Bielkové tyčinky
![Bielkové tyčinky](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001097/img_sk_4x3/bielkove-tycinky_00180.jpg)
Zostali vám vaječné bielky po varení domáceho vaječného koňaku? Upečte si tieto sladké, chrumkavé tyčinky máčané v čokoláde.
recept,fotorecept,múka hladká,múka hladká,vaječný bielok,vaječný bielok,maslo,cukor práškový,Suché pečivo,Vianočné recepty
Suché pečivo
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor práškový | 200 | gramov | |
cukor vanilkový | 20 | gramov | |
kypriaci prášok do pečiva | ¼ | čajovej lyžičky | |
maslo | 250 | gramov | |
múka hladká | 400 | gramov | |
múka hladká | - | ||
poleva cukrárska čokoládová | - | ||
vaječný bielok | 6 | kusov |
Recept
1.
múka hladká 400 gramov • cukor vanilkový 20 gramov • kypriaci prášok do pečiva ¼ čajovej lyžičky • vaječný bielok 2 kusy • maslo 250 gramov
Navážime múku, pridáme do nej cukor, štipku kypriaceho prášku, vaječné bielky a nakrájané maslo.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001097/small/IMG_8838.jpg)
2.
Vymiesime cesto a necháme ho pol hodinu v chlade odpočinúť.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001097/small/IMG_8840.jpg)
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001097/small/IMG_8842.jpg)
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001097/small/IMG_8847.jpg)
5.
Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme ho na hrúbku asi 2 mm na doske posypanej múkou. Pomocou pravítka orežeme okraje a vytvoríme štvorec 30x30 cm.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001097/small/IMG_8850.jpg)
6.
Ten pokrájame na pásiky 30x3cm. Nakoniec pásiky prekrojíme na tretiny. Vzniknú nám tyčinky o veľkosti 10x3cm. Skrojky spolu zmiesime a odložíme do chladničky. Po upečení prvých tyčiniek ich opäť spracujeme na tyčinky.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001097/small/IMG_8853.jpg)
7.
Tyčinky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo teflónovou fóliou. Lyžičkou na ne natrieme bielkovú hmotu.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001097/small/IMG_8859.jpg)
8.
Po natretí všetkých tyčiniek...
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001097/small/IMG_8862.jpg)
9.
... ich upečieme v rúre. Pečieme pri teplote 160°C asi 20 minút. Podľa potreby a skúseností s rúrou na pečenie čas aj teplotu upravujeme. Tyčinky necháme dobre vychladiť. Keďže potrebujeme plech na ďalšie pečenie jednoducho ich pomocou papiera na ktorom sa piekli presunieme na dosku. Najlepšie je s nimi ďalej už nehýbať do druhého dňa a nechať ich voľne dosušiť.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001097/small/IMG_8864.jpg)
10.
Na druhý deň rozpustíme čokoládovú polevu vo vodnom kúpeli a konce tyčiniek do nej máčame. Čokoládu necháme stuhnúť a tyčinky poukladáme do uzatvárateľnej nádoby. Skladujeme v chlade.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001097/small/IMG_8882.jpg)
Dobrú chuť!