Veselá veľkonočná torta Zajko
Skvelá mascarpone torta s broskyňami. Z našej torty bol za pomoci detí vytvorený jednoduchý zajačik, veľkonočne vyzdobený farebnými cukríkmi v tvare vajíčok. Je však samozrejmosťou, že vy si vašu tortičku môžete vyzdobiť podľa vlastných predstáv. Bude rovnako vynikajúco chutiť!
recept,fotorecept,mascarpone,broskyne kompótované,Torty,Veľkonočné
Torty
Ingrediencie
Ingrediencie
broskyne kompótované | 900 | gramov | |
cukor práškový | 280 | gramov | |
cukor práškový | - | ||
cukríky- veľkonočné vajíčka | - | ||
kakao - prášok | 2 | polievkové lyžice | |
kypriaci prášok do pečiva | 20 | gramov | |
mascarpone | 500 | gramov | |
maslo | 200 | gramov | |
múka polohrubá | 160 | gramov | |
olej slnečnicový | 60 | mililitrov | |
smotana na šľahanie (30-33% tuku) | 500 | mililitrov | |
soľ | 2 | štipky | |
tvaroh jemný mäkký | 250 | gramov | |
vaječný bielok | 8 | kusov | |
vaječný žĺtok | 8 | kusov | |
voda | 60 | mililitrov | |
čokoláda | - |
Recept
2.
múka polohrubá 80 gramov • kypriaci prášok do pečiva 10 gramov
Preosiatu múku zmiešane s kypriacim práškom.
5.
Vmiešame pripravenú múku...
7.
Jemne vmiešame sneh z vaječných bielkov.
8.
Plech na pečenie 42cm x 32 cm
Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme. Pečieme 8 minút pri teplote 180°C.
9.
vaječný bielok 4 kusy • soľ 1 štipka • múka polohrubá 80 gramov • kypriaci prášok do pečiva 10 gramov • vaječný žĺtok 4 kusy • cukor práškový 60 gramov • kakao - prášok 1 polievková lyžica • olej slnečnicový 30 mililitrov • voda 30 mililitrov
Forma na tortu rozkladacia ø 26 cm
Z uvedených ingrediencií pripravíme také isté cesto ako cesto na plech, podľa vyššie uvedených krokov. Cesto vylejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme asi 12 minút pri teplote 180°C. Či je korpus upečený vyskúšame zapichnutím špajdle, ktorá musí po vytiahnutí zostať suchá.
10.
maslo 200 gramov • cukor práškový 160 gramov
Maslo, zohriate na izbovú teplotu, vyšľaháme dohladka s cukrom.
13.
smotana na šľahanie (30-33% tuku) 500 mililitrov
Zo smotany na šľahanie vyšľaháme tuhú šľahačku a vmiešame ju do krému.
15.
...zbytok nadrobno.
16.
Z kruhového korpusu odstránime papier na pečenie a prekrojíme ho na polovicu.
17.
Na spodnú časť kruhového korpusu nanesieme asi štvrtinu krému a poukladáme broskyne pokrájané na plátky.
18.
Z upečeného plátu opatrne odstránime papier na pečenie a položíme ho na dosku jemne posypanú práškovým cukrom. Na plát natrieme asi dve štvrtiny krému a posypeme broskyňami pokrájanými nadrobno. Jemne povtláčame.
19.
Pripravený plát pokrájame pozdĺžne, na rovnako široké pásy.
20.
Pláty postupne stáčame a napájame.
21.
Vzniknutú veľkú roládu preložíme na pripravený korpus s krémom a broskyňami (najlepšie sa prekladá pomocou tenkej plastovej doštičky).
22.
Celú tortu potrieme zbytkom krému, pričom si asi 3 lyžice necháme na potretie povrchu torty.
23.
čokoláda • cukríky- veľkonočné vajíčka
Na tortu položíme druhú polovicu kruhového korpusu a potrieme krémom. Odkrojením bočných vrchných častí torty do oblúka vytvoríme uši zajka a vyzdobíme čokoládou. Pred podávaním dozdobíme cukríkami.
24.
Tortu necháme stuhnúť v chlade, najlepšie cez noc a môžeme nakrájať.
Dobrú chuť!