Mascarpone šachovnicová torta s banánmi
![Mascarpone šachovnicová torta s banánmi](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001948/img_sk_4x3/mascarpone-sachovnicova-torta-s-bananmi_00180.jpg)
Fantastická mascarpone krémová torta plná sladkých banánov. Vytvorenie šachovnicového vzoru sa zdá možno komplikované, ale v skutočnosti je to veľmi jednoduché. Stačí len dodržať náš postup, ktorý je rozpísaný vo väčšom počte jednoduchých krokov pre rýchlejšie zvládnutie.
recept,fotorecept,mascarpone,banány,Torty,Zákusky
Torty
Ingrediencie
Ingrediencie
banány | 600 | gramov | |
cukor krupica | 240 | gramov | |
cukor práškový | 150 | gramov | |
džem višňový | 350 | gramov | |
kakao - prášok | 20 | gramov | |
kypriaci prášok do pečiva | 2 | balíčky | |
mascarpone | 500 | gramov | |
maslo | 0 | ||
maslo | 125 | gramov | |
múka polohrubá | 340 | gramov | |
múka polohrubá | 0 | ||
olej slnečnicový | 200 | mililitrov | |
smotana na šľahanie (30-33% tuku) | 600 | mililitrov | |
stužovač šľahačky | 2 | balíčky | |
tvaroh jemný mäkký | 500 | gramov | |
vaječný bielok | 10 | kusov | |
vaječný žĺtok | 10 | kusov | |
voda | 200 | mililitrov | |
čokoláda na varenie 55% | 180 | gramov |
Recept
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4592.jpg)
2.
Vymiešame.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4594.jpg)
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4598.jpg)
4.
smotana na šľahanie (30-33% tuku) 400 mililitrov • stužovač šľahačky 2 balíčky
Zo smotany vyšľaháme pevnú šľahačku.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4600.jpg)
5.
Šľahačku zamiešame do krému.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4602.jpg)
6.
Krém uložíme do chladničky.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4604.jpg)
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4570.jpg)
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4571w.jpg)
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4573w.jpg)
10.
múka polohrubá 180 gramov • kypriaci prášok do pečiva 1 balíček
Postupne primiešavame múku s rozmiešaným kypriacim práškom a sneh z vaječných bielkov.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4575w.jpg)
11.
Forma na tortu rozkladacia ø 28 cm
Cesto nalejeme do tortovej formy, vymastenej a vysypanej múkou.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4577w.jpg)
12.
Pečieme 15 min. pri teplote 200°C.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4579w.jpg)
13.
vaječný bielok 5 kusov • vaječný žĺtok 5 kusov • cukor krupica 120 gramov • voda 100 mililitrov • olej slnečnicový 100 mililitrov • múka polohrubá 160 gramov • kypriaci prášok do pečiva 1 balíček • kakao - prášok 20 gramov • maslo • múka polohrubá
Forma na tortu rozkladacia ø 28 cm
Z vaječných bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Vaječné žĺtky vyšľaháme s cukrom, vmiešame vodu a olej. Postupne pridávame múku zmiešanú s kypriacim práškom, kakaom a sneh z bielkov. Cesto vylejeme do formy vymastenej maslom a vysypanej múkou.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4588.jpg)
14.
Pečieme 15 min. pri teplote 200°C.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4590.jpg)
15.
Bledý a tmavý vychladený korpus prekrojíme .
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4607.jpg)
16.
Na prekrojenom, ale ešte nerozdelenom korpuse si pomocou misiek...
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4608.jpg)
17.
...naznačíme tri kruhy. Ostrým nožom vykrojíme kolieska.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4610.jpg)
18.
Následne kolieska opatrne porozkladáme. Prvú vrstvu korpusu vytvoríme z veľkého tmavého, stredného bledého a malého tmavého kolieska.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4612.jpg)
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4615.jpg)
20.
Mascarpone plnku rozdelíme na štvrtiny. Jednu štvrtinu natrieme na prvý korpus.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4617.jpg)
21.
banány 600 gramov
Banány ošúpeme a nakrájame na nie veľmi hrubé kolieska (uvedené množstvo, je množstvo na celú tortu).
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4620.jpg)
22.
Časť banánov poukladáme na plnku.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4622.jpg)
23.
Pokračujeme tvorbou druhej vrstvy, pričom teraz bude veľké koliesko bledé, stredné tmavé a malé bledé. Rozotrieme druhú štvrtinu krému a poukladáme banány.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4626.jpg)
24.
Poskladáme tretiu vrstvu. Veľké koliesko tmavé, stredné bledé, malé tmavé.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4627.jpg)
25.
Túto vrstvu potrieme druhou polovicou džemu a treťou štvrtinou krému. Poukladáme poslednú vrstvu banánov. Nakoniec uložíme posledné kolieska (bledé, tmavé, bledé) a celú tortu potrieme v tenkej vrstve zvyšným krémom. Uložíme na najmenej 4 hodiny do chladničky.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4629.jpg)
26.
smotana na šľahanie (30-33% tuku) 200 mililitrov • čokoláda na varenie 55% 180 gramov
Smotanu na šľahanie zohrejeme vo vodnom kúpeli a rozpustíme v nej nalámanú čokoládu.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4633.jpg)
27.
Necháme vychladnúť...
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_4635.jpg)
28.
...a polejeme stuhnutú tortu. Opäť vložíme do chladničky a necháme tuhnúť najlepšie do druhého dňa.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001948/small/IMG_8046_web.jpg)
Dobrú chuť!