svetvomne.sk

Veľkonočný kohútik

    

Inovatívne pečené buchty z kysnutého cesta vo veľkonočnom prevedení.

Kuchtil

Počet porcií

6

Čas prípravy

60 min.

Náročnosť

stredná

 

Kategórie:    

 

 
 

1. Príprava kvásku

droždie čerstvé 25 gramov  mlieko polotučné 1,5% 125 mililitrov  cukor práškový 1 čajová lyžička

Z droždia, vlažného mlieka a cukru pripravíme kvások.

2. Príprava cesta

múka polohrubá 470 gramov  vajce slepačie 1 kus  maslo 60 gramov  cukor práškový 30 gramov  soľ 1 štipka  rum tmavý 1 polievková lyžica  mlieko polotučné 1,5% 80 mililitrov

Keď kvások vykysne, vlejeme ho do nádoby so surovinami určenými do cesta. Cesto spracujeme tak, aby sa odlepovalo od nádoby. Poprášime ho múkou a necháme prikryté asi 20 minút kysnúť.

Príprava cesta

3. Tvarovanie buchtičiek

Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a rozdelíme na približne 20 štvorčekov, aby sme mali dosť kúskov na vytvorenie kohútika. Na štvorčeky nanesieme vopred pripravenú plnku a vytvarujeme malé buchtičky. Dva štvorčeky necháme prázdne na vytvorenie hrebeňa, zobáka a krídla.

Tvarovanie buchtičiek

4. 

vajce slepačie 1 kus  mlieko polotučné 1,5% 1 čajová lyžička  cukor kryštálový

Buchtičky poukladáme na vymastený plech v tvare kohúta, z hrozienka urobíme oko, potrieme rozšľahaným vajíčkom s mliekom a štipkou cukru, necháme chvíľu podkysnúť.

5. Pečieme

olej slnečnicový

Vložíme do vyhriatej rúry na 15 minút. Po vytiahnutí z rúry horúceho kohútika potrieme olejom, aby sa pekne leskol.

Pečieme

6. Lekvárová plnka

lekvár slivkový 130 gramov  škorica mletá  citrónová kôra

Slivkový lekvár zmiešame so štipkou škorice, citrónovou kôrou a dobre premiešame.

Lekvárová plnka

7. Tvarohová plnka

tvaroh hrudkovitý 130 gramov  vaječný žĺtok 1 kus  cukor práškový 2 polievkové lyžice  škorica mletá  citrónová kôra  cukor vanilkový 1 kus

Tvaroh zmiešame s vanilkovým cukrom, práškovým cukrom, štipkou škorice, citrónovou kôrou a žĺtkom.

Tvarohová plnka

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť