Smotanovo-piškótová torta
![Smotanovo-piškótová torta](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001627/img_sk_4x3/smotanovo-piskotova-torta_00180.jpg)
Jemná a lahodná torta bez masla, ktorou sa zavďačíte aj tomu najväčšiemu maškrtníkovi.
recept,fotorecept,broskyne kompótované,piškóty,smotana kyslá (14-18% tuku),Torty,Zákusky
Torty
Ingrediencie
Ingrediencie
broskyne kompótované | 540 | gramov | |
cukor trstinový | 80 | gramov | |
jedlá sóda (sóda bikarbóna) | ½ | čajovej lyžičky | |
kakao - prášok | 15 | gramov | |
maslo | - | ||
med | 60 | gramov | |
múka polohrubá | 100 | gramov | |
múka polohrubá | - | ||
piškóty | 175 | gramov | |
smotana kyslá (14-18% tuku) | 800 | gramov | |
soľ | - | ||
vaječný bielok | 5 | kusov | |
vaječný žĺtok | 5 | kusov | |
voda | 3 | polievkové lyžice |
Recept
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001627/small/IMG_1238.jpg)
2.
kakao - prášok 15 gramov • voda 3 polievkové lyžice • múka polohrubá 100 gramov • jedlá sóda (sóda bikarbóna) ½ čajovej lyžičky • vaječný bielok 5 kusov • soľ
K vaječným žĺtkom primiešame kakao a vodu. Z bielkov so štipkou soli vyšľaháme sneh. Múku zmiešame so sódou bikarbónou. Do kakaového základu, postupne a striedavo, primiešavame múku a sneh z bielkov.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001627/small/IMG_1241.jpg)
3.
Cesto vylejeme do tortovej formy (priemer 26 cm) vymastenej maslom a vysypanej múkou.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001627/small/IMG_1244.jpg)
4.
Pečieme 15 min. pri teplote 180°C.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001627/small/IMG_1249.jpg)
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001627/small/IMG_1258.jpg)
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001627/small/IMG_1260.jpg)
7.
Tortový korpus rozkrojíme pozdĺžne na polovice. Jednu polovicu vložíme späť do formy.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001627/small/IMG_1261.jpg)
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001627/small/IMG_1264.jpg)
9.
...a na ne uložíme mesiačiky broskýň.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001627/small/IMG_1265.jpg)
10.
Navrstvíme smotanu.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001627/small/IMG_1267.jpg)
11.
Poukladáme druhú polovicu piškót.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001627/small/IMG_1269.jpg)
12.
Prikryjeme druhou polovicou korpusu a jemne pritlačíme. Necháme cez noc tuhnúť v chlade.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001627/small/IMG_1271.jpg)
13.
Vyšľaháme smotanu do tuha (prípadne s použitím stužovača šľahačky) a celú tortu šľahačkou natrieme. Ozdobíme cukrárenským zdobením, v našom prípade sme použili slnečnicové semienka obalené v 3 druhoch čokolády. Pred samotným podávaním, odporúčame nechať šľahačku na torte zatuhnúť v chlade aspoň hodinu.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001627/small/IMG_1288.jpg)
Dobrú chuť!