svetvomne.sk

Oškvarkové koláčiky

    

Jednoduchý spôsob prípravy klasických oškvarkových pagáčikov.

Kuchtil

Počet porcií

32

Čas prípravy

1 h. 30 min.

Náročnosť

vysoká

 

Kategórie:   

 

 
 
cukor kryštálový1čajová lyžička
droždie čerstvé42gramov
korenie rasca drvená-
masť bravčová2polievkové lyžice
mlieko polotučné 1,5%250mililitrov
múka hladká500gramov
múka hladká-
oškvarky360gramov
soľ2čajové lyžičky
soľ-
vajce slepačie1kus
vaječný bielok2kusy
vaječný žĺtok2kusy

1. 

oškvarky 360 gramov

Polovicu oškvarkov nasekáme,...

2. 

mlieko polotučné 1,5% 250 mililitrov  droždie čerstvé 42 gramov  cukor kryštálový 1 čajová lyžička

...druhú pomelieme. Mlieko zohrejeme, pridáme droždie, cukor a necháme vzísť kvások.

3. 

múka hladká 500 gramov  soľ 2 čajové lyžičky  vajce slepačie 1 kus  vaječný žĺtok 2 kusy  masť bravčová 2 polievkové lyžice

Do misy navážime múku, pridáme soľ (množstvo soli upravíme podľa slanosti oškvarkov), všetky ošvarky, vajce, žĺtky, roztopenú masť a kvások.

4. 

Vymiesime cesto a necháme ho vykysnúť.

5. 

múka hladká

Cesto po vykysnutí vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku.

6. 

Rozdelíme ho na polovice a z nich ušúľame dva hrubé asi 25 cm dlhé šúľance.

7. 

Jeden šúľanec prekrojíme na 16 rovnakých dielikov. Z jednotlivých dielikov vytvoríme guľôčky.

8. 

Guľôčky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie v primeraných odstupoch. Každú guľôčku dlaňou sploštíme a na povrchu vytvoríme mriežku.

9. 

vaječný bielok 2 kusy  soľ

Koláčiky necháme na plechu 10 minút podkysnúť, potom ich potrieme rozšľahaným bielkom a posolíme.

10. 

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 160-170°C 20-25 minút.

11. 

Kým sa nám pečie prvá várka spracujeme druhú polovicu cesta - druhý šúľanec.

12. 

korenie rasca drvená

Tieto koláčiky po potretí bielkom môžeme posypať drvenou rascou,...

13. 

...upečieme ich ako prvú várku.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť