Ťahaná Tvarohová štrúdľa

Tradičný recept na najlepšiu štrúdľu, tak ako sa ho naša stará mama naučila od svojej starej mamy. Suroviny na cesto sú na dve štrúdle z kila múky. Môžete si spraviť jednu makovú a druhú napr. tvarohovú alebo jablkovú.
recept,fotorecept,múka hladká 00 Extra,tvaroh hrudkovitý,Štrúdle
Štrúdle
Kategórie
Štrúdle ›Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 2 121 | polievkové lyžice kcal | |
maslo | 120 881 | gramov kcal | |
múka hladká 00 Extra | 1 3480 | kilogram kcal | |
ocot | 1 7 | polievková lyžica kcal | |
soľ | 0 ?? | kcal | |
tvaroh hrudkovitý | 250 293 | gramov kcal | |
vajce slepačie | 1 88 | kus kcal | |
voda | 2 0 | decilitre kcal |
Recept

3.
vajce slepačie 1 kus • maslo 60 gramov • soľ
Pridáme vajce, štipku soli a zmäknuté maslo. Premiešame zpočiatku príborovým nožom a neskôr miesime rukami. Ku koncu cestom búchame o pracovnú dosku kým sa neprestane lepiť.

4.
Cesto rozdelíme na dva rovnako veľké bochníky a odložíme na pomúčenú dosku. Prikryjeme rozohriatym, primerane veľkým hrncom. Necháme odležať 45 minút.

5.
Na stôl si rozprestrieme biely obrus, alebo plachtu a jemne pomúčime. Múku roztiahneme po celej ploche aby sa nám cesto pri vyťahovaní nelepilo.

7.
Pokračujeme vo vyťahovaní, kým sa cesto moc netrhá. Nevadí ak sa miestami vytvorí diera. Výsledkom bude takmer priesvitné tenučké cesto.

8.
Okraje orežeme po celom obvode.

9. Plnenie cesta
tvaroh hrudkovitý 250 gramov • cukor kryštálový 2 polievkové lyžice
Polovinu povrchu cesta posypeme tvarohom v ktorom si vopred rozmiešame cukor.

10.
Cesto z troch strán preložíme nadvihnútím obrusu cez plnku, aby pri pečení plnka nevytekala.

11.
Pokračujeme zo širšej strany v rolovaní pomocou obrusu.

12.
Rolku patrne preklopíme na vymastený plech do tvaru podkovy. Pokvapkáme zvyškom rozpusteného masla a rozotreme.

13.
Pečieme v dobre rozohriatej rúre na 240°C do zlatova.
Dobrú chuť!