Indické chlebové placky Čapátí
![Indické chlebové placky Čapátí](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001867/img_sk_4x3/indicke-chlebove-placky-capati_00180.jpg)
Chlebové placky Čapati (Chapati) sú tradičná indická príloha. Tieto placky majú veľa podôb - základné sú zložené len z múky a vody.
recept,fotorecept,múka ražná celozrnná hladká,voda,Chlieb,Indická kuchyňa
Chlieb
Indická kuchyňa
Ingrediencie
Ingrediencie
Recept
1.
múka ražná celozrnná hladká 200 gramov • voda 100 mililitrov
Do múky(v Indii sa na ich prípravu používa celozrnná múka Atta) prilejeme teplú(nie horúcu) vodu.
![Do múky(v Indii sa na ich prípravu používa...](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001867/small/IMG_1020.jpg?mtime=1728739500)
2.
Vypracujeme kompaktné, jemné, ale pomerne tuhšie cesto. Cesto je vhodné dlhšie miesiť, najmenej 8-10 minút.
![Vypracujeme kompaktné, jemné, ale pomerne...](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001867/small/IMG_1023.jpg?mtime=1728739507)
3.
Cesto rozdelíme na 10 guľôčiek. Každú guľôčku vyvaľkáme na tenko, na priemer asi 15 cm. Rozvaľkávame podľa možnosti bez toho, aby sme placky podsypávali múkou. Ide to dobre na plastovej podložke, pričom si vždy časť placky zachytíme na okraji a od stredu rozvaľkávame. Ak sa predsa len placka priliepa podsypeme ju veľmi malým množstvom múky.
![Cesto rozdelíme na 10 guľôčiek. Každú...](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001867/small/IMG_1027.jpg?mtime=1728739507)
4.
Placky poukladáme na čistú kuchynskú utierku a prikryjeme.
![Placky poukladáme na čistú kuchynskú utierku a...](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001867/small/IMG_1029.jpg?mtime=1728739508)
5.
Panvicu rozohrejeme na konštantnú, vyššiu teplotu. Pečieme na sucho. Vložíme placku a necháme chvíľu (asi 15 sekúnd) prehriať.
![Panvicu rozohrejeme na konštantnú, vyššiu...](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001867/small/IMG_1040.jpg?mtime=1728739508)
6.
Placku otočíme a tá sa začne nafukovať.
![Placku otočíme a tá sa začne nafukovať....](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001867/small/IMG_1046.jpg?mtime=1728739515)
7.
Čistou utierkou ju pritláčame o dno panvice a krátko prepečieme. Že je upečená poznáme podľa toho, že sa na nej vytvárajú pripečené puchieriky.
![Čistou utierkou ju pritláčame o dno panvice a...](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001867/small/IMG_1047.jpg?mtime=1728739516)
![Čapátí potrieme z jednej strany rozpusteným...](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001867/small/IMG_1037.jpg?mtime=1728739508)
9.
...a kladieme na seba. Ihneď podávame, placky sú najlepšie teplé.
![...a kladieme na seba. Ihneď podávame, placky...](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001867/small/IMG_1050.jpg?mtime=1728739516)
10.
Basmati ryža- základný recept na prípravu recept • Červená šošovica so špenátom recept • Cviklové kofty recept • Pikantné jablkové čatní s kokosom recept • Pórový šalát s jogurtom recept
Čapátí sú veľmi chutné a pri konzumácii indických pokrmov slúžia ako príbor. Plackami si v Indii naberajú všetky pokrmy, ktoré sú ponúkané v menu. Tu je malá fotoinšpirácia.
![Čapátí sú veľmi chutné a pri konzumácii...](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001867/small/IMG_1052.jpg?mtime=1728739516)
Dobrú chuť!