svetvomne.sk

Opekance-bobáľky

     

Bobáľky, opekance, pupáľky... tradičný slovenský vianočný pokrm. Najčastejšie sa podávajú s makom, orechmi, tvarohom...ale chutnajú aj s bryndzou či kapustou. Ich názov a spôsob podávania sa v regiónoch líši. Z uvedeného množstva získate 250 g hotových bobáľkov. Podľa potreby ingrediencie zdvojnásobte.

Kuchtil

Počet porcií

Čas prípravy

Náročnosť

stredná

 

 

 
 
Cukor kryštálový2čajové lyžičky
Droždie čerstvé15gramov
Maslo40gramov
Mlieko plnotučné 3,5%100mililitrov
Múka polohrubá1čajová lyžička
Múka polohrubá200gramov
Múka polohrubá
Soľ1štipka
Vaječný žĺtok1kus

1. 

mlieko plnotučné 3,5% 100 ml  múka polohrubá 1 ČL  cukor kryštálový 2 ČL  droždie čerstvé 15 g

V troche vlažného mlieka rozmiešame múku s cukrom. Pridáme rozmrvené droždie a zľahka premiešame. Necháme vykysnúť prikryté na teplom mieste.

2. 

múka polohrubá 200 g  maslo 40 g  vaječný žĺtok 1 ks  soľ 1 štipka

Do misy nasypeme múku, pridáme štipku soli, rozpustené maslo a vaječný žĺtok. Prilejeme kvások a vymiesime cesto.

3. 

Necháme, prikryté, na teplom mieste vykysnúť.

4. 

múka polohrubá

Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 4 časti.

5. 

Každú časť cesta vyšúľame do valčeka o priemere max.2 cm. Každý valček pokrájame na 1,5-2 cm kúsky.

6. 

Kúsky môžeme upiecť priamo tak ako sme ich pokrájali. Ale lepšie je vytvarovať každý kúsok do guľky, v jemne naolejovaných dlaniach.

7. 

Guľky poukladáme na plech, vystlaný papierom na pečenie, v primeraných rozostupoch od seba.

8. 

Pečieme 18 min. pri teplote 180°C.

9. 

Necháme vychladnúť. Bobáľky sú mäkké, časom však môžu mierne stvrdnúť. Ak si ich chceme uskladniť na pár dní, vložíme ich do mikroténového vrecka a zabalíme do textilnej kuchynskej utierky.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť