Plnené zemiakové placky
![Plnené zemiakové placky](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000054/img_sk_4x3/plnene-zemiakove-placky_00180.jpg)
Výborné zemiakové placky s plnkou z kyslej kapusty a plnkou z mäsa.
recept,fotorecept,zemiaky,kapusta kvasená,bravčové pliecko,Bravčové mäso,Sezónne recepty
Bravčové mäso
Ingrediencie
Ingrediencie
bravčové pliecko | 300 | gramov | |
cesnak | 6 | strúčikov | |
cibuľa | 250 | gramov | |
huby sušené | 150 | gramov | |
kapusta kvasená | 500 | gramov | |
kečup ostrý | 2 | polievkové lyžice | |
korenie majorán sušený | 2 | čajové lyžičky | |
korenie čierne mleté | ½ | čajovej lyžičky | |
lečo sterilizované | 300 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 150 | mililitrov | |
múka hladká | 6 | polievkových lyžíc | |
olej fritovací | - | ||
olej slnečnicový | 1 | polievková lyžica | |
soľ | 3 | čajové lyžičky | |
soľ zeleninová | - | ||
strúhanka | 4 | polievkové lyžice | |
sójová omáčka | 1 | polievková lyžica | |
vajce slepačie | 4 | kusy | |
voda | 3 | polievkové lyžice | |
zemiaky | 2.5 | kilogramu | |
škrob kukuričný | 1 | čajová lyžička |
Recept
1.
zemiaky 2.5 kilogramu • vajce slepačie 4 kusy • mlieko polotučné 1,5% 150 mililitrov • cesnak 6 strúčikov • soľ 2 čajové lyžičky • korenie majorán sušený 2 čajové lyžičky • múka hladká 6 polievkových lyžíc • strúhanka 4 polievkové lyžice
Zemiaky očistíme, umyjeme a postrúhame. Pridáme vajcia, mlieko, pretlačený cesnak, soľ, majorán, hladkú múku a strúhanku podľa potreby (ak bude zmes na placky veľmi riedka). Všetko spolu premiešame, ak sme použili strúhanku, cesto necháme chvíľu odstáť.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000054/small/zmes-na-zemiakove-placky.jpg)
2.
Na panvici rozohrejeme olej (môžeme použiť aj klasickú bravčovú masť), cesto po lyžiciach kladieme do oleja a tvarujeme placky, ktoré z oboch strán upečieme. Na jednu placku použijeme približne tri polievkové lyžice zmesi.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000054/small/pecenie.jpg)
3. Plnka z kyslej kapusty
cibuľa 100 gramov • kapusta kvasená 500 gramov • huby sušené 150 gramov • olej slnečnicový 1 polievková lyžica • soľ zeleninová
Nadrobno pokrájanú cibuľu opražíme v hrnci s trochou oleja. Pridáme kyslú kapustu a vopred namočené, scedené sušené hríby. Všetko spolu 15 - 20 minút udusíme. Podľa potreby podlejeme trochou vody a pridáme zeleninovú soľ.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000054/small/dusime-kapustu-a-huby.jpg)
4. Mäsová plnka
cibuľa 150 gramov • bravčové pliecko 300 gramov • korenie čierne mleté ½ čajovej lyžičky • soľ 1 čajová lyžička • sójová omáčka 1 polievková lyžica • kečup ostrý 2 polievkové lyžice
Najemno nakrájanú cibuľu opražíme na oleji, pridáme umyté na slížiky nakrájané bravčové mäso, korenie, soľ, sójovú omáčku a kečup. Podlejeme zarovno mäsa vodou a 30 minút dusíme, tak aby sa nám voda vyparila, ale mäso neprihorelo.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000054/large/zmes-na-zemiakove-placky.jpg)
5.
lečo sterilizované 300 gramov • škrob kukuričný 1 čajová lyžička • voda 3 polievkové lyžice
Potom pridáme sterilizované lečo, prevaríme a podľa potreby môžeme zahustiť škrobovou múčkou rozmiešanou v troche vody.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000054/small/pridame-leco.jpg)
6. Servírujeme
Upečené placky položíme na tanier, na každú dáme časť plnky a zakryjeme druhou plackou. Zvlášť chutné sú s tatárskou omáčkou.
Dobrú chuť!