Orechovo oškvarkové pagáčiky
![Orechovo oškvarkové pagáčiky](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00002077/img_sk_4x3/orechovo-oskvarkove-pagaciky_00180.jpg)
Týchto jemných a voňavých pagáčov s chrumkavými kúskami orieškov možno bude aj málo. Porozmýšľajte rovno nad dvojitou dávkou, ak čakáte hostí :)
recept,fotorecept,oškvarky,orechy pekanové,Slané chuťovky
Slané chuťovky
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | ½ | čajovej lyžičky | |
droždie čerstvé | 40 | gramov | |
masť bravčová | 35 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 200 | mililitrov | |
múka hladká 00 Extra | 1 | polievková lyžica | |
múka hladká 00 Extra | 350 | gramov | |
orechy pekanové | 150 | gramov | |
oškvarky | 150 | gramov | |
semienka sezamové | 1 | čajová lyžička | |
soľ | 1.5 | čajovej lyžičky | |
vajce slepačie | 1 | kus |
Recept
1. Kvások
mlieko polotučné 1,5% 100 mililitrov • múka hladká 00 Extra 1 polievková lyžica • droždie čerstvé 40 gramov • cukor kryštálový ½ čajovej lyžičky
V teplom mlieku rozmiešame múku a droždie s trochou cukru a necháme vzísť kvások.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00002077/small/IMG_0376.jpg)
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00002077/small/IMG_0378.jpg)
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00002077/small/IMG_0379.jpg)
4.
múka hladká 00 Extra 350 gramov • soľ 1.5 čajovej lyžičky • masť bravčová 35 gramov • mlieko polotučné 1,5% 100 mililitrov
V osiatej múke si rozmiešame soľ a masť. Pridáme teplé mlieko, kvások a vyhnetieme hutné takmer nelepivé cesto.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00002077/small/IMG_0377.jpg)
5.
Cesto rozvaľkáme na mierne pomúčenej doske.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00002077/small/IMG_0380.jpg)
6.
Posypeme ho rovnomerne nasekanými oškvarkami a orechami.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00002077/small/IMG_0381.jpg)
7.
Okraje preložíme rovnomerne z oboch strán a potom ešte po dĺžke cez seba.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00002077/small/IMG_0382.jpg)
8.
Cesto rozvaľkáme a znovu poprekladáme.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00002077/small/IMG_0383.jpg)
9.
Posledný krát ho rozvaľkáme približne na hrúbku jedného centimetra.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00002077/small/IMG_0384.jpg)
10.
Vykrajujeme koleska o priemere približne 4-5 centimetrov a ukladáme na plech, alebo dva.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00002077/small/IMG_0385.jpg)
11.
vajce slepačie 1 kus • semienka sezamové 1 čajová lyžička
Každý potrieme zvrchu rozšľahaným vajcom, posypeme sezamovými semienkami a necháme na teplom mieste 20 minút nakysnúť.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00002077/small/IMG_0386.jpg)
12.
Pečieme 25 min. pri teplote 200°C.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00002077/small/IMG_0387.jpg)
13.
Ak sa vám nezmestili na jeden plech, tak pomocou teplého vzduchu môžete upiecť obe várky naraz v trúbe nad sebou.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00002077/small/IMG_0388.jpg)
Dobrú chuť!