svetvomne.sk

Veľkonočné praclíky

    

Recept na slané veľkonočné praclíky.

Kuchtil

Počet porcií

Čas prípravy

1 h. 30 min.

Náročnosť

stredná

 

 

 
 

1. Príprava cesta

mlieko polotučné 1,5% 450 mililitrov  droždie čerstvé 42 gramov  cukor kryštálový 1 čajová lyžička  múka hladká 750 gramov  soľ 1 čajová lyžička  vajce slepačie 1 kus  tuk stužený - margarín 180 gramov

Mlieko mierne zohrejeme, prilejeme ho k droždiu, pridáme 1 čajovú lyžičku cukru a 1 čajovú lyžičku z odváženej múky. Necháme vzísť kvások. Do hlbšej nádoby nasypeme múku, pridáme vajce, soľ, rozpustené maslo a pripravený kvások. Cesto do hladka vymiesime.

Príprava cesta

2. 

Cesto v nádobe uzavrieme a necháme cca pol hodinu kysnúť na teplom mieste.

3. 

múka hladká

Vykysnuté cesto položíme na pracovnú dosku posypanú múkou. Vytvoríme z neho valce, ktoré nakrájame na viac častí.

4. 

Jednotlivé časti vyšúľame, prípadne len ľahko natiahneme na dĺžku cca 30 cm.

5. 

Zo šúľkov tvarujeme praclíky, ktoré po vytvarovaní necháme na doske podkysnúť.

6. 

vajce slepačie 1 kus  soľ  korenie rasca drvená  mak  semienka sezamové

Praclíky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Každý praclík potrieme vyšľahaným vajíčkom a posypeme soľou. Podľa chuti praclíky môžeme posýpať mletou rascou, makom, sezamovými semienkami a pod. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre, na strednom stupni, 25 minút.

7. 

Vychladené praclíky skladujeme v uzavretej nádobe.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť