svetvomne.sk

Zemiakové pagáčiky

    

Recept na krehké kysnuté zemiakové pagáče. Po upečení sú mäkké a voňavé.

Kuchtil

Počet porcií

Čas prípravy

1 h. 15 min.

Náročnosť

stredná

 

 

 
 
droždie čerstvé30gramov
maslo120gramov
mlieko polotučné 1,5%350mililitrov
múka hladká300gramov
múka polohrubá200gramov
olej slnečnicový0.1litra
semienka sezamové-
soľ3čajové lyžičky
vajce slepačie1kus
vajce slepačie-
zemiaky200gramov

1. 

mlieko polotučné 1,5% 350 mililitrov  droždie čerstvé 30 gramov  vajce slepačie 1 kus  múka hladká 300 gramov  múka polohrubá 200 gramov  soľ 3 čajové lyžičky  olej slnečnicový 0.1 litra

Vo vlažnom mlieku necháme napučať rozdrobené droždie. Po napučaní zmiešame s uvedenými ingredienciami a vypracujeme nelepivé cesto. Posypeme múkou a necháme nakysnúť.

2. 

Asi po dvadsiatich minútach kysnutia cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske.

3. 

zemiaky 200 gramov  maslo 120 gramov

Na cesto nastrúhame v šupke uvarené a vychladnuté zemiaky a maslo alebo rastlinný tuk.

4. 

Cesto začneme prekladať. Skladáme ako obálku. Horný okraj prehneme do stredu cesta, a spodný tak isto, aby sa okraje navzájom dotýkali. Cesto ešte raz preklopíme.

5. 

Preložíme jeden okraj cez druhý, posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme 5 minút odstáť, aby nám cesto ešte trochu nakyslo.

6. 

Cesto rozvaľkáme a celý postup skladania zopakujeme. Znovu necháme dokysnúť.

7. 

Potom cesto znova rozvaľkáme na hrúbku asi 1cm. Nožom urobíme mriežkovanie a vykrajujeme okrúhle pagáče.

8. 

vajce slepačie  semienka sezamové

Uložíme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamom alebo rascou.

9. 

Pečieme pri teplote asi 200°C 10 - 15 minút dozlatista.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť