badián
Badián je hviezdicovitý plod zo stromu anízovec pravý. Aromatický plod sa používa do koláčov, zákuskov, likérov, vareného vína, čajov, zaváraného ovocia, na pečené mäso a pod. Badián sa odporúča kupovať celý a mlieť ho je najlepšie pred použitím, pretože jeho vôňa rýchlo vyprcháva.
Pokrmom dodáva sladko-korenistú chuť. Je nepostrádateľnou ingredienciou v čínskej a indickej kuchyni. Badián je nielen voňavý ale aj účinne liečivý. Obsahuje množstvo minerálnych látok a vitamínov. Podporuje imunitu, je vhodný pri chrípke, nádche, kašli - uvoľňuje hlieny a pomáha zabezpečovať zdravie dýchacích ciest. Podporuje a urýchľuje trávenie, odstraňuje plynatosť, uvoľňuje kŕče v bruchu a je vhodným liečivom pri hnačke. Pomáha pri reumatizme a odstraňuje bolesti kĺbov. Má antiseptické účinky, bojuje proti plesniam, kvasinkám a prispieva k čistej pokožke. Stimuluje tvorbu materského mlieka. Má tiež pozitívne účinky na psychiku, pomáha odstrániť stres, strach a plachosť. Pri dávkovaní badiánu je namieste opatrnosť, vo väčšom množstve je toxický a môže spôsobovať alergie.
Badián v receptoch
Merné jednotky
gram | ||
• | kus |