Oškvarkové koláčiky

Jednoduchý spôsob prípravy klasických oškvarkových pagáčikov.
recept,fotorecept,oškvarky,mlieko polotučné 1,5%,múka hladká,múka hladká,Slané chuťovky
Slané chuťovky
Kategórie
Slané chuťovky ›Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 1 21 | čajová lyžička kcal | |
droždie čerstvé | 42 43 | gramov kcal | |
korenie rasca drvená | 0 ?? | kcal | |
masť bravčová | 2 269 | polievkové lyžice kcal | |
mlieko polotučné 1,5% | 250 120 | mililitrov kcal | |
múka hladká | 500 1735 | gramov kcal | |
múka hladká | 0 ?? | kcal | |
oškvarky | 360 2668 | gramov kcal | |
soľ | 2 0 | čajové lyžičky kcal | |
soľ | 0 ?? | kcal | |
vajce slepačie | 1 88 | kus kcal | |
vaječný bielok | 2 34 | kusy kcal | |
vaječný žĺtok | 2 114 | kusy kcal |
Recept

2.
mlieko polotučné 1,5% 250 mililitrov • droždie čerstvé 42 gramov • cukor kryštálový 1 čajová lyžička
...druhú pomelieme. Mlieko zohrejeme, pridáme droždie, cukor a necháme vzísť kvások.

3.
múka hladká 500 gramov • soľ 2 čajové lyžičky • vajce slepačie 1 kus • vaječný žĺtok 2 kusy • masť bravčová 2 polievkové lyžice
Do misy navážime múku, pridáme soľ (množstvo soli upravíme podľa slanosti oškvarkov), všetky ošvarky, vajce, žĺtky, roztopenú masť a kvások.

4.
Vymiesime cesto a necháme ho vykysnúť.


6.
Rozdelíme ho na polovice a z nich ušúľame dva hrubé asi 25 cm dlhé šúľance.

7.
Jeden šúľanec prekrojíme na 16 rovnakých dielikov. Z jednotlivých dielikov vytvoríme guľôčky.

8.
Guľôčky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie v primeraných odstupoch. Každú guľôčku dlaňou sploštíme a na povrchu vytvoríme mriežku.

9.
vaječný bielok 2 kusy • soľ
Koláčiky necháme na plechu 10 minút podkysnúť, potom ich potrieme rozšľahaným bielkom a posolíme.

10.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 160-170°C 20-25 minút.

11.
Kým sa nám pečie prvá várka spracujeme druhú polovicu cesta - druhý šúľanec.


13.
...upečieme ich ako prvú várku.

Dobrú chuť!