Jahodové guľky
Desiatkami rokov a stovkami labužníkov overený receptík na jemné jahodové gule, posypané chrumkavou sladkou strúhankou a poliate masielkom.
recept,fotorecept,jahody,strúhanka,maslo,Sladké jedlá
Sladké jedlá
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor práškový | 3 | polievkové lyžice | |
jahody | 1 | kilogram | |
maslo | 60 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 300 | mililitrov | |
múka polohrubá | 360 | gramov | |
strúhanka | 9 | polievkových lyžíc | |
vajce slepačie | 1 | kus |
Recept
1.
múka polohrubá 360 gramov • mlieko polotučné 1,5% 300 mililitrov • vajce slepačie 1 kus
Do misy si pripravíme dve šálky polohrubej múky. Jednu šálku mlieka zohrejeme, tak aby nevrelo. Mlieko za tepla prilejeme k múke a dobre premiešame. Po vychladnutí ešte zapracujeme do cesta jedno vajíčko.
2.
jahody 1 kilogram
Cesto rozvalkáme na hrúbku cca 3mm na mierne pomúčenej doske a narežeme na štvorčeky, do ktorých budeme jahody baliť. Ich veľkosť by mala byť primeraná veľkosti jahôd (cca 8x8 cm).
3.
Zabalené guľky odkladáme jemne pomúčené, aby sa navzájom nezlepili.
4.
Vo vačšom hrnci privedieme vodu do veľmi jemného varu a naberačkou postupne povkladáme guľky. Varíme 10-15 minút, pokiaľ všetky nevyplávajú.
5.
strúhanka 9 polievkových lyžíc • cukor práškový 3 polievkové lyžice
Strúhanku s práškovým cukrom opražíme na sucho na panvici. Občas premiešame aby neprihorela. Cukor má tendenciu karamelizovať a lepiť sa na dno panvice.
7.
Guľky servírujeme posypané strúhankou a poliate maslom.
Dobrú chuť!