Zemiakové pagáčiky
Recept na krehké kysnuté zemiakové pagáče. Po upečení sú mäkké a voňavé.
recept,fotorecept,zemiaky,Slané chuťovky,Sezónne recepty
Slané chuťovky
Ingrediencie
Ingrediencie
droždie čerstvé | 30 | gramov | |
maslo | 120 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 350 | mililitrov | |
múka hladká | 300 | gramov | |
múka polohrubá | 200 | gramov | |
olej slnečnicový | 0.1 | litra | |
semienka sezamové | - | ||
soľ | 3 | čajové lyžičky | |
vajce slepačie | 1 | kus | |
vajce slepačie | - | ||
zemiaky | 200 | gramov |
Recept
1.
mlieko polotučné 1,5% 350 mililitrov • droždie čerstvé 30 gramov • vajce slepačie 1 kus • múka hladká 300 gramov • múka polohrubá 200 gramov • soľ 3 čajové lyžičky • olej slnečnicový 0.1 litra
Vo vlažnom mlieku necháme napučať rozdrobené droždie. Po napučaní zmiešame s uvedenými ingredienciami a vypracujeme nelepivé cesto. Posypeme múkou a necháme nakysnúť.

2.
Asi po dvadsiatich minútach kysnutia cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske.

3.
zemiaky 200 gramov • maslo 120 gramov
Na cesto nastrúhame v šupke uvarené a vychladnuté zemiaky a maslo alebo rastlinný tuk.

4.
Cesto začneme prekladať. Skladáme ako obálku. Horný okraj prehneme do stredu cesta, a spodný tak isto, aby sa okraje navzájom dotýkali. Cesto ešte raz preklopíme.

5.
Preložíme jeden okraj cez druhý, posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme 5 minút odstáť, aby nám cesto ešte trochu nakyslo.

6.
Cesto rozvaľkáme a celý postup skladania zopakujeme. Znovu necháme dokysnúť.
7.
Potom cesto znova rozvaľkáme na hrúbku asi 1cm. Nožom urobíme mriežkovanie a vykrajujeme okrúhle pagáče.

8.
vajce slepačie • semienka sezamové
Uložíme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamom alebo rascou.

9.
Pečieme pri teplote asi 200°C 10 - 15 minút dozlatista.

Dobrú chuť!