Jahodová torta z rolády
![Jahodová torta z rolády](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000617/img_sk_4x3/jahodova-torta-z-rolady_00180.jpg)
Letná, osviežujúca tortička ochutená jemným smotanovým krémom a čerstvými jahodami zo záhradky.
recept,fotorecept,smotana kyslá (14-18% tuku),smotana na šľahanie (30-33% tuku),jahody,Torty,Sezónne recepty
Torty
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 50 | gramov | |
cukor práškový | 100 | gramov | |
cukor vanilkový | 2 | kusy | |
jahody | 320 | gramov | |
kypriaci prášok do pečiva | ½ | balíčka | |
lekvár jahodový | - | ||
múka polohrubá | 100 | gramov | |
olej slnečnicový | 2 | polievkové lyžice | |
sirup ovocný | 5 | polievkových lyžíc | |
smotana kyslá (14-18% tuku) | 500 | gramov | |
smotana na šľahanie (30-33% tuku) | 250 | mililitrov | |
vajce slepačie | 5 | kusov | |
voda | 1 | polievková lyžica | |
želatinový stužovač | 1 | balíček |
Recept
1. Príprava cesta na roládu
múka polohrubá 100 gramov • cukor práškový 100 gramov • vajce slepačie 5 kusov • kypriaci prášok do pečiva ½ balíčka • olej slnečnicový 2 polievkové lyžice • voda 1 polievková lyžica
Žĺtky, cukor, olej a vodu vyšľaháme do peny, pridáme múku s práškom do pečiva a zvlášť vyšľahaný sneh z bielkov.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000617/small/IMG_8823.jpg)
2.
Cesto vylejeme na veľký, vymastený a pomúčený plech, alebo použijeme papier na pečenie, lepšie sa bude manipulovať s cestom. Cesto pečieme cca 10 - 15 minút v rozpálenej rúre.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000617/small/IMG_8835.jpg)
3.
lekvár jahodový • sirup ovocný 5 polievkových lyžíc
Piškótu ešte za horúca vyklopíme na utierku a stočíme do rolády, necháme pár minút vychladiť. Potom roládu rozprestrieme, nattrieme lekvárom, polejeme sirupom a opäť stočíme do rolády.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000617/small/IMG_8864.jpg)
4.
Roládu nakrájame na plátky hrubé asi 1cm a rovnomerne rozložíme na dno okrúhlej misky (priemer cca 20cm). Ak nám roláda zostane, môžeme ju neskôr ešte poukladat na povrch plnky. TIP: Aby sa torta ľahšie vyklopila z misky môžeme vystlať dno priesvitnou potravinárskou fóliou.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000617/small/IMG_8870.jpg)
5. Príprava plnky
smotana kyslá (14-18% tuku) 500 gramov • smotana na šľahanie (30-33% tuku) 250 mililitrov • želatinový stužovač 1 balíček • cukor vanilkový 2 kusy • cukor kryštálový 50 gramov
Kyslú smotanu zmiešame s cukrom a vanilkovým cukrom, opatrne vmiešame vyšľahanú sladkú smotanu. Na spevnenie môžeme ešte pridať želatínu. TIP1: Aby torta po vyklopení "nepadala" a bola tuhá mali by sme použiť 16%-nú kyslú smotanu a 33%-nú šľahačku. TIP2: Želatínu vysypeme do pohára, so 4 čajovými lyžičkami vody. Necháme 10 minút napučať. Potom želatínu zohrejeme, kým sa nerozpustí a hneď pridáme do smotanovej plnky, zamiešame a nalejeme polovicu plnky na roládu.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000617/small/IMG_8894.jpg)
6.
jahody 320 gramov
Na plnku porozkladáme sterilizované jahody (môžeme použiť aj čerstvé) a zalejeme zvyškom plnky. Tortu dáme najlepšie na noc do chladničky, aby stuhla.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000617/small/IMG_8895.jpg)
7.
Na druhý deň, tortu vyklopíme na servírovací tanier.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000617/small/IMG_8918.jpg)
8.
Ozdobíme čerstvými jahodami, čerstvou mätou. Môžeme podávať.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000617/small/jahodova-torta.jpg)
Dobrú chuť!