svetvomne.sk

Medová torta

Medová torta

    

Fantastická medová torta plná úžasného karamelového krému s orechmi. Recept je inšpirovaný obľúbenou arménskou tortou Marlenka a vynaložená námaha a trpezlivosť pri jej príprave sa zaručene oplatí. Torta je vhodný dezert na sviatočný vianočný stôl.

recept,fotorecept,med,orechy vlašské,Torty,Vianočné recepty

Torty

Kuchtil

Počet porcií

16

Čas prípravy

Náročnosť

vysoká

 

 

Recept

1. Tortové medové pláty - 6 ks

maslo 120 gramov  cukor kryštálový 50 gramov  med 100 gramov

V horúcom vodnom kúpeli pomaly rozpustíme maslo, cukor a med.

Tortové medové pláty - 6 ks

2. 

jedlá sóda (sóda bikarbóna) 10 gramov

Prisypeme sódu bikarbónu a vyšľaháme do peny.

3. 

vajce slepačie 3 kusy

Vmiešame rozšľahané vajíčka a 5 minút vo vodnom kúpeli povaríme.

4. 

múka hladká 500 gramov

Do misy navážime múku a prilejeme teplú maslovo-medovo-vaječnú penu. Zamiešame varechou, preložíme na dosku...

5. 

...a rukou vypracujeme kompaktné cesto. Cesto vytvarujeme do tvaru valčeka a rozdelíme na 4 časti. Rozvaľkáme na tenko prvú časť cesta. (Najlepšie sa pracuje na silikónovej podložke, cesto sa na ňu nelepí a pri rozvaľkávaní sa ľahko otáča. Pokiaľ použijeme klasickú drevenú dosku treba cesto jemne podsypávať múkou).

6. 

Na rozvaľkané cesto položíme okrúhlu formu o priemere asi 24 cm a cesto podľa nej vykrojíme. Okrúhle cesto preložíme na papier na pečenie, odrezky odložíme. Takto spracujeme ďalšie tri cestá. Odrezky spojíme a vyvaľkáme z nich postupne ešte dve okrúhle cestá. (Odrezky z posledného cesta upečieme pri poslednom ceste).

7. 

Jednotlivé okrúhle cestá preložíme, spolu s papierom, postupne na plech a postupne upečieme. Každé cesto pečieme pri teplote 180° asi 5 minút. Z upečeného plátu hneď stiahneme papier...

8. 

...a pláty ukladáme na seba. Upečené zabalíme do potravinárskej fólie a čo najskôr plníme.

9. Karamelový krém

mlieko sladené zahustené (kondenzované) 794 gramov

Konzervy so sladeným kondenzovaným mliekom varíme takmer ponorené vo vode 2 hodiny. Necháme vychladnúť v studenej vode.

Karamelový krém

10. 

mlieko plnotučné 3,5% 300 mililitrov  cukor kryštálový 30 gramov  škrob kukuričný 40 gramov

Z mlieka, cukru a kukuričného škrobu uvaríme hustý puding.

11. 

maslo 250 gramov  cukor práškový 75 gramov

Maslo vymiešame s cukrom.

12. 

Do masla zašľaháme puding a studené skaramelizované mlieko z konzerv.

13. Karamelovo-orechový krém

orechy vlašské mleté 120 gramov

Z krému odoberieme 250 g (odložíme na záverečné zdobenie) a do ostatného zamiešame orechy.

Karamelovo-orechový krém

14. Posýpka

Upečené odrezky z posledného cesta pomrvíme...

Posýpka

15. 

orechy vlašské 80 gramov

...a zmiešame ich s nahrubo nasekanými orechmi.

16. Skladanie torty

džem malinový 150 gramov

Tortové pláty rozložíme, pričom vrchný plát obrátime. Vrchný a spodný plát potrieme džemom.

Skladanie torty

17. 

Na všetky pláty, okrem vrchného, rovnomerne rozdelíme karamelovo-orechový krém.

18. 

Krém na plátoch rozotrieme.

19. 

Jednotlivé pláty poskladáme na seba. Vrchný plát uložíme džemom nadol.

20. 

Tortu ľahko zaťažíme a uložíme na 12 hodín do chladu.

21. Zdobenie torty

Celú tortu potrieme karamelovým krémom, ktorý sme si odložili,...

Zdobenie torty

22. 

...posypeme pripravenou posýpkou a uložíme na najmenej 24 hodín do chladu.

23. 

Pred podávaním dozdobíme rozpustenou čokoládou.

24. Medová narodeninová torta

A čo ak má náš drobček práve na vianoce narodeniny ? Jednoducho tortu veselo vyzdobíme :)

Medová narodeninová torta

25. Tipy a odporúčania

Tortu pripravujeme najmenej 2-3 dni pred podávaním, aby sa dokonale spojili všetky chute a medové pláty zmäkli. Neodporúčame akokoľvek meniť uvedené množstvá ingrediencií, zvlášť upozorňujeme na množstvo cukru, ktorého by sa možno niekomu zdalo byť málo :) Ale zas také orechy si kľudne doprajte :)

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2022 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť