Osie hniezda
Fantastické škoricové, kakaové a orechové osie hniezda.
recept,fotorecept,kakao - prášok,orechy vlašské mleté,škorica mletá,Sladké jedlá,Koláče
Sladké jedlá
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 1 | čajová lyžička | |
cukor kryštálový | 2 | polievkové lyžice | |
cukor kryštálový | 240 | gramov | |
cukor práškový | 120 | gramov | |
cukor vanilkový | 15 | gramov | |
cukor škoricový | 20 | gramov | |
droždie čerstvé | 42 | gramov | |
kakao - prášok | 30 | gramov | |
maslo | 150 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 600 | mililitrov | |
múka polohrubá | 1 | kilogram | |
olej slnečnicový | 2 | polievkové lyžice | |
orechy vlašské mleté | 150 | gramov | |
soľ | - | ||
vajce slepačie | 1 | kus | |
vaječný bielok | 3 | kusy | |
vaječný žĺtok | 3 | kusy | |
škorica mletá | 10 | gramov |
Recept
1. Cesto
mlieko polotučné 1,5% 600 mililitrov • múka polohrubá 1 kilogram • cukor kryštálový 1 čajová lyžička • droždie čerstvé 42 gramov • soľ • vaječný žĺtok 3 kusy • cukor kryštálový 2 polievkové lyžice • maslo 150 gramov
V časti teplého mlieka rozdrobíme kvasnice s trochou múky a cukru, necháme vzísť kvások. Do hlbokej misy nasypeme múku, štipku soli, pridáme žĺtka, cukor, roztopené maslo, kvások a zvyšné mlieko.
2.
Vymiesime hladké cesto, ktoré necháme cca hodinu zakryté kysnúť.
3.
kakao - prášok 30 gramov • cukor práškový 120 gramov • cukor vanilkový 15 gramov • cukor kryštálový 120 gramov • cukor škoricový 20 gramov • orechy vlašské mleté 150 gramov • cukor kryštálový 120 gramov • škorica mletá 10 gramov
Počas kysnutia cesta si pripravíme plnky.
Kakaovú - kakao zmiešame s cukrom kryštálovým a vanilkovým.
Škoricovú - cukor zmiešame so škoricovým cukrom a škoricou.
Orechovú - mleté orechy zmiešame s cukrom.
Vykysnuté cesto rozdelíme na tri rovnaké časti.
5.
olej slnečnicový 2 polievkové lyžice
Jednu časť cesta rozvaľkáme na obdĺžnik cca 45 krát 35 cm. Cesto potrieme jednou tretinou snehu z bielkov a olejom.
6.
Na cesto rovnomerne rozsypeme jednu z plniek.
7.
vajce slepačie 1 kus
Cesto čo najpevnejšie stočíme. Okraj potrieme rozšľahaným vajíčkom a pripojíme ho k vzniknutému závinu.
8.
Závin nakrájame na cca 12 rovnakých dielov.
9.
Plech namastíme olejom, alebo vystelieme papierom na pečenie. Reznou hranou poukladáme vzniknuté kolieska na plech a jemne ich prstami vytvarujeme a roztiahneme. Vzniknuté osie hniezda potrieme rozšľahaným vajíčkom.
10.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 160 - 170°C 20 minút.
11.
Postupne spracujeme ďalšie cestá a naplníme ich pripravenými plnkami, pričom postup pri napĺňaní zachováme ako pri prvom ceste.
12.
Pri zachovaní uvedeného postupu vám garantujeme približne 40 kusov týchto výborných koláčov a mimoriadny úspech u vašich najbližších.
Dobrú chuť!