Medová torta

Fantastická medová torta plná úžasného karamelového krému s orechmi. Recept je inšpirovaný obľúbenou arménskou tortou Marlenka a vynaložená námaha a trpezlivosť pri jej príprave sa zaručene oplatí. Torta je vhodný dezert na sviatočný vianočný stôl.
recept,fotorecept,med,orechy vlašské,Torty,Vianočné recepty
Torty
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 80 322 | gramov kcal | |
cukor práškový | 75 291 | gramov kcal | |
džem malinový | 150 353 | gramov kcal | |
jedlá sóda (sóda bikarbóna) | 10 0 | gramov kcal | |
maslo | 370 2716 | gramov kcal | |
med | 100 328 | gramov kcal | |
mlieko plnotučné 3,5% | 300 192 | mililitrov kcal | |
mlieko sladené zahustené (kondenzované) | 794 2573 | gramov kcal | |
múka hladká | 500 1735 | gramov kcal | |
orechy vlašské | 80 540 | gramov kcal | |
orechy vlašské mleté | 120 809 | gramov kcal | |
vajce slepačie | 3 264 | kusy kcal | |
škrob kukuričný | 40 145 | gramov kcal |
Recept
1. Tortové medové pláty - 6 ks
maslo 120 gramov • cukor kryštálový 50 gramov • med 100 gramov
V horúcom vodnom kúpeli pomaly rozpustíme maslo, cukor a med.



4.
múka hladká 500 gramov
Do misy navážime múku a prilejeme teplú maslovo-medovo-vaječnú penu. Zamiešame varechou, preložíme na dosku...

5.
...a rukou vypracujeme kompaktné cesto. Cesto vytvarujeme do tvaru valčeka a rozdelíme na 4 časti. Rozvaľkáme na tenko prvú časť cesta. (Najlepšie sa pracuje na silikónovej podložke, cesto sa na ňu nelepí a pri rozvaľkávaní sa ľahko otáča. Pokiaľ použijeme klasickú drevenú dosku treba cesto jemne podsypávať múkou).

6.
Na rozvaľkané cesto položíme okrúhlu formu o priemere asi 24 cm a cesto podľa nej vykrojíme. Okrúhle cesto preložíme na papier na pečenie, odrezky odložíme. Takto spracujeme ďalšie tri cestá. Odrezky spojíme a vyvaľkáme z nich postupne ešte dve okrúhle cestá. (Odrezky z posledného cesta upečieme pri poslednom ceste).

7.
Jednotlivé okrúhle cestá preložíme, spolu s papierom, postupne na plech a postupne upečieme. Každé cesto pečieme pri teplote 180° asi 5 minút. Z upečeného plátu hneď stiahneme papier...

8.
...a pláty ukladáme na seba. Upečené zabalíme do potravinárskej fólie a čo najskôr plníme.

9. Karamelový krém
mlieko sladené zahustené (kondenzované) 794 gramov
Konzervy so sladeným kondenzovaným mliekom varíme takmer ponorené vo vode 2 hodiny. Necháme vychladnúť v studenej vode.

10.
mlieko plnotučné 3,5% 300 mililitrov • cukor kryštálový 30 gramov • škrob kukuričný 40 gramov
Z mlieka, cukru a kukuričného škrobu uvaríme hustý puding.


12.
Do masla zašľaháme puding a studené skaramelizované mlieko z konzerv.

13. Karamelovo-orechový krém
orechy vlašské mleté 120 gramov
Z krému odoberieme 250 g (odložíme na záverečné zdobenie) a do ostatného zamiešame orechy.

14. Posýpka
Upečené odrezky z posledného cesta pomrvíme...


16. Skladanie torty
džem malinový 150 gramov
Tortové pláty rozložíme, pričom vrchný plát obrátime. Vrchný a spodný plát potrieme džemom.

17.
Na všetky pláty, okrem vrchného, rovnomerne rozdelíme karamelovo-orechový krém.

18.
Krém na plátoch rozotrieme.

19.
Jednotlivé pláty poskladáme na seba. Vrchný plát uložíme džemom nadol.

20.
Tortu ľahko zaťažíme a uložíme na 12 hodín do chladu.

21. Zdobenie torty
Celú tortu potrieme karamelovým krémom, ktorý sme si odložili,...

22.
...posypeme pripravenou posýpkou a uložíme na najmenej 24 hodín do chladu.

23.
Pred podávaním dozdobíme rozpustenou čokoládou.

24. Medová narodeninová torta
A čo ak má náš drobček práve na vianoce narodeniny ? Jednoducho tortu veselo vyzdobíme :)

25. Tipy a odporúčania
Tortu pripravujeme najmenej 2-3 dni pred podávaním, aby sa dokonale spojili všetky chute a medové pláty zmäkli. Neodporúčame akokoľvek meniť uvedené množstvá ingrediencií, zvlášť upozorňujeme na množstvo cukru, ktorého by sa možno niekomu zdalo byť málo :) Ale zas také orechy si kľudne doprajte :)
Dobrú chuť!