Oškvarkové pagáčiky
Obľúbené krehké pagáčiky s mletými oškvarkami, vhodné nie len na silvestrovský stôl.
recept,fotorecept,oškvarky,Slané chuťovky,Silvestrovské
Slané chuťovky
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 3 | gramy | |
droždie čerstvé | 25 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | ¼ | litra | |
múka hladká | 250 | gramov | |
múka polohrubá | 250 | gramov | |
oškvarky | 250 | gramov | |
smotana kyslá (14-18% tuku) | 100 | mililitrov | |
soľ | 1 | polievková lyžica | |
vajce slepačie | 2 | kusy |
Recept
1. Príprava cesta
múka hladká 250 gramov • múka polohrubá 250 gramov • mlieko polotučné 1,5% ¼ litra • droždie čerstvé 25 gramov • vajce slepačie 1 kus • smotana kyslá (14-18% tuku) 100 mililitrov • cukor kryštálový 3 gramy • soľ 1 polievková lyžica
Z malého množstva vlažného mlieka, droždia a cukru urobíme kvások. Zo všetkých prísad vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme asi desať minút podkysnúť a vyvaľkáme.
2. Prekladanie cesta
oškvarky 250 gramov
Na vyvaľkané cesto natrieme 1/3 mletých oškvarkov. (Oškvarky necháme chvíľu stáť na teple, aby sa ľahšie rozotierali.)
3.
Cesto začneme prekladať. Skladáme ako obálku. Horný okraj prehneme do stredu cesta, a spodný tak isto, aby sa okraje navzájom dotýkali.
4.
Cesto ešte raz preklopíme.
5.
Preložíme jeden okraj cez druhý.
6.
Prikryjeme utierkou a necháme 10 minút odstáť, aby nám cesto nakyslo.
7.
Cesto vyvaľkáme, kým sa nezačnú oškvarky objavovať v ceste a opakujeme postup nanášania oškvarkov a prekladania ešte dvakrát.
8.
Nakoniec cesto vyvaľkáme na hrúbku 15-20 mm a vykrajujeme malé pagáčiky. Na vrch môžeme urobiť mriežku.
9. Pečenie
vajce slepačie 1 kus
Pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme do zlatista pri 220°C.
Dobrú chuť!