Basmati ryža- základný recept na prípravu
Basmati je dokonalá dlhozrnná ryža, s nezameniteľnou orieškovou chuťou, ktorá je ľahko stráviteľná a úplne bezlepková. Má nízky glykemický index a menej kalórií, ako iné druhy ryže. Pri varení sa vôbec nezlepí a nielen preto si ju určite zamilujete.
recept,fotorecept,ryža basmati biela,Ryžové prílohy,Indická kuchyňa,Bezlaktózové,Bezlepkové
Ryžové prílohy
Indická kuchyňa
Ingrediencie
Ingrediencie
ryža basmati biela | 200 | gramov | |
soľ himalájska ružová | 1 | čajová lyžička | |
voda | - | ||
voda | 350 | mililitrov |
Recept
1.
ryža basmati biela 200 gramov • voda
Ryžu niekoľkokrát dobre premyjeme v studenej vode. Potom ju na 30 minút namočíme do studenej vody a po uplynutí uvedeného času scedíme.
2.
voda 350 mililitrov • soľ himalájska ružová 1 čajová lyžička
V hrnci (najlepšie v nerezovom, s dvojitým dnom) necháme zovrieť vodu so soľou. Pridáme scedenú ryžu, počkáme kým začne voda opäť vrieť. Oheň stiahneme, hrniec zakryjeme pokrievkou a 5 minút varíme. Oheň vypneme a necháme 15 minút odstáť.
3.
Uvarenú ryžu jemne prekypríme vidličkou. Ihneď podávame, alebo ju preložíme do inej nádoby, aby sa v horúcom hrnci nedovárala.
Dobrú chuť!