Kakaové medovníky

Mäkučké medovníky s kakaovou príchuťou. Medovníky sú chutné aj neozdobené, samozrejme krajšie sú zdobené s bielkovou polevou.
recept,fotorecept,kakao - prášok,med,Suché pečivo,Vianočné recepty
Suché pečivo
Kuchtil
Počet porcií
60
Hmotnosť porcie
25 g
Energia porcie
89 kcal
Čas prípravy
60 min.
Náročnosť
stredná
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor práškový | 360 1397 | gramov kcal | |
jedlá sóda (sóda bikarbóna) | 1 0 | čajová lyžička kcal | |
kakao - prášok | 5 153 | polievkových lyžíc kcal | |
maslo | 150 1101 | gramov kcal | |
med | 6 296 | polievkových lyžíc kcal | |
múka hladká | 600 2082 | gramov kcal | |
vajce slepačie | 3 264 | kusy kcal | |
vaječný bielok | 30 16 | gramov kcal | |
škorica mletá | 2 25 | čajové lyžičky kcal |
Recept
1.
múka hladká 600 gramov • cukor práškový 180 gramov • maslo 150 gramov • vajce slepačie 3 kusy • kakao - prášok 5 polievkových lyžíc • jedlá sóda (sóda bikarbóna) 1 čajová lyžička • škorica mletá 2 čajové lyžičky • med 6 polievkových lyžíc
Do väčšej nádoby navážime múku, pridáme cukor, vajcia, kakao, med, maslo, sódu bikarbónu a mletú škoricu. Všetko spolu premiešame. Vypracujeme cesto.

2.
Cesto necháme v chlade 30 minút.

3.
Cesto rozvaľkáme na hrúbku 5 mm, vykrajujeme vianočné tvary.

4.
Rúru predhrejeme na 180°C. Plech na pečenie vymastíme maslom alebo vyložíme papierom na pečenie. Na plech poukladáme jednotlivé medovníčky.

5.
Pečieme cca 7 minút.

6. Príprava bielkovej polevy
cukor práškový 180 gramov • vaječný bielok 30 gramov
Cukor preosejeme. Postupne ho primiešame ručne metličkou do jedného vaječného bielka.

7.
Miešame až kým nám nevznikne polotuhá poleva. Jej konzistencia by mala byť taká, aby z metličky nestekala naspäť do misky. Ak sa nám zdá poleva riedka, pridáme ešte cukor. Ak sa nám zdá príliš hustá rozriedime ju bielkom.

8.
Upečené medovníky ľubovolne zdobíme.

Dobrú chuť!