Krúpová baba s údeným a hubami

Uvedené množstvo je na prípravu dvoch väčších plechov krúpnej baby, pre asi šestnástich hladošov. Pokrm je dosť sýty. Podávame teplé.
recept,fotorecept,krúpy jačmenné,zemiaky,Bravčové mäso,Bezlaktózové
Bravčové mäso
Ingrediencie
Ingrediencie
cesnak | 5 27 | strúčikov kcal | |
cibuľa | 200 88 | gramov kcal | |
huby sušené | 20 25 | gramov kcal | |
korenie majorán sušený | 2 21 | čajové lyžičky kcal | |
krúpy jačmenné | 500 1750 | gramov kcal | |
masť bravčová | 0 ?? | kcal | |
mäso údené | 400 1080 | gramov kcal | |
olej slnečnicový | 20 180 | mililitrov kcal | |
olej slnečnicový | 0 ?? | kcal | |
soľ | 3 0 | čajové lyžičky kcal | |
voda | 1.5 0 | litra kcal | |
zemiaky | 1500 1380 | gramov kcal | |
šampiňóny | 250 40 | gramov kcal |
Recept
1. Varenie krúpov
krúpy jačmenné 500 gramov • soľ 1 čajová lyžička • voda 1.5 litra
Krúpy zalejeme studenou vodou a vodu zlejeme. Takto ich pár krát premyjeme. Vložíme do hrnca, pridáme soľ, vodu a uvaríme ich do mäkka - cca 25 minút. Za uvedený čas krúpy vstrebú všetku vodu. Necháme ich vychladnúť.

2. Príprava húb
cibuľa 200 gramov • olej slnečnicový 20 mililitrov • šampiňóny 250 gramov • huby sušené 20 gramov • voda
Cibuľu očistíme a na drobno pokrájame. Opražíme ju na oleji (lepšie na bravčovej masti), pridáme očistené a pokrájané šampiňóny a sušené lesné huby, ktoré sme vopred na chvíľu namočili. Podlejeme trochou vody a pod pokrievkou dusíme 5 minút. Necháme vychladnúť.

3.
soľ 2 čajové lyžičky • korenie majorán sušený 2 čajové lyžičky • cesnak 5 strúčikov • zemiaky 1500 gramov
Vychladené krúpy vložíme do hlbšej misy. Pridáme huby, soľ, majorán, pretlačené strúčiky cesnaku, očistené postrúhané zemiaky. Dobre premiešame, najlepšie rukou.

4.
mäso údené 400 gramov
Varené údené mäso pokrájame na kocky, pridáme k krúpnej zmesi a opätovne premiešame.

5.
olej slnečnicový • masť bravčová
Plech vylejeme olejom (lepšie bude vymazať ho na hrubo masťou) a rovnomerne do neho rozotrieme zmes. Pečieme do jemného zahnednutie v rúre na strednom stupni cca 60 minút.

Dobrú chuť!