Jemný celozrnný chlieb

Jednoduchý celozrnný chlieb z domácej pekárničky.
recept,fotorecept,múka celozrnná,Chlieb,Domáca pekárnička,Bezlaktózové
Chlieb
Ingrediencie
Ingrediencie
droždie instantné | 2 40 | čajové lyžičky kcal | |
korenie rasca drvená | ½ 9 | čajovej lyžičky kcal | |
med | 1 50 | polievková lyžica kcal | |
múka celozrnná | 200 670 | gramov kcal | |
múka hladká | 250 868 | gramov kcal | |
olej olivový | 1.5 198 | polievkovej lyžice kcal | |
soľ | 1.5 0 | čajovej lyžičky kcal | |
voda | 250 0 | mililitrov kcal |
Recept
1.
voda 250 mililitrov • olej olivový 1.5 polievkovej lyžice • med 1 polievková lyžica • soľ 1.5 čajovej lyžičky • korenie rasca drvená ½ čajovej lyžičky • múka celozrnná 200 gramov • múka hladká 250 gramov • droždie instantné 2 čajové lyžičky
Do nádoby na pečenie chleba vlejeme vodu, pridáme olej, med, soľ, rascu a obe múky. Posledné vsypeme droždie. Nádobu vložíme do domácej pekárničky, nastavíme program a pekárničku zapneme.
Program: Klasický (prípadne iný podobný, udávaný výrobcom)
Čas: cca 3 hodiny
Veľkosť bochníka: 680 (700)g
Farba kôrky: stredne tmavá

2.
Po upečení necháme chlieb pár minút vychladnúť v nádobe na pečenie, potom ho vyklopíme - najlepšie na mriežku a necháme dochladnúť.

3.
Pred krájaním vyberieme miešaciu lopatku. (Pokiaľ program ustriehneme, je možnosť vybrať miešaciu lopatku po poslednom miešaní, uľahčíme si tým prácu pri jej vyberaní z upečeného bochníka. Treba však postupovať rýchlo, aby už kysnúci chlieb neochladol.)
Dobrú chuť!