Oškvarkové koláčiky
Jednoduchý spôsob prípravy klasických oškvarkových pagáčikov.
recept,fotorecept,oškvarky,mlieko polotučné 1,5%,múka hladká,múka hladká,Slané chuťovky
Slané chuťovky
Kategórie
Slané chuťovky
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 1 | čajová lyžička | |
droždie čerstvé | 42 | gramov | |
korenie rasca drvená | - | ||
masť bravčová | 2 | polievkové lyžice | |
mlieko polotučné 1,5% | 250 | mililitrov | |
múka hladká | 500 | gramov | |
múka hladká | - | ||
oškvarky | 360 | gramov | |
soľ | 2 | čajové lyžičky | |
soľ | - | ||
vajce slepačie | 1 | kus | |
vaječný bielok | 2 | kusy | |
vaječný žĺtok | 2 | kusy |
Recept
2.
mlieko polotučné 1,5% 250 mililitrov • droždie čerstvé 42 gramov • cukor kryštálový 1 čajová lyžička
...druhú pomelieme. Mlieko zohrejeme, pridáme droždie, cukor a necháme vzísť kvások.
3.
múka hladká 500 gramov • soľ 2 čajové lyžičky • vajce slepačie 1 kus • vaječný žĺtok 2 kusy • masť bravčová 2 polievkové lyžice
Do misy navážime múku, pridáme soľ (množstvo soli upravíme podľa slanosti oškvarkov), všetky ošvarky, vajce, žĺtky, roztopenú masť a kvások.
4.
Vymiesime cesto a necháme ho vykysnúť.
6.
Rozdelíme ho na polovice a z nich ušúľame dva hrubé asi 25 cm dlhé šúľance.
7.
Jeden šúľanec prekrojíme na 16 rovnakých dielikov. Z jednotlivých dielikov vytvoríme guľôčky.
8.
Guľôčky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie v primeraných odstupoch. Každú guľôčku dlaňou sploštíme a na povrchu vytvoríme mriežku.
9.
vaječný bielok 2 kusy • soľ
Koláčiky necháme na plechu 10 minút podkysnúť, potom ich potrieme rozšľahaným bielkom a posolíme.
10.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 160-170°C 20-25 minút.
11.
Kým sa nám pečie prvá várka spracujeme druhú polovicu cesta - druhý šúľanec.
13.
...upečieme ich ako prvú várku.
Dobrú chuť!