svetvomne.sk

Medová torta

Fantastická medová torta plná úžasného karamelového krému s orechmi. Recept je inšpirovaný obľúbenou arménskou tortou Marlenka a vynaložená námaha a trpezlivosť pri jej príprave sa zaručene oplatí. Torta je vhodný dezert na sviatočný vianočný stôl.

 

Počet porcií: 16

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: 

 

Kategórie:    

 

 
 

1. Tortové medové pláty - 6 ks

maslo 120 g  cukor kryštálový 50 g  med 100 g

V horúcom vodnom kúpeli pomaly rozpustíme maslo, cukor a med.

Tortové medové pláty - 6 ks

2. 

jedlá sóda (sóda bikarbóna) 10 g

Prisypeme sódu bikarbónu a vyšľaháme do peny.

3. 

vajce slepačie 3 ks

Vmiešame rozšľahané vajíčka a 5 minút vo vodnom kúpeli povaríme.

4. 

múka hladká 500 g

Do misy navážime múku a prilejeme teplú maslovo-medovo-vaječnú penu. Zamiešame varechou, preložíme na dosku...

5. 

...a rukou vypracujeme kompaktné cesto. Cesto vytvarujeme do tvaru valčeka a rozdelíme na 4 časti. Rozvaľkáme na tenko prvú časť cesta. (Najlepšie sa pracuje na silikónovej podložke, cesto sa na ňu nelepí a pri rozvaľkávaní sa ľahko otáča. Pokiaľ použijeme klasickú drevenú dosku treba cesto jemne podsypávať múkou).

6. 

Na rozvaľkané cesto položíme okrúhlu formu o priemere asi 24 cm a cesto podľa nej vykrojíme. Okrúhle cesto preložíme na papier na pečenie, odrezky odložíme. Takto spracujeme ďalšie tri cestá. Odrezky spojíme a vyvaľkáme z nich postupne ešte dve okrúhle cestá. (Odrezky z posledného cesta upečieme pri poslednom ceste).

7. 

Jednotlivé okrúhle cestá preložíme, spolu s papierom, postupne na plech a postupne upečieme. Každé cesto pečieme pri teplote 180° asi 5 minút. Z upečeného plátu hneď stiahneme papier...

8. 

...a pláty ukladáme na seba. Upečené zabalíme do potravinárskej fólie a čo najskôr plníme.

9. Karamelový krém

mlieko sladené zahustené (kondenzované) 794 g

Konzervy so sladeným kondenzovaným mliekom varíme takmer ponorené vo vode 2 hodiny. Necháme vychladnúť v studenej vode.

Karamelový krém

10. 

mlieko plnotučné 3,5% 300 ml  cukor kryštálový 30 g  škrob kukuričný 40 g

Z mlieka, cukru a kukuričného škrobu uvaríme hustý puding.

11. 

maslo 250 g  cukor práškový 75 g

Maslo vymiešame s cukrom.

12. 

Do masla zašľaháme puding a studené skaramelizované mlieko z konzerv.

13. Karamelovo-orechový krém

orechy vlašské mleté 120 g

Z krému odoberieme 250 g (odložíme na záverečné zdobenie) a do ostatného zamiešame orechy.

Karamelovo-orechový krém

14. Posýpka

Upečené odrezky z posledného cesta pomrvíme...

Posýpka

15. 

orechy vlašské 80 g

...a zmiešame ich s nahrubo nasekanými orechmi.

16. Skladanie torty

džem malinový 150 g

Tortové pláty rozložíme, pričom vrchný plát obrátime. Vrchný a spodný plát potrieme džemom.

Skladanie torty

17. 

Na všetky pláty, okrem vrchného, rovnomerne rozdelíme karamelovo-orechový krém.

18. 

Krém na plátoch rozotrieme.

19. 

Jednotlivé pláty poskladáme na seba. Vrchný plát uložíme džemom nadol.

20. 

Tortu ľahko zaťažíme a uložíme na 12 hodín do chladu.

21. Zdobenie torty

Celú tortu potrieme karamelovým krémom, ktorý sme si odložili,...

Zdobenie torty

22. 

...posypeme pripravenou posýpkou a uložíme na najmenej 24 hodín do chladu.

23. 

Pred podávaním dozdobíme rozpustenou čokoládou.

24. Medová narodeninová torta

A čo ak má náš drobček práve na vianoce narodeniny ? Jednoducho tortu veselo vyzdobíme :)

Medová narodeninová torta

25. Tipy a odporúčania

Tortu pripravujeme najmenej 2-3 dni pred podávaním, aby sa dokonale spojili všetky chute a medové pláty zmäkli. Neodporúčame akokoľvek meniť uvedené množstvá ingrediencií, zvlášť upozorňujeme na množstvo cukru, ktorého by sa možno niekomu zdalo byť málo :) Ale zas také orechy si kľudne doprajte :)

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 7 • Prihlásiť