Krehký tvarohový koláč
Koláč z krehkého maslového cesta s tvarohovo-makovou plnkou.
recept,fotorecept,hrozienka,tvaroh jemný odtučnený 0,5%,mak mletý,Koláče
Koláče
Kategórie
Koláče
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 50 | gramov | |
cukor práškový | 150 | gramov | |
cukor vanilkový | 8 | gramov | |
hrozienka | 50 | gramov | |
jedlá sóda (sóda bikarbóna) | ½ | čajovej lyžičky | |
mak mletý | 100 | gramov | |
maslo | 125 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 80 | mililitrov | |
múka hrubá | 25 | gramov | |
múka polohrubá | 250 | gramov | |
múka polohrubá | - | ||
smotana kyslá (14-18% tuku) | 2 | polievkové lyžice | |
tvaroh jemný odtučnený 0,5% | 500 | gramov | |
vajce slepačie | 3 | kusy | |
voda | - |
Recept
1. Príprava cesta
múka polohrubá 250 gramov • cukor práškový 60 gramov • cukor vanilkový 8 gramov • jedlá sóda (sóda bikarbóna) ½ čajovej lyžičky • maslo 125 gramov • vajce slepačie 1 kus
Do misy navážime múku, cukor, pridáme vanilkový cukor a sódu bikarbónu, premiešame. Potom pridáme zmäknuté nakrájané maslo a vajce.
2.
Vymiesime cesto a necháme ho v chlade pol hodinu odpočívať.
3. Tvarohová plnka
hrozienka 50 gramov • voda • tvaroh jemný odtučnený 0,5% 500 gramov • smotana kyslá (14-18% tuku) 2 polievkové lyžice • vajce slepačie 2 kusy • cukor práškový 90 gramov • múka hrubá 25 gramov
Hrozienka umyjeme a namočíme do vody. Do misy vložíme tvaroh, pridáme smotanu, vajcia, cukor, múku a scedené hrozienka.
4.
Dohladka vymiešame.
5. Maková plnka
mlieko polotučné 1,5% 80 mililitrov • cukor kryštálový 50 gramov • mak mletý 100 gramov
V hrnci necháme zovrieť mlieko s cukrom, odstavíme ho z ohňa a primiešame mletý mak.
6. Príprava koláča
Rúru predhrejeme a rozvaľkáme cesto na pomúčenej doske (maslo v ňom sa dlhým spracovávaním topí preto pracujeme rýchlo).
7.
Cesto vložíme do koláčovej formy.
8.
Na cesto nalejeme tvarohovú plnku a makovou plnkou koláč vyzdobíme.
9. Pečieme
Koláč pečieme pri 180°C 30 minút.
10.
Upečený koláč necháme dobre vychladnúť.
11. Servírujeme
Potom ho pokrájame a porcie opatrne naložíme na tanier. Cesto je veľmi krehké a pri servírovaní musíme dávať pozor aby sa nepolámalo. Konzumujeme ako zákusok - lyžičkou alebo dezertnou vidličkou.
Dobrú chuť!