Veľkonočné praclíky

Recept na slané veľkonočné praclíky.
recept,fotorecept,droždie čerstvé,múka hladká,múka hladká,Slané chuťovky,Veľkonočné
Slané chuťovky
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 1 21 | čajová lyžička kcal | |
droždie čerstvé | 42 43 | gramov kcal | |
korenie rasca drvená | 0 ?? | kcal | |
mak | 0 ?? | kcal | |
mlieko polotučné 1,5% | 450 216 | mililitrov kcal | |
múka hladká | 750 2603 | gramov kcal | |
semienka sezamové | 0 ?? | kcal | |
soľ | 1 0 | čajová lyžička kcal | |
soľ | 0 ?? | kcal | |
tuk stužený - margarín | 180 1554 | gramov kcal | |
vajce slepačie | 2 176 | kusy kcal |
Recept
1. Príprava cesta
mlieko polotučné 1,5% 450 mililitrov • droždie čerstvé 42 gramov • cukor kryštálový 1 čajová lyžička • múka hladká 750 gramov • soľ 1 čajová lyžička • vajce slepačie 1 kus • tuk stužený - margarín 180 gramov
Mlieko mierne zohrejeme, prilejeme ho k droždiu, pridáme 1 čajovú lyžičku cukru a 1 čajovú lyžičku z odváženej múky. Necháme vzísť kvások. Do hlbšej nádoby nasypeme múku, pridáme vajce, soľ, rozpustené maslo a pripravený kvások. Cesto do hladka vymiesime.

2.
Cesto v nádobe uzavrieme a necháme cca pol hodinu kysnúť na teplom mieste.

3.
Vykysnuté cesto položíme na pracovnú dosku posypanú múkou. Vytvoríme z neho valce, ktoré nakrájame na viac častí.

4.
Jednotlivé časti vyšúľame, prípadne len ľahko natiahneme na dĺžku cca 30 cm.

5.
Zo šúľkov tvarujeme praclíky, ktoré po vytvarovaní necháme na doske podkysnúť.

6.
vajce slepačie 1 kus • soľ • korenie rasca drvená • mak • semienka sezamové
Praclíky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Každý praclík potrieme vyšľahaným vajíčkom a posypeme soľou. Podľa chuti praclíky môžeme posýpať mletou rascou, makom, sezamovými semienkami a pod. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre, na strednom stupni, 25 minút.

7.
Vychladené praclíky skladujeme v uzavretej nádobe.

Dobrú chuť!