Banánovo-orechová torta so stéviou
Torta plná tradičných chutí s netradičnou stéviou. Pre milovníkov cukru je možnosť jednoduchého nahradenia stévie za cukor.
recept,fotorecept,Stévia - prášok,Stévia - prášok,orechy vlašské,orechy vlašské,banány,banány,Torty,Sezónne recepty
Torty
Ingrediencie
Ingrediencie
Stévia - prášok | 15 | gramov | |
banány | 700 | gramov | |
jedlá sóda (sóda bikarbóna) | ½ | čajovej lyžičky | |
maslo | 100 | gramov | |
mlieko kokosové | - | ||
mlieko plnotučné 3,5% | 450 | mililitrov | |
múka polohrubá | 125 | gramov | |
olej orechový | 50 | mililitrov | |
olej orechový | 3 | polievkové lyžice | |
orechy vlašské | 100 | gramov | |
orechy vlašské | - | ||
puding vanilkový - prášok | 74 | gramov | |
smotana na šľahanie (30-33% tuku) | 500 | mililitrov | |
soľ | - | ||
stužovač šľahačky | 16 | gramov | |
vaječný bielok | 6 | kusov | |
vaječný žĺtok | 6 | kusov |
Recept
1.
vaječný žĺtok 6 kusov • Stévia - prášok 10 gramov • olej orechový 50 mililitrov • mlieko plnotučné 3,5% 50 mililitrov
Vaječné žĺtka vymiešame s práškovou stéviou, olejom a mliekom. Ak chceme namiesto stévie použiť cukor, použijeme 100 g práškového cukru a aj olej môžeme vymeniť za slnečnicový.
4.
múka polohrubá 125 gramov • jedlá sóda (sóda bikarbóna) ½ čajovej lyžičky
Múku zmiešame so sódou bikarbónou (alebo kypriacim práškom).
5.
olej orechový 3 polievkové lyžice
Múku a sneh striedavo primiešame do žĺtkového základu. Cesto vylejeme do olejom vyliatej formy (priemer 26 cm).
6.
Pečieme 15 min. pri teplote 180°C.
7.
mlieko plnotučné 3,5% 300 mililitrov • Stévia - prášok 5 gramov • mlieko plnotučné 3,5% 100 mililitrov • puding vanilkový - prášok 74 gramov
Z mlieka, stévie a pudingového prášku uvaríme hustý puding. Stéviu môžeme nahradiť 50 g práškového cukru.
9.
Vrchnú časť korpusu čiastočne skrojíme (potrebujeme čas korpusu na zahustenie plnky) a korpus prekrojíme na polovicu.
10.
Do pudingu vmiešame rozmixované banány, rozdrvený skrojený korpus...
12.
Na spodný korpus natrieme kokosové mlieko (prípadne džem ak chceme tortu s cukrom),...
14.
Prikryjeme druhou polovicou korpusu, jemne utlačíme a necháme stuhnúť v chlade.
15.
smotana na šľahanie (30-33% tuku) 500 mililitrov • stužovač šľahačky 16 gramov
Zo smotany vyšľaháme pevnú šľahačku.
16.
Šľahačku natrieme na tortu.
Dobrú chuť!