svetvomne.sk

Oškvarkové koláčiky

Jednoduchý spôsob prípravy klasických oškvarkových pagáčikov.

 

Počet porcií: 32

Čas prípravy: 1 h. 30 min.

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: 

 

Kategórie:   

 

 
 
Cukor kryštálový1čajová lyžička
Droždie čerstvé42gramov
Masť bravčová2polievkové lyžice
Mlieko polotučné 1,5%250mililitrov
Múka hladká500gramov
Múka hladká
Oškvarky360gramov
Rasca drvená
Soľ2čajové lyžičky
Soľ
Vajce slepačie1kus
Vaječný bielok2kusy
Vaječný žĺtok2kusy

1. 

oškvarky 360 g

Polovicu oškvarkov nasekáme,...

2. 

mlieko polotučné 1,5% 250 ml  droždie čerstvé 42 g  cukor kryštálový 1 ČL

...druhú pomelieme. Mlieko zohrejeme, pridáme droždie, cukor a necháme vzísť kvások.

3. 

múka hladká 500 g  soľ 2 ČL  vajce slepačie 1 ks  vaječný žĺtok 2 ks  masť bravčová 2 PL

Do misy navážime múku, pridáme soľ (množstvo soli upravíme podľa slanosti oškvarkov), všetky ošvarky, vajce, žĺtky, roztopenú masť a kvások.

4. 

Vymiesime cesto a necháme ho vykysnúť.

5. 

múka hladká

Cesto po vykysnutí vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku.

6. 

Rozdelíme ho na polovice a z nich ušúľame dva hrubé asi 25 cm dlhé šúľance.

7. 

Jeden šúľanec prekrojíme na 16 rovnakých dielikov. Z jednotlivých dielikov vytvoríme guľôčky.

8. 

Guľôčky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie v primeraných odstupoch. Každú guľôčku dlaňou sploštíme a na povrchu vytvoríme mriežku.

9. 

vaječný bielok 2 ks  soľ

Koláčiky necháme na plechu 10 minút podkysnúť, potom ich potrieme rozšľahaným bielkom a posolíme.

10. 

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 160-170°C 20-25 minút.

11. 

Kým sa nám pečie prvá várka spracujeme druhú polovicu cesta - druhý šúľanec.

12. 

rasca drvená

Tieto koláčiky po potretí bielkom môžeme posypať drvenou rascou,...

13. 

...upečieme ich ako prvú várku.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 7 • Prihlásiť