Banánový chlieb

Zdravý, celozrnný, banánový chlebík z domácej pekárničky.
recept,fotorecept,banány,múka hladká,Chlieb,Domáca pekárnička
Chlieb
Ingrediencie
Ingrediencie
banány | 100 95 | gramov kcal | |
cukor vanilkový | 1 19 | čajová lyžička kcal | |
droždie instantné | 2 40 | čajové lyžičky kcal | |
maslo | 1 111 | polievková lyžica kcal | |
med | 1 50 | polievková lyžica kcal | |
mlieko polotučné 1,5% | 50 24 | mililitrov kcal | |
múka celozrnná | 100 335 | gramov kcal | |
múka hladká | 250 868 | gramov kcal | |
olej olivový | 1 132 | polievková lyžica kcal | |
soľ | 1 0 | čajová lyžička kcal | |
voda | 150 0 | mililitrov kcal |
Recept
1.
voda 150 mililitrov • mlieko polotučné 1,5% 50 mililitrov • olej olivový 1 polievková lyžica • maslo 1 polievková lyžica • med 1 polievková lyžica • banány 100 gramov
Do nádoby na miesenie a pečenie chleba nalejeme vodu, mlieko (izbovej teploty) a olej. Pridáme rozpustené maslo, med a vidličkou roztlačený banán.

2.
soľ 1 čajová lyžička • cukor vanilkový 1 čajová lyžička • múka celozrnná 100 gramov • múka hladká 250 gramov • droždie instantné 2 čajové lyžičky
Na tekutú časť chlebového cesta prisypeme suché ingrediencie. Posledné pridáme droždie.

3.
Nádobu vložíme do domácej pekárničky, pekárničku nastavíme a zapneme.
Program: Celozrnný
Čas: cca 3,5 hodiny
Veľkosť bochníka: 680 (700)g
Farba kôrky: svetlá
4.
Po upečení necháme chlieb pár minút vychladnúť v nádobe na pečenie, potom ho vyklopíme - najlepšie na mriežku a necháme dochladnúť. Vyberieme miešaciu lopatku a pokrájame
Chlebík je jemne sladký, výborný s maslom a medíkom, ale aj s jarnou cibuľkou a reďkovkou.

5. Tip
Vyberanie miešacej lopatky z upečeného chleba ide pomerne ťažko a po vybratí ostáva v chlebíku menšia či väčšia diera. Preto, ak sa motáme v kuchyni a zastihneme posledné miesenie pekárničky, je lepšie po tomto miešaní lopatku rýchlo spod cesta vytiahnuť a pečenie môže pokračovať bez nej.
Dobrú chuť!