svetvomne.sk

Veľkonočný makový bochník

     

Mazanec plnený makovou náplňou.

Kuchtil

Počet porcií

Čas prípravy

1 h. 30 min.

Náročnosť

stredná

 

Kategórie:    

 

 
 

1. Maková náplň

mak mletý 150 g  cukor kryštálový 60 g  škorica mletá 1 ČL  strúhanka 1 PL  mlieko plnotučné 3,5% 150 ml

Mletý mak, cukor, škoricu a strúhanku zalejeme horúcim mliekom. Plnku zamiešame a necháme vychladnúť.

Maková náplň

2. 

mlieko plnotučné 3,5% 50 ml  droždie čerstvé 20 g  cukor kryštálový  múka hladká 500 g  cukor práškový 80 g  vajce slepačie 2 ks  tvaroh jemný 20% tuku 200 g  mlieko plnotučné 3,5% 150 ml  soľ  citrónová kôra 1 PL

V hrnčeku s trochou teplého mlieka rozmiešame droždie a 1/2 čajovej lyžičky cukru, necháme vzísť kvások. Do misy nasypeme múku, cukor, pridáme vajcia, tvaroh, mlieko, štipku soli, kvások a citrónovú kôru.

3. 

múka hladká

Vymiesime cesto, poprášime ho múkou, vytvarujeme do bochníka a necháme vykysnúť.

4. 

múka hladká

Vykysnutý bochník roztiahneme rukami jemne do strán na pomúčenej doske, vznikne kruh s priemerom asi 30 - 35 cm. Do stredu kruhu vložíme plnku a rozotrieme ju tak, aby okolo nej ostalo voľné cesto (asi 5 cm).

5. 

Voľné okraje spojíme...

6. 

...a vytvarujeme bochník.

7. 

Mazanec preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby spojená časť bola zospodu.

8. 

vajce slepačie 1 ks  mak

Celý bochník potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme makom a v strede jemne do kríža narežeme. Pečieme v rozohriatej rúre na 160 - 170°C 50 minút.

9. 

Po prvých 30 minútach pečenia môžeme podľa potreby mazanec zakryť alobalom (ak rýchlo tmavne) a zakrytý dopekať.

10. 

cukor práškový

Upečený posypeme cukrom, necháme vychladiť, potom ho nakrájame a podávame. Chutný je potretý višňovým džemom.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť