Silvestrovské oškvarkové pagáčiky

Recept na prípravu šťavnatých pagáčikov. Pagáčiky nie sú suché, majú mierne korenistú chuť a výborne sa hodia k silvestrovskému šampanskému.
recept,fotorecept,oškvarky,Slané chuťovky,Silvestrovské
Slané chuťovky
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | ½ 11 | čajovej lyžičky kcal | |
droždie čerstvé | 20 21 | gramov kcal | |
korenie čierne mleté | ½ 9 | čajovej lyžičky kcal | |
mlieko polotučné 1,5% | 200 96 | mililitrov kcal | |
múka hladká | 300 1041 | gramov kcal | |
oškvarky | 150 1112 | gramov kcal | |
soľ | 1.5 0 | čajovej lyžičky kcal | |
tuk stužený - margarín | 80 691 | gramov kcal | |
vajce slepačie | 2 176 | kusy kcal |
Recept
1. Cesto
mlieko polotučné 1,5% 200 mililitrov • droždie čerstvé 20 gramov • cukor kryštálový ½ čajovej lyžičky • múka hladká 300 gramov • vajce slepačie 1 kus • soľ 1.5 čajovej lyžičky • korenie čierne mleté ½ čajovej lyžičky
V troche vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme trochu cukru a necháme napučať. Do misky dáme múku, vajce, soľ, korenie a zvyšné mlieko, prilejeme kvások a vymiesime nelepivé cesto. Cesto posypeme múkou, prikryjeme a na teplom mieste necháme pol hodinu kysnúť.

2. Náplň
oškvarky 150 gramov • tuk stužený - margarín 80 gramov
Mleté oškvarky zmiešame so zmäknutým rastlinným tukom.

3.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku asi jeden a pol centimetra, potrieme oškvarkovou náplňou.

4.
Cesto začneme prekladať. Skladáme ako obálku. Horný okraj prehneme do stredu cesta, a spodný tak isto, aby sa okraje navzájom dotýkali.

5.
Potom preložíme jeden okraj cez druhý a necháme ešte dokysnúť asi 10 minút potom cesto znova rozvaľkáme a postup zopakujeme.

6.
Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme pagáčiky.

7.
vajce slepačie 1 kus
Pagáčiky potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme v rozohriatej rúre na 180°C asi 15 minút.

Dobrú chuť!