Orechovo oškvarkové pagáčiky
Týchto jemných a voňavých pagáčov s chrumkavými kúskami orieškov možno bude aj málo. Porozmýšľajte rovno nad dvojitou dávkou, ak čakáte hostí :)
recept,fotorecept,oškvarky,orechy pekanové,Slané chuťovky,Sezónne recepty
Slané chuťovky
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | ½ | čajovej lyžičky | |
droždie čerstvé | 40 | gramov | |
masť bravčová | 35 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 200 | mililitrov | |
múka hladká 00 Extra | 1 | polievková lyžica | |
múka hladká 00 Extra | 350 | gramov | |
orechy pekanové | 150 | gramov | |
oškvarky | 150 | gramov | |
semienka sezamové | 1 | čajová lyžička | |
soľ | 1.5 | čajovej lyžičky | |
vajce slepačie | 1 | kus |
Recept
1. Kvások
mlieko polotučné 1,5% 100 mililitrov • múka hladká 00 Extra 1 polievková lyžica • droždie čerstvé 40 gramov • cukor kryštálový ½ čajovej lyžičky
V teplom mlieku rozmiešame múku a droždie s trochou cukru a necháme vzísť kvások.
4.
múka hladká 00 Extra 350 gramov • soľ 1.5 čajovej lyžičky • masť bravčová 35 gramov • mlieko polotučné 1,5% 100 mililitrov
V osiatej múke si rozmiešame soľ a masť. Pridáme teplé mlieko, kvások a vyhnetieme hutné takmer nelepivé cesto.
5.
Cesto rozvaľkáme na mierne pomúčenej doske.
6.
Posypeme ho rovnomerne nasekanými oškvarkami a orechami.
7.
Okraje preložíme rovnomerne z oboch strán a potom ešte po dĺžke cez seba.
8.
Cesto rozvaľkáme a znovu poprekladáme.
9.
Posledný krát ho rozvaľkáme približne na hrúbku jedného centimetra.
10.
Vykrajujeme koleska o priemere približne 4-5 centimetrov a ukladáme na plech, alebo dva.
11.
vajce slepačie 1 kus • semienka sezamové 1 čajová lyžička
Každý potrieme zvrchu rozšľahaným vajcom, posypeme sezamovými semienkami a necháme na teplom mieste 20 minút nakysnúť.
12.
Pečieme 25 min. pri teplote 200°C.
13.
Ak sa vám nezmestili na jeden plech, tak pomocou teplého vzduchu môžete upiecť obe várky naraz v trúbe nad sebou.
Dobrú chuť!