Opekance-bobáľky
Bobáľky, opekance, pupáľky... tradičný slovenský vianočný pokrm. Najčastejšie sa podávajú s makom, orechmi, tvarohom...ale chutnajú aj s bryndzou či kapustou. Ich názov a spôsob podávania sa v regiónoch líši. Z uvedeného množstva získate 250 g hotových bobáľkov. Podľa potreby ingrediencie zdvojnásobte.
recept,fotorecept,múka polohrubá,múka polohrubá,múka polohrubá,droždie čerstvé,maslo,vaječný žĺtok,Sladké jedlá,Slovenská kuchyňa,Vianočné recepty
Sladké jedlá
Slovenská kuchyňa
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 2 | čajové lyžičky | |
droždie čerstvé | 15 | gramov | |
maslo | 40 | gramov | |
mlieko plnotučné 3,5% | 100 | mililitrov | |
múka polohrubá | 1 | čajová lyžička | |
múka polohrubá | 200 | gramov | |
múka polohrubá | - | ||
soľ | 1 | štipka | |
vaječný žĺtok | 1 | kus |
Recept
1.
mlieko plnotučné 3,5% 100 mililitrov • múka polohrubá 1 čajová lyžička • cukor kryštálový 2 čajové lyžičky • droždie čerstvé 15 gramov
V troche vlažného mlieka rozmiešame múku s cukrom. Pridáme rozmrvené droždie a zľahka premiešame. Necháme vykysnúť prikryté na teplom mieste.
2.
múka polohrubá 200 gramov • maslo 40 gramov • vaječný žĺtok 1 kus • soľ 1 štipka
Do misy nasypeme múku, pridáme štipku soli, rozpustené maslo a vaječný žĺtok. Prilejeme kvások a vymiesime cesto.
3.
Necháme, prikryté, na teplom mieste vykysnúť.
5.
Každú časť cesta vyšúľame do valčeka o priemere max.2 cm. Každý valček pokrájame na 1,5-2 cm kúsky.
6.
Kúsky môžeme upiecť priamo tak ako sme ich pokrájali. Ale lepšie je vytvarovať každý kúsok do guľky, v jemne naolejovaných dlaniach.
7.
Guľky poukladáme na plech, vystlaný papierom na pečenie, v primeraných rozostupoch od seba.
8.
Pečieme 18 min. pri teplote 180°C.
9.
Necháme vychladnúť. Bobáľky sú mäkké, časom však môžu mierne stvrdnúť. Ak si ich chceme uskladniť na pár dní, vložíme ich do mikroténového vrecka a zabalíme do textilnej kuchynskej utierky.
Dobrú chuť!