svetvomne.sk

Ťahaná Tvarohová štrúdľa

    

Tradičný recept na najlepšiu štrúdľu, tak ako sa ho naša stará mama naučila od svojej starej mamy. Suroviny na cesto sú na dve štrúdle z kila múky. Môžete si spraviť jednu makovú a druhú napr. tvarohovú alebo jablkovú.

Kuchtil

Počet porcií

12

Čas prípravy

1 h. 30 min.

Náročnosť

vysoká

 

Kategórie:   

 

 
 
cukor kryštálový2polievkové lyžice
maslo120gramov
múka hladká 00 Extra1kilogram
ocot1polievková lyžica
soľ-
tvaroh hrudkovitý250gramov
vajce slepačie1kus
voda2decilitre

1. Príprava cesta

múka hladká 00 Extra 1 kilogram

Múku preosejeme cez sitko na pracovnú dosku.

Príprava cesta

2. 

voda 2 decilitre  ocot 1 polievková lyžica

Do vlažnej vody pridáme ocot a premiešame.

3. 

vajce slepačie 1 kus  maslo 60 gramov  soľ

Pridáme vajce, štipku soli a zmäknuté maslo. Premiešame zpočiatku príborovým nožom a neskôr miesime rukami. Ku koncu cestom búchame o pracovnú dosku kým sa neprestane lepiť.

4. 

Cesto rozdelíme na dva rovnako veľké bochníky a odložíme na pomúčenú dosku. Prikryjeme rozohriatym, primerane veľkým hrncom. Necháme odležať 45 minút.

5. 

Na stôl si rozprestrieme biely obrus, alebo plachtu a jemne pomúčime. Múku roztiahneme po celej ploche aby sa nám cesto pri vyťahovaní nelepilo.

6. 

maslo 60 gramov

Cesto začneme vyťahovať na obrus. priebežne pokvapkáme rozpusteným maslom.

7. 

Pokračujeme vo vyťahovaní, kým sa cesto moc netrhá. Nevadí ak sa miestami vytvorí diera. Výsledkom bude takmer priesvitné tenučké cesto.

8. 

Okraje orežeme po celom obvode.

9. Plnenie cesta

tvaroh hrudkovitý 250 gramov  cukor kryštálový 2 polievkové lyžice

Polovinu povrchu cesta posypeme tvarohom v ktorom si vopred rozmiešame cukor.

Plnenie cesta

10. 

Cesto z troch strán preložíme nadvihnútím obrusu cez plnku, aby pri pečení plnka nevytekala.

11. 

Pokračujeme zo širšej strany v rolovaní pomocou obrusu.

12. 

Rolku patrne preklopíme na vymastený plech do tvaru podkovy. Pokvapkáme zvyškom rozpusteného masla a rozotreme.

13. 

Pečieme v dobre rozohriatej rúre na  240°C do zlatova.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť