Karamelovo banánová torta
Vynikajúca torta s jemným krémom plným banánov v karameli a obľúbenou šľahačkou.
recept,fotorecept,banány,smotana na šľahanie (30-33% tuku),Torty
Torty
Kategórie
Torty
Ingrediencie
Ingrediencie
banány | 1 | kilogram | |
cukor kryštálový | 100 | gramov | |
cukor práškový | 180 | gramov | |
cukor vanilkový | 10 | gramov | |
kakao - prášok | 15 | gramov | |
kypriaci prášok do pečiva | 1 | čajová lyžička | |
mandle lupienky | - | ||
maslo | 200 | gramov | |
maslo | - | ||
mlieko polotučné 1,5% | 500 | mililitrov | |
mlieko sladené zahustené (kondenzované) | 100 | mililitrov | |
múka polohrubá | - | ||
múka polohrubá | 80 | gramov | |
puding vanilkový - prášok | 80 | gramov | |
smotana na šľahanie (30-33% tuku) | 500 | mililitrov | |
stužovač šľahačky | 16 | gramov | |
vaječný bielok | 4 | kusy | |
vaječný žĺtok | 4 | kusy |
Recept
1. Korpus
vaječný žĺtok 4 kusy • cukor práškový 80 gramov • kakao - prášok 15 gramov
Žĺtky vymiešame s cukrom a kakaom.
2.
vaječný bielok 4 kusy • múka polohrubá 80 gramov • kypriaci prášok do pečiva 1 čajová lyžička
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a postupne ho striedavo s múkou a kypriacim práškom primiešame k žĺtkom.
3.
Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a upečieme (pri 180°C 12 minút). Necháme vychladnúť.
4. Pudingovo-maslový krém
mlieko polotučné 1,5% 500 mililitrov • cukor vanilkový 10 gramov • puding vanilkový - prášok 80 gramov
Z mlieka, vanilkového cukru a pudingového prášku uvaríme hustý puding. Necháme vychladiť na izbovú teplotu.
5.
maslo 200 gramov • cukor práškový 100 gramov
Maslo vymiešame s cukrom a spojíme s pudingom. Dohladka vyšľaháme.
7.
cukor kryštálový 100 gramov • mlieko sladené zahustené (kondenzované) 100 mililitrov
Na veľkej panvici skaramelizujeme cukor a prilejeme do neho sladené kondenzované mlieko.
8.
Po rozpustení ...
9.
... pridáme do karamelu kolieska banánov.
10.
Banány chvíľu v karameli opekáme a povyberáme ich na tanier. Necháme vychladnúť. Časť karamelu z panvice si naberieme do zdobiacej striekačky a odložíme bokom.
11.
Vychladené banány opatrne primiešame do krému ...
12.
... a krém navrstvíme na korpus. Uhladíme a preložíme tortu na servírovací tanier na ktorom jej boky obsypeme sekanými mandľovými lupienkami alebo mletými orechmi. Tortu uložíme do chladničky stuhnúť na 2 hodiny.
13.
smotana na šľahanie (30-33% tuku) 500 mililitrov • stužovač šľahačky 16 gramov
Smotanu na šľahanie dotuha vyšľaháme a bohato aplikujeme na plnku. Ozdobíme karamelom v striekačke a do podávania skladujeme v chlade.
Dobrú chuť!