozienka,orechy vlašské,orechy vlašské,Koláče,Vianočné recepty

Koláče

Kuchtil

Počet porcií

15

Čas prípravy

45 min.

Náročnosť

nízka

 

Ingrediencie

Ingrediencie

badián2gramy
citrónová šťava3polievkové lyžice
cukor práškový250gramov
droždie čerstvé30gramov
hrozienka70gramov
maslo140gramov
mlieko polotučné 1,5%250mililitrov
múka polohrubá500gramov
orechy vlašské70gramov
soľ1gram
voda1polievková lyžica

 

Recept

1. Príprava cesta

múka polohrubá 500 gramov  cukor práškový 100 gramov  maslo 140 gramov  droždie čerstvé 30 gramov  mlieko polotučné 1,5% 250 mililitrov  soľ 1 gram  badián 2 gramy  hrozienka 50 gramov  orechy vlašské 50 gramov

Odlejeme si trošku vlažného mlieka, pridáme trochu cukru rozdrobené droždie a necháme napučať. Z múky, cukru, rozpusteného chladného masla, zvyšného mlieka, soli, hrozienok, posekaných orechov, badiánu a kvásku vymiesime cesto.

2. Kysnutie a tvarovanie

Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste asi 30 minút. Po vykysnutí ho vyklopíme na pomúčenú dosku, rozdelíme ho na tri rovnaké časti, ktoré vyformujeme do tvaru valčekov.

3. Formovanie

Z valčekov upletieme vrkoč.

4. Formovanie a pečenie

Preložíme na vymastený plech a necháme ešte chvíľu kysnúť a potrieme roztopeným maslom. Pečieme pri teplote 180°C po dobu 25 minút.

5. Zdobenie

orechy vlašské 20 gramov  hrozienka 20 gramov  cukor práškový 150 gramov  citrónová šťava 3 polievkové lyžice  voda 1 polievková lyžica

Ešte teplú vianočku polejeme citrónovou polevou ktorú si kúpime hotovú alebo vyrobíme nasledovne: preosiaty práškový cukor, citrónovú šťavu a horúcu vodu vymiešame do hladka. Posypeme na hrubo posekanými orechmi a hrozienkami.

Dobrú chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť  • Upraviť nastavenia cookies