Marhuľový koláč s mrveničkou
Tradičný recept na koláč z kysnutého cesta s posýpkou a kyselkavou príchuťou.
recept,fotorecept,múka polohrubá,múka polohrubá,droždie čerstvé,maslo,maslo,marhule,Koláče
Koláče
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 1.5 | polievkovej lyžice | |
cukor kryštálový | 100 | gramov | |
droždie čerstvé | 20 | gramov | |
marhule | - | ||
maslo | 170 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 2.5 | decilitra | |
múka polohrubá | 400 | gramov | |
soľ | - |
Recept
1. Príprava cesta
múka polohrubá 300 gramov • droždie čerstvé 20 gramov • mlieko polotučné 1,5% 1 deciliter
Do misy nasypeme múku a vytvarujeme si malú priehlbinku do ktorej rozmrvíme kvasnice a zalejeme trochou vlažného mlieka. Kvasnice a mlieko zmiešame. Necháme 20 minút odstáť, čím sa nám vytvorí kvások.
2.
mlieko polotučné 1,5% 1.5 decilitra • cukor kryštálový 1.5 polievkovej lyžice • soľ • maslo 70 gramov
Postupne pridávame do misy zvyšné vlažné mlieko, maslo, cukor, štipku soli a vymiešame tekuté cesto.
3.
Plech vymastíme a posypeme múkou, aby sa nám cesto po upečení dalo ľahko oddeliť. Cesto vylejeme na plech a necháme 30 minút vykysnúť.
4. Príprava mrveničky
múka polohrubá 100 gramov • maslo 100 gramov • cukor kryštálový 100 gramov
Hmotu na mrveničku si pripravíme vymiešaním múky, zmäknutého masla a cukru.
6.
Pečieme na 180°C približne 20 minút. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.
Dobrú chuť!