Celozrnné šišky
Šišky, ktoré pri vyprážaní neabsorbujú takmer žiaden olej. Najlepšie sú čerstvé s jahodovým džemom i bez neho.
recept,fotorecept,droždie čerstvé,múka celozrnná,rum tmavý,Sladké jedlá,Fašiangy
Sladké jedlá
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 2 | polievkové lyžice | |
cukor práškový | - | ||
cukor vanilkový | - | ||
droždie čerstvé | 42 | gramov | |
džem jahodový | - | ||
džem ovocný | - | ||
maslo | 30 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 400 | mililitrov | |
múka celozrnná | 350 | gramov | |
múka polohrubá | 400 | gramov | |
olej fritovací | - | ||
olej slnečnicový | - | ||
rum tmavý | 4 | polievkové lyžice | |
vajce slepačie | 2 | kusy |
Recept
1. Príprava cesta na šišky
mlieko polotučné 1,5% 400 mililitrov • droždie čerstvé 42 gramov • cukor kryštálový 2 polievkové lyžice • múka polohrubá 400 gramov • múka celozrnná 350 gramov • vajce slepačie 2 kusy • maslo 30 gramov • rum tmavý 4 polievkové lyžice
Mlieko mierne zohrejeme, pridáme k nemu rozdrobené kvasnice, cukor a asi 1 lyžičku z odváženej múky. Necháme vzísť kvások. Do misy nasypeme obe múky, pridáme kvások, vajcia, roztopené maslo a rum. Dobre vymiesime a necháme kysnúť cca 30 minút na teplom mieste, zakryté.
2.
Po vykysnutí cesta pomúčime dosku a cesto rovnomerne na asi 1,5 cm hrubo rozvaľkáme.
3. Vykrajovanie šišiek
Z rozvaľkaného cesta pomocou hrnčeka, alebo pohára s väčším priemerom vykrajujeme šišky. Do každej šišky spravíme prstom do stredu priehlbinku.
4. Vyprážanie šišiek
olej fritovací • olej slnečnicový
V panvici rozohrejeme olej a vkladáme doň šišky. Vždy najprv stranou na ktorej je priehlbina. Vypražíme, otočíme a vypražíme z druhej strany. Vyberieme na tanier.
5.
cukor práškový • cukor vanilkový
Práškový cukor premiešame s vanilkovým a obaľujeme v ňom ešte teplé, nie však horúce šišky.
6.
Podávame s jahodovým, alebo iným džemom vloženým do priehlbiny. Chutia aj bez džemu, len obalené v cukre. Z uvedenej dávky pripravíme cca 30 kusov šišiek.
Dobrú chuť!