Veľkonočné judáše

Judáše sú veľmi obľúbené veľkonočné pečivo, ktoré je známe už po niekoľko storočí.
recept,fotorecept,droždie čerstvé,múka hladká,Koláče,Veľkonočné,Česká kuchyňa
Koláče
Česká kuchyňa
Ingrediencie
Ingrediencie
citrónová kôra | 1 4 | čajová lyžička kcal | |
cukor kryštálový | 55 222 | gramov kcal | |
cukor vanilkový | 20 73 | gramov kcal | |
droždie čerstvé | 42 43 | gramov kcal | |
maslo | 150 1101 | gramov kcal | |
mlieko polotučné 1,5% | 250 120 | mililitrov kcal | |
múka hladká | 500 1735 | gramov kcal | |
soľ | 0 ?? | kcal | |
vajce slepačie | 1 88 | kus kcal | |
vaječný žĺtok | 2 114 | kusy kcal |
Recept
1. Kvások
mlieko polotučné 1,5% 250 mililitrov • droždie čerstvé 42 gramov • cukor kryštálový 55 gramov
Kvások pripravíme zmiešaním 1 PL cukru a rozdrobeného droždia v 100 ml vlažného mlieka.

2. Príprava cesta
múka hladká 500 gramov • maslo 150 gramov • vaječný žĺtok 2 kusy • citrónová kôra 1 čajová lyžička • soľ • cukor vanilkový 20 gramov
Cesto pripravíme zmiešaním múky, masla, citrónovej kôry, vanilkového cukru, zvyšku mlieka a kryštálového cukru. Pridáme žĺtka a štipku soli.

3.
Cesto poriadne premiešame a vymiesime. Necháme kysnúť v teple cca 30 minút.

4. Tvoríme judáše
Cesto rozdelíme na 10 kúskov, z každého ušúľame valček a stočíme do vrkoča, špirály alebo zauzľujeme.
5. Pečieme
vajce slepačie 1 kus
Na plech položíme papier na pečenie, poukladáme naň judáše. Potrieme ich rozšľahaným vajcom. Niektoré môžeme posypať makom. Pečieme na 180 °C cca 20 minút.

Dobrú chuť!