Špaldový chlieb
Chutný domáci chlebík zo špaldovej múky.
recept,fotorecept,voda,voda,droždie čerstvé,múka špaldová celozrnná hladká,Chlieb,Bezlaktózové
Chlieb
Ingrediencie
Ingrediencie
droždie čerstvé | 21 | gramov | |
med | 1 | polievková lyžica | |
múka špaldová celozrnná hladká | 500 | gramov | |
semienka (ľanové, slnečnicové, sezamové a pod.) | - | ||
soľ | 2 | čajové lyžičky | |
voda | 330 | mililitrov | |
voda | - |
Recept
1. Príprava kvásku
voda 330 mililitrov • droždie čerstvé 21 gramov • med 1 polievková lyžica
Do misky vlejeme mierne teplú vodu, v ktorej rozpustíme polovicu kocky droždia. Pridáme med. Spolu zamiešame.
2. Sypká zmes
soľ 2 čajové lyžičky • múka špaldová celozrnná hladká 500 gramov • semienka (ľanové, slnečnicové, sezamové a pod.)
Do väčšej misky vsypeme múku s hrsťou semien podľa chuti. Pridáme soľ. Premiešame.
3. Kysnutie
Do sypkej zmesi vlejeme vodu s droždím, rukou alebo vareškou vypracujeme cesto. Necháme 30 minút na teplom mieste vykysnúť.
4. Pečenie chlebíka
Z vykysnutého cesta vypracujeme bochník, ktorý dáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
5.
Pečieme v predhriatej rúre na 200°C cca 45 minút. Upečený chlebík potrieme vodou, necháme chvíľu vychladnúť a zabalíme ho do čistej kuchynskej utierky.
Dobrú chuť!