RECEPTY

Ťahaná Makovo - Višňová štrúdľa

Ťahaná Makovo - Višňová štrúdľa

Tradičný recept na najlepšiu štrúdľu, tak ako sa ho naša stará mama naučila od svojej starej mamy. Suroviny na cesto sú na dve štrúdle z kila múky. Môžete si spraviť jednu makovú a druhú napr. tvarohovú alebo jablkovú.

recept,fotorecept,višne,mak mletý,Štrúdle

Štrúdle

Kuchtil

Počet porcií

12

Čas prípravy

1 h. 30 min.

Náročnosť

vysoká

 

Ingrediencie

Ingrediencie

cukor kryštálový2polievkové lyžice
mak mletý150gramov
maslo120gramov
múka hladká 00 Extra1kilogram
ocot1
soľ-
vajce slepačie1kus
višne500gramov
voda2decilitre

 

Recept

1. Príprava cesta

múka hladká 00 Extra 1 kilogram

Múku preosejeme cez sitko na pracovnú dosku.

2. 

voda 2 decilitre  ocot 1 Pl

Do vlažnej vody pridáme ocot a premiešame.

3. 

vajce slepačie 1 kus  maslo 60 gramov  soľ

Pridáme vajce, štipku soli a zmäknuté maslo. Premiešame spočiatku príborovým nožom a neskôr miesime rukami. Ku koncu cestom búchame o pracovnú dosku kým sa neprestane lepiť.

4. 

Cesto rozdelíme na dva rovnako veľké bochníky a odložíme na pomúčenú dosku. Prikryjeme rozohriatym, primerane veľkým hrncom. Necháme odležať 45 minút.

5. 

Na stôl si rozprestrieme biely obrus, alebo plachtu a jemne pomúčime. Múku roztiahneme po celej ploche aby sa nám cesto pri vyťahovaní nelepilo.

6. 

maslo 60 gramov

Cesto začneme vyťahovať na obrus. Priebežne pokvapkáme rozpusteným maslom.

7. 

Pokračujeme vo vyťahovaní, kým sa cesto moc netrhá. Nevadí ak sa miestami vytvorí diera. Výsledkom bude takmer priesvitné tenučké cesto.

8. 

Okraje orežeme po celom obvode.

9. Plnenie cesta

višne 500 gramov  cukor kryštálový 2 polievkové lyžice  mak mletý 150 gramov

Na polovinu povrchu cesta vrstvíme mletý mak, cukor a višne. Ak chceme mať višne odkôstkované, treba ich nechať po odkôstkovaní odkvapkať a cesto posypať ešte strúhankou.

10. 

Cesto z troch strán preložíme nadvihnutím obrusu cez plnku, aby pri pečení plnka nevytekala.

11. 

Pokračujeme zo širšej strany v rolovaní pomocou obrusu.

12. 

Rolku patrne preklopíme na vymastený plech do tvaru podkovy. Pokvapkáme zvyškom rozpusteného masla a rozotrieme.

13. 

Pečieme v dobre rozohriatej rúre na  240°C do zlatova.

Dobrú chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť  • Upraviť nastavenia cookies