svetvomne.sk

Opekance-bobáľky

Opekance-bobáľky

    

Bobáľky, opekance, pupáľky... tradičný slovenský vianočný pokrm. Najčastejšie sa podávajú s makom, orechmi, tvarohom...ale chutnajú aj s bryndzou či kapustou. Ich názov a spôsob podávania sa v regiónoch líši. Z uvedeného množstva získate 250 g hotových bobáľkov. Podľa potreby ingrediencie zdvojnásobte.

recept,fotorecept,múka polohrubá,múka polohrubá,múka polohrubá,droždie čerstvé,maslo,vaječný žĺtok,Sladké jedlá,Slovenská kuchyňa,Vianočné recepty

Sladké jedlá

Slovenská kuchyňa

Kuchtil

Počet porcií

Čas prípravy

Náročnosť

stredná

 

 

Recept

1. 

mlieko plnotučné 3,5% 100 mililitrov  múka polohrubá 1 čajová lyžička  cukor kryštálový 2 čajové lyžičky  droždie čerstvé 15 gramov

V troche vlažného mlieka rozmiešame múku s cukrom. Pridáme rozmrvené droždie a zľahka premiešame. Necháme vykysnúť prikryté na teplom mieste.

2. 

múka polohrubá 200 gramov  maslo 40 gramov  vaječný žĺtok 1 kus  soľ 1 štipka

Do misy nasypeme múku, pridáme štipku soli, rozpustené maslo a vaječný žĺtok. Prilejeme kvások a vymiesime cesto.

3. 

Necháme, prikryté, na teplom mieste vykysnúť.

4. 

múka polohrubá

Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 4 časti.

5. 

Každú časť cesta vyšúľame do valčeka o priemere max.2 cm. Každý valček pokrájame na 1,5-2 cm kúsky.

6. 

Kúsky môžeme upiecť priamo tak ako sme ich pokrájali. Ale lepšie je vytvarovať každý kúsok do guľky, v jemne naolejovaných dlaniach.

7. 

Guľky poukladáme na plech, vystlaný papierom na pečenie, v primeraných rozostupoch od seba.

8. 

Pečieme 18 min. pri teplote 180°C.

9. 

Necháme vychladnúť. Bobáľky sú mäkké, časom však môžu mierne stvrdnúť. Ak si ich chceme uskladniť na pár dní, vložíme ich do mikroténového vrecka a zabalíme do textilnej kuchynskej utierky.

Dobrú chuť!

Ingrediencie

cukor kryštálový2čajové lyžičky
droždie čerstvé15gramov
maslo40gramov
mlieko plnotučné 3,5%100mililitrov
múka polohrubá1čajová lyžička
múka polohrubá200gramov
múka polohrubá-
soľ1štipka
vaječný žĺtok1kus

 

© 2011 - 2022 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť