Sladká polenta
Zdravé raňajky i večera. Vďaka vysokému obsahu vlákniny a relatívne nízkemu obsahu cukru vhodná aj ako maškrta pre dietujúcich.
recept,fotorecept,kukuričná krupica (polenta),hrušky,hrozienka,Sladké jedlá,Bezlepkové,Bezlaktózové
Sladké jedlá
Ingrediencie
Ingrediencie
citrón | ½ | kusu | |
cukor trstinový | 60 | gramov | |
cukor vanilkový | 2 | balíčky | |
hrozienka | 100 | gramov | |
hrušky | 500 | gramov | |
kukuričná krupica (polenta) | 300 | gramov | |
med | 4 | polievkové lyžice | |
orechy vlašské | 100 | gramov | |
pomarančová šťava | 200 | mililitrov | |
soľ | 1 | štipka | |
voda | 1500 | mililitrov | |
škorica mletá | 2 | čajové lyžičky |
Recept
1.
kukuričná krupica (polenta) 300 gramov • voda 300 mililitrov
Kukuričnú krupicu zalejeme v miske vriacou vodou. Takto v nej potlačíme nahorklú chuť.
2.
voda 1200 mililitrov • soľ 1 štipka
Obsah misky vložíme do studenej vody so štipkou soli, dobre rozmiešame a uvedieme do varu.
3.
Za cca 30 minút od zovretia, za takmer stáleho miešania, uvaríme kašu.
4.
hrušky 500 gramov • citrón ½ kusu • hrozienka 100 gramov • orechy vlašské 100 gramov
Hrušky ošúpeme, odstránime jadrovníky, pokrájame ich na malé kocky a vo väčšej miske ich pokvapkáme šťavou z citróna. Hrozienka namočíme. Orechy nasekáme najemno alebo pomelieme.
5.
cukor trstinový 60 gramov • med 4 polievkové lyžice • cukor vanilkový 2 balíčky • škorica mletá 2 čajové lyžičky • pomarančová šťava 200 mililitrov
Hrozienka scedíme, prisypeme ich k hruškám a primiešame uvarenú kukuričnú kašu. Do kaše vmiešame trstinový cukor, med, škoricu, vanilkový cukor a šťavu z asi dvoch pomarančov.
6.
Nakoniec zamiešame orechy.
7.
Polentu vylejeme na veľký plech, ktorý si najprv oblejeme studenou vodou.
8.
Po úplnom vychladnutí nakrájame a servírujeme.
Dobrú chuť!