svetvomne.sk

Oškvarkové pagáčiky

Obľúbené krehké pagáčiky s mletými oškvarkami, vhodné nie len na silvestrovský stôl.

 

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: 

 

Kategórie:   

 

 
 
cukor kryštálový3gramy
droždie čerstvé25gramov
mlieko polotučné 1,5%¼litra
múka hladká250gramov
múka polohrubá250gramov
oškvarky250gramov
smotana kyslá (14-18% tuku)100mililitrov
soľ1polievková lyžica
vajce slepačie2kusy

1. Príprava cesta

múka hladká 250 g  múka polohrubá 250 g  mlieko polotučné 1,5% ¼ l  droždie čerstvé 25 g  vajce slepačie 1 ks  smotana kyslá (14-18% tuku) 100 ml  cukor kryštálový 3 g  soľ 1 PL

Z malého množstva vlažného mlieka, droždia a cukru urobíme kvások. Zo všetkých prísad vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme asi desať minút podkysnúť a vyvaľkáme.

Príprava cesta

2. Prekladanie cesta

oškvarky 250 g

Na vyvaľkané cesto natrieme 1/3 mletých oškvarkov. (Oškvarky necháme chvíľu stáť na teple, aby sa ľahšie rozotierali.)

Prekladanie cesta

3. 

Cesto začneme prekladať. Skladáme ako obálku. Horný okraj prehneme do stredu cesta, a spodný tak isto, aby sa okraje navzájom dotýkali.

4. 

Cesto ešte raz preklopíme.

5. 

Preložíme jeden okraj cez druhý.

6. 

Prikryjeme utierkou a necháme 10 minút odstáť, aby nám cesto nakyslo.

7. 

Cesto vyvaľkáme, kým sa nezačnú oškvarky objavovať v ceste a opakujeme postup nanášania oškvarkov a prekladania ešte dvakrát.

8. 

Nakoniec cesto vyvaľkáme na hrúbku 15-20 mm a vykrajujeme malé pagáčiky. Na vrch môžeme urobiť mriežku.

9. Pečenie

vajce slepačie 1 ks

Pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme do zlatista pri 220°C.

Pečenie

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 7 • Prihlásiť