svetvomne.sk

Indické chlebové placky Čapátí

     

Chlebové placky Čapati (Chapati) sú tradičná indická príloha. Tieto placky majú veľa podôb - základné sú zložené len z múky a vody.

Kuchtil

Počet porcií

10

Čas prípravy

60 min.

Náročnosť

stredná

 

 

 
 

1. 

múka ražná celozrnná hladká 200 g  voda 100 ml

Do múky(v Indii sa na ich prípravu používa celozrnná múka Atta) prilejeme teplú(nie horúcu) vodu.

2. 

Vypracujeme kompaktné, jemné, ale pomerne tuhšie cesto. Cesto je vhodné dlhšie miesiť, najmenej 8-10 minút.

3. 

Cesto rozdelíme na 10 guľôčiek. Každú guľôčku vyvaľkáme na tenko, na priemer asi 15 cm. Rozvaľkávame podľa možnosti bez toho, aby sme placky podsypávali múkou. Ide to dobre na plastovej podložke, pričom si vždy časť placky zachytíme na okraji a od stredu rozvaľkávame. Ak sa predsa len placka priliepa podsypeme ju veľmi malým množstvom múky.

4. 

Placky poukladáme na čistú kuchynskú utierku a prikryjeme.

5. 

Panvicu rozohrejeme na konštantnú, vyššiu teplotu. Pečieme na sucho. Vložíme placku a necháme chvíľu (asi 15 sekúnd) prehriať.

6. 

Placku otočíme a tá sa začne nafukovať.

7. 

Čistou utierkou ju pritláčame o dno panvice a krátko prepečieme. Že je upečená poznáme podľa toho, že sa na nej vytvárajú pripečené puchieriky.

8. 

maslo

Čapátí potrieme z jednej strany rozpusteným maslom...

9. 

...a kladieme na seba. Ihneď podávame, placky sú najlepšie teplé.

10. 

Basmati ryža- základný recept na prípravu recept  Červená šošovica so špenátom recept  Cviklové kofty recept  Pikantné jablkové čatní s kokosom recept  Pórový šalát s jogurtom recept

Čapátí sú veľmi chutné a pri konzumácii indických pokrmov slúžia ako príbor. Plackami si v Indii naberajú všetky pokrmy, ktoré sú ponúkané v menu. Tu je malá fotoinšpirácia.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť