Vianočka
Domáca je najlepšia. Cez rok na raňajky na druhý deň po upečení, na Vianoce ku kapustnici. Deťom chutia aj "vianočkové dukátové buchtičky", kedy vianočku pokrájame na kocky a na tanieri zalejeme vanilkovým pudingovým krémom.
recept,fotorecept,hrozienka,mlieko polotučné 1,5%,droždie čerstvé,maslo,vajce slepačie,vajce slepačie,múka hladká,múka polohrubá,Sladké raňajky,Vianočné recepty
Sladké raňajky
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 100 | gramov | |
cukor vanilkový | 20 | gramov | |
droždie čerstvé | 30 | gramov | |
hrozienka | 60 | gramov | |
maslo | 125 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 200 | mililitrov | |
múka hladká | 300 | gramov | |
múka polohrubá | 200 | gramov | |
vajce slepačie | 2 | kusy |
Recept
1. Príprava cesta
hrozienka 60 gramov • mlieko polotučné 1,5% 200 mililitrov • droždie čerstvé 30 gramov • cukor kryštálový 100 gramov • cukor vanilkový 20 gramov • maslo 125 gramov • vajce slepačie 1 kus • múka hladká 300 gramov • múka polohrubá 200 gramov
Hrozienka umyjeme a namočíme na chvíľu do vody. Mlieko mierne zohrejeme, pridáme do neho čajovú lyžičku cukru, čajovú lyžičku múky (z odvážených ingrediencií) a rozdrobené droždie. Necháme vzísť kvások. Do hlbšej misy vsypeme obe múky, pridáme cukor, vanilkový cukor, vajce, rozpustené maslo, kvások a scedené hrozienka.
2.
Vymiesime cesto a zakryjeme v nádobe. Necháme vykysnúť pri izbovej teplote 1 hodinu.
3.
Cesto vyberieme na pomúčenú dosku a rozdelíme na šesť väčších častí a dve menšie. Z väčších častí spravíme 6 valčekov o dĺžke cca 35 cm, z menších častí valčeky cca 20 cm dlhé.
4.
Z troch valčekov upletieme vrkoč a preložíme ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Pomocou dreveného valčeka, jemným zatlačením do cesta urobíme do stredu vrkoča po celej jeho dĺžke priehlbinu.
5.
Urobíme vrkoč z ďalších troch cestových valčekov a položíme ho do priehlbiny prvého vrkoča. Zopakujeme postup s dreveným valčekom a opätovne vytvoríme priehlbinu.
6.
Spletieme posledné 2 valčeky cesta a tento jednoduchý vrkoč položíme do vytvorenej priehlbiny v druhom vrkoči.
7.
Po stranách vianočky napicháme krátke špajdle, aby nestratila tvar pri pečení. Na plechu ju necháme ešte 20 minút kysnúť.
8.
vajce slepačie 1 kus
Potrieme ju rozšľahaným vajíčkom a podľa chuti ju môžeme posypať mandľami. Pečieme v predhriatej rúre na strednom teplotnom stupni (150 - 170 °C) cca 35 minút. Správnosť upečenie vyskúšame zapichnutím špajdle do vianočky - špajdlu vytiahneme a ak cesto zachytené na nej nelepí je správne upečená.
9.
Upečenú, po odstránení pomocných špajdlí. potrieme mliekom a posypeme cukrom. Vychladnutú krájame
Dobrú chuť!