Šišky od Cilky

Tradičný recept predávaný z generácie na generáciu.
recept,fotorecept,droždie čerstvé,múka polohrubá,rum tmavý,Sladké jedlá,Fašiangy
Sladké jedlá
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor práškový | 0 ?? | kcal | |
cukor práškový | 40 156 | gramov kcal | |
cukor vanilkový | 0 ?? | kcal | |
droždie čerstvé | 30 31 | gramov kcal | |
maslo | 75 551 | gramov kcal | |
maslo | 0 ?? | kcal | |
mlieko polotučné 1,5% | 250 120 | mililitrov kcal | |
múka polohrubá | 500 1780 | gramov kcal | |
olej fritovací | 0 ?? | kcal | |
rum tmavý | 3 108 | polievkové lyžice kcal | |
soľ | 0 ?? | kcal | |
vaječný žĺtok | 4 228 | kusy kcal |
Recept
1.
mlieko polotučné 1,5% 250 mililitrov • droždie čerstvé 30 gramov • cukor práškový 40 gramov • múka polohrubá 500 gramov • vaječný žĺtok 4 kusy • maslo 75 gramov • rum tmavý 3 polievkové lyžice • soľ
Mlieko mierne zohrejeme, pridáme k nemu rozdrobené kvasnice, lyžičku z odváženého cukru a asi 1 lyžičku z odváženej múky. Necháme vzísť kvások. Do misy nasypeme múku, cukor, pridáme štipku soli, kvások, žĺtka, roztopené maslo a rum.

2.
Dobre vymiesime a necháme kysnúť cca 30 minút na teplom mieste, zakryté.

3.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme asi na hrúbku 1 cm. Pomocou hrnčeka vykrajujeme kolieska. Do každého kolieska spravíme prstom priehlbinu.

4.
V panvici rozohrejeme olej (môžeme pridať trochu masla, aby šišky nepili moc olej) a vkladáme doň šišky. Vždy najprv stranou na ktorej je priehlbina. Vypražíme, otočíme a vypražíme z druhej strany.

5.
cukor práškový • cukor vanilkový
Práškový cukor premiešame s vanilkovým a obaľujeme v ňom ešte teplé, nie však horúce šišky.

Dobrú chuť!