Grilážové kocky
Tradičné grilážky nielen na Vianoce.
recept,fotorecept,orechy vlašské,mlieko sladené zahustené (kondenzované),tortové oblátky,Suché pečivo,Vianočné recepty,Nepečené
Suché pečivo
Kategórie
Suché pečivo › Vianočné recepty › Nepečené › Vianočné nepečené dezerty › Vianočné pečivo › Sezóna - Orechy ›
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 250 | gramov | |
maslo | 250 | gramov | |
mlieko sladené zahustené (kondenzované) | 397 | gramov | |
orechy vlašské | 250 | gramov | |
tortové oblátky | 100 | gramov | |
čokoláda | - | ||
čokoláda biela | - |
Recept
1.
orechy vlašské 250 gramov
Vlašské orechy nasekáme nožom, prípadne v kuchynskom elektrickom sekáčiku.
2.
cukor kryštálový 250 gramov
Cukor za stáleho miešania roztopíme a upálime na karamel. Rozpustíme aj tie najmenšie hrudky, ktoré sa nám môžu pri karamelizovaní vytvoriť.
3.
mlieko sladené zahustené (kondenzované) 397 gramov
Do skaramelizovaného cukru pomaly prilievame kondenzované sladené mlieko z plechovky, miešame do rozpustenia zmesi, ktorá nám priliatím mlieka vznikne.
5.
Nakoniec prisypeme orechy a zmes dobre premiešame.
6. Plníme oblátky
tortové oblátky 100 gramov
Prvú oblátku si položíme na kuchynskú drevenú doštičku. Rovnomerne na ňu rozotrieme primerané množstvo karamelovej zmesi, cca 3,5-4 naberačky o objeme 50 ml.
7.
Na zmes položíme druhú oblátku a postup opakujeme do položenia poslednej oblátky, na ktorú už karamel nedávame.
8.
Na oblátky položíme druhú kuchynskú drevenú doštičku a oblátky hrncom naplneným vodou zaťažíme. Zaťažené necháme niekoľko hodín v chlade, najlepšie cez noc.
9.
Z naplnených oblátok ostrým nožom a pomocou pravítka zrežeme okraje. Dávame pozor, aby nám vrchná oblátka nepraskala, preto si ju pri krájaní najprv opatrne nakrojíme a až potom celé oblátky skrojíme.
10.
Pomocou pravítka narežeme kocky.
11. Zdobíme
Povrch môžeme potiahnuť čokoládou a grilážky tématicky vyzdobíme.
12. Slávnostné grilážové kocky
Dobrú chuť!