Silvestrovské oškvarkové pagáčiky
Recept na prípravu šťavnatých pagáčikov. Pagáčiky nie sú suché, majú mierne korenistú chuť a výborne sa hodia k silvestrovskému šampanskému.
recept,fotorecept,oškvarky,Slané chuťovky,Silvestrovské
Slané chuťovky
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | ½ | čajovej lyžičky | |
droždie čerstvé | 20 | gramov | |
korenie čierne mleté | ½ | čajovej lyžičky | |
mlieko polotučné 1,5% | 200 | mililitrov | |
múka hladká | 300 | gramov | |
oškvarky | 150 | gramov | |
soľ | 1.5 | čajovej lyžičky | |
tuk stužený - margarín | 80 | gramov | |
vajce slepačie | 2 | kusy |
Recept
1. Cesto
mlieko polotučné 1,5% 200 mililitrov • droždie čerstvé 20 gramov • cukor kryštálový ½ čajovej lyžičky • múka hladká 300 gramov • vajce slepačie 1 kus • soľ 1.5 čajovej lyžičky • korenie čierne mleté ½ čajovej lyžičky
V troche vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme trochu cukru a necháme napučať. Do misky dáme múku, vajce, soľ, korenie a zvyšné mlieko, prilejeme kvások a vymiesime nelepivé cesto. Cesto posypeme múkou, prikryjeme a na teplom mieste necháme pol hodinu kysnúť.

2. Náplň
oškvarky 150 gramov • tuk stužený - margarín 80 gramov
Mleté oškvarky zmiešame so zmäknutým rastlinným tukom.

3.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku asi jeden a pol centimetra, potrieme oškvarkovou náplňou.

4.
Cesto začneme prekladať. Skladáme ako obálku. Horný okraj prehneme do stredu cesta, a spodný tak isto, aby sa okraje navzájom dotýkali.

5.
Potom preložíme jeden okraj cez druhý a necháme ešte dokysnúť asi 10 minút potom cesto znova rozvaľkáme a postup zopakujeme.

6.
Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme pagáčiky.

7.
vajce slepačie 1 kus
Pagáčiky potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme v rozohriatej rúre na 180°C asi 15 minút.

Dobrú chuť!