svetvomne.sk

Jahodová torta z rolády

Letná, osviežujúca tortička ochutená jemným smotanovým krémom a čerstvými jahodami zo záhradky.

 

Počet porcií: 10

Čas prípravy: 50 min.

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: 

 

Kategórie:    

 

 
 

1. Príprava cesta na roládu

múka polohrubá 100 g  cukor práškový 100 g  vajce slepačie 5 ks  kypriaci prášok do pečiva ½ bal  olej slnečnicový 2 PL  voda 1 PL

Žĺtky, cukor, olej a vodu vyšľaháme do peny, pridáme múku s práškom do pečiva a zvlášť vyšľahaný sneh z bielkov.

Príprava cesta na roládu

2. 

Cesto vylejeme na veľký, vymastený a pomúčený plech, alebo použijeme papier na pečenie, lepšie sa bude manipulovať s cestom. Cesto pečieme cca 10 - 15 minút v rozpálenej rúre.

3. 

lekvár jahodový  sirup ovocný 5 PL

Piškótu ešte za horúca vyklopíme na utierku a stočíme do rolády, necháme pár minút vychladiť. Potom roládu rozprestrieme, nattrieme lekvárom, polejeme sirupom a opäť stočíme do rolády.

4. 

Roládu nakrájame na plátky hrubé asi 1cm a rovnomerne rozložíme na dno okrúhlej misky (priemer cca 20cm). Ak nám roláda zostane, môžeme ju neskôr ešte poukladat na povrch plnky. TIP: Aby sa torta ľahšie vyklopila z misky môžeme vystlať dno priesvitnou potravinárskou fóliou.

5. Príprava plnky

smotana kyslá (14-18% tuku) 500 g  smotana na šľahanie (30-33% tuku) 250 ml  želatinový stužovač 1 bal  cukor vanilkový 2 ks  cukor kryštálový 50 g

Kyslú smotanu zmiešame s cukrom a vanilkovým cukrom, opatrne vmiešame vyšľahanú sladkú smotanu. Na spevnenie môžeme ešte pridať želatínu. TIP1: Aby torta po vyklopení "nepadala" a bola tuhá mali by sme použiť 16%-nú kyslú smotanu a 33%-nú šľahačku. TIP2: Želatínu vysypeme do pohára, so 4 čajovými lyžičkami vody. Necháme 10 minút napučať. Potom želatínu zohrejeme, kým sa nerozpustí a hneď pridáme do smotanovej plnky, zamiešame a nalejeme polovicu plnky na roládu.

Príprava plnky

6. 

jahody 320 g

Na plnku porozkladáme sterilizované jahody (môžeme použiť aj čerstvé) a zalejeme zvyškom plnky. Tortu dáme najlepšie na noc do chladničky, aby stuhla.

8. 

Na druhý deň, tortu vyklopíme na servírovací tanier.

9. 

Ozdobíme čerstvými jahodami, čerstvou mätou. Môžeme podávať.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 7 • Prihlásiť