Banánový chlieb
![Banánový chlieb](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000043/img_sk_4x3/bananovy-chlieb_00180.jpg)
Zdravý, celozrnný, banánový chlebík z domácej pekárničky.
recept,fotorecept,banány,múka hladká,Chlieb,Domáca pekárnička
Chlieb
Ingrediencie
Ingrediencie
banány | 100 | gramov | |
cukor vanilkový | 1 | čajová lyžička | |
droždie instantné | 2 | čajové lyžičky | |
maslo | 1 | polievková lyžica | |
med | 1 | polievková lyžica | |
mlieko polotučné 1,5% | 50 | mililitrov | |
múka celozrnná | 100 | gramov | |
múka hladká | 250 | gramov | |
olej olivový | 1 | polievková lyžica | |
soľ | 1 | čajová lyžička | |
voda | 150 | mililitrov |
Recept
1.
voda 150 mililitrov • mlieko polotučné 1,5% 50 mililitrov • olej olivový 1 polievková lyžica • maslo 1 polievková lyžica • med 1 polievková lyžica • banány 100 gramov
Do nádoby na miesenie a pečenie chleba nalejeme vodu, mlieko (izbovej teploty) a olej. Pridáme rozpustené maslo, med a vidličkou roztlačený banán.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000043/small/2%20tekutiny%20s%20bananom.jpg)
2.
soľ 1 čajová lyžička • cukor vanilkový 1 čajová lyžička • múka celozrnná 100 gramov • múka hladká 250 gramov • droždie instantné 2 čajové lyžičky
Na tekutú časť chlebového cesta prisypeme suché ingrediencie. Posledné pridáme droždie.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000043/small/3%20suche%20ingrediencie.jpg)
3.
Nádobu vložíme do domácej pekárničky, pekárničku nastavíme a zapneme.
Program: Celozrnný
Čas: cca 3,5 hodiny
Veľkosť bochníka: 680 (700)g
Farba kôrky: svetlá
4.
Po upečení necháme chlieb pár minút vychladnúť v nádobe na pečenie, potom ho vyklopíme - najlepšie na mriežku a necháme dochladnúť. Vyberieme miešaciu lopatku a pokrájame
Chlebík je jemne sladký, výborný s maslom a medíkom, ale aj s jarnou cibuľkou a reďkovkou.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000043/small/4%20chlebík.jpg)
5. Tip
Vyberanie miešacej lopatky z upečeného chleba ide pomerne ťažko a po vybratí ostáva v chlebíku menšia či väčšia diera. Preto, ak sa motáme v kuchyni a zastihneme posledné miesenie pekárničky, je lepšie po tomto miešaní lopatku rýchlo spod cesta vytiahnuť a pečenie môže pokračovať bez nej.
Dobrú chuť!