Veľkonočný makový bochník
![Veľkonočný makový bochník](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000858/img_sk_4x3/velkonocny-makovy-bochnik_00180.jpg)
Mazanec plnený makovou náplňou.
recept,fotorecept,mak mletý,múka hladká,Koláče,Veľkonočné
Koláče
Ingrediencie
Ingrediencie
citrónová kôra | 1 | polievková lyžica | |
cukor kryštálový | 60 | gramov | |
cukor kryštálový | - | ||
cukor práškový | 80 | gramov | |
cukor práškový | - | ||
droždie čerstvé | 20 | gramov | |
mak | - | ||
mak mletý | 150 | gramov | |
mlieko plnotučné 3,5% | 350 | mililitrov | |
múka hladká | 500 | gramov | |
múka hladká | 0 | ||
soľ | - | ||
strúhanka | 1 | polievková lyžica | |
tvaroh jemný 20% tuku | 200 | gramov | |
vajce slepačie | 3 | kusy | |
škorica mletá | 1 | čajová lyžička |
Recept
1. Maková náplň
mak mletý 150 gramov • cukor kryštálový 60 gramov • škorica mletá 1 čajová lyžička • strúhanka 1 polievková lyžica • mlieko plnotučné 3,5% 150 mililitrov
Mletý mak, cukor, škoricu a strúhanku zalejeme horúcim mliekom. Plnku zamiešame a necháme vychladnúť.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000858/small/IMG_1899w.jpg)
2.
mlieko plnotučné 3,5% 50 mililitrov • droždie čerstvé 20 gramov • cukor kryštálový • múka hladká 500 gramov • cukor práškový 80 gramov • vajce slepačie 2 kusy • tvaroh jemný 20% tuku 200 gramov • mlieko plnotučné 3,5% 150 mililitrov • soľ • citrónová kôra 1 polievková lyžica
V hrnčeku s trochou teplého mlieka rozmiešame droždie a 1/2 čajovej lyžičky cukru, necháme vzísť kvások. Do misy nasypeme múku, cukor, pridáme vajcia, tvaroh, mlieko, štipku soli, kvások a citrónovú kôru.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000858/small/IMG_1901w.jpg)
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000858/small/IMG_1902w.jpg)
4.
Vykysnutý bochník roztiahneme rukami jemne do strán na pomúčenej doske, vznikne kruh s priemerom asi 30 - 35 cm. Do stredu kruhu vložíme plnku a rozotrieme ju tak, aby okolo nej ostalo voľné cesto (asi 5 cm).
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000858/small/IMG_1904W.jpg)
5.
Voľné okraje spojíme...
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000858/small/IMG_1905W.jpg)
6.
...a vytvarujeme bochník.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000858/small/IMG_1906w.jpg)
7.
Mazanec preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby spojená časť bola zospodu.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000858/small/IMG_1908w.jpg)
8.
vajce slepačie 1 kus • mak
Celý bochník potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme makom a v strede jemne do kríža narežeme. Pečieme v rozohriatej rúre na 160 - 170°C 50 minút.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000858/small/IMG_1910w.jpg)
9.
Po prvých 30 minútach pečenia môžeme podľa potreby mazanec zakryť alobalom (ak rýchlo tmavne) a zakrytý dopekať.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000858/small/IMG_1947w.jpg)
10.
Upečený posypeme cukrom, necháme vychladiť, potom ho nakrájame a podávame. Chutný je potretý višňovým džemom.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000858/small/IMG_1969w.jpg)
Dobrú chuť!