RECEPTY

Ajurvédska polievka Kičadi

Ajurvédska polievka Kičadi

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Khičadi (Kichadi) je základom indickej kuchyne. V ajurvéde je hlavným liečivým, vyrovnávajúcim a detoxikačným pokrmom. Má veľmi priaznivé účinky na tráviace orgány. Základom sú koreniny, ryža Basmati, fazuľa Mungo (alebo šošovica) a zelenina.

recept,fotorecept,ryža basmati biela,šošovica červená,Zeleninové polievky,Indická kuchyňa,Vegetariánske recepty,Bezlepkové

Zeleninové polievky

Indická kuchyňa

Kuchtil

Počet porcií

12

Čas prípravy

45 min.

Náročnosť

vysoká

Ingrediencie

Ingrediencie

cibuľa červená

½

48

hrnčeka

kcal

cuketa

1.5

64

hrnčeka

kcal

korenie horčica čierna

1.5

40

čajovej lyžičky

kcal

korenie koriander mletý

½

8

čajovej lyžičky

kcal

korenie kurkuma

1.5

24

čajovej lyžičky

kcal

korenie rímska rasca

1.5

29

čajovej lyžičky

kcal

korenie čierne mleté

½

9

čajovej lyžičky

kcal

mandle

4

348

polievkové lyžice

kcal

maslo

50

367

gramov

kcal

mrkva

¾

80

hrnčeka

kcal

ryža basmati biela

¾

621

hrnčeka

kcal

semienka tekvicové lúpané

4

336

polievkové lyžice

kcal

soľ himalájska ružová

1.5

0

čajovej lyžičky

kcal

voda

6

0

hrnčekov

kcal

voda

0

??

kcal

zemiaky

¾

164

hrnčeka

kcal

zázvor mletý

½

3

čajovej lyžičky

kcal

škorica mletá

¼

4

čajovej lyžičky

kcal

šošovica červená

¾

594

hrnčeka

kcal

 

Recept

1. 

mandle 4 polievkové lyžice

Mandle zalejeme horúcou vodou, necháme chvíľu postáť, vodu zlejeme...

Mandle zalejeme horúcou vodou, necháme chvíľu...

2. 

...a mandle ošúpeme. Nahrubo nasekáme.

...a mandle ošúpeme. Nahrubo nasekáme....

3. 

cibuľa červená ½ hrnčeka

Očistíme a nahrubo nakrájame cibuľu (môžeme použiť pór, ktorý je podľa ajurvédy vhodnejší). V recepte je použitý hrnček o objeme 500 ml. Pre menší počet porcií zvoľte menší hrnček.

Očistíme a nahrubo nakrájame cibuľu (môžeme...

4. 

mrkva ¾ hrnčeka

Očistíme, umyjeme mrkvu a nakrájame na kolieska. Druhy zeleniny použijeme podľa chuti, pri varení ďalšieho Kičadi ich môžeme obmeniť.

Očistíme, umyjeme mrkvu a nakrájame na...

5. 

zemiaky ¾ hrnčeka

Ošúpeme zemiaky, umyjeme a nakrájame na kocky.

Ošúpeme zemiaky, umyjeme a nakrájame na kocky....

6. 

cuketa 1.5 hrnčeka

Cuketu umyjeme a nakrájame na kocky.

Cuketu umyjeme a nakrájame na kocky....

7. 

ryža basmati biela ¾ hrnčeka

Pripravíme ryžu...

Pripravíme ryžu......

8. 

...a premyjeme ju pod tečúcou vodou.

...a premyjeme ju pod tečúcou vodou....

9. 

šošovica červená ¾ hrnčeka

Pripravíme červenú šošovicu (alebo lúpanú fazuľu Mungo- Mungo dál). Prepláchneme na sitku pod tečúcou vodou.

Pripravíme červenú šošovicu (alebo lúpanú...

10. 

maslo 50 gramov  korenie rímska rasca 1.5 čajovej lyžičky  korenie horčica čierna  1.5 čajovej lyžičky  korenie kurkuma 1.5 čajovej lyžičky  korenie koriander mletý ½ čajovej lyžičky  zázvor mletý ½ čajovej lyžičky  škorica mletá ¼ čajovej lyžičky  korenie čierne mleté ½ čajovej lyžičky

Kičadi sa varí v jednom hrnci, v ktorom rozpustíme maslo (najlepšie je použiť prepustené maslo ghee). Krátko na ňom opražíme koreniny. Množstvo a druhy korenín môžeme obmienať podľa chuti, podľa ročných období, ale aj podľa vhodnosti pre určitú dóšu (telesný a mentálny typ podľa ajurvédy).

Kičadi sa varí v jednom hrnci, v ktorom...

11. 

semienka tekvicové lúpané 4 polievkové lyžice

Pridáme mandle a tekvicové semienka, premiešame...

Pridáme mandle a tekvicové semienka,...

12. 

...a pridáme cibuľu (pór). Chvíľu posmažíme,...

...a pridáme cibuľu (pór). Chvíľu...

13. 

...pridáme ryžu, šošovicu...

...pridáme ryžu, šošovicu......

14. 

soľ himalájska ružová 1.5 čajovej lyžičky

...a mrkvu so zemiakmi. Osolíme.

...a mrkvu so zemiakmi. Osolíme....

15. 

voda 6 hrnčekov

Prilejeme prevarenú vriacu vodu a premiešame. Pomaly varíme 10-15 minút.

Prilejeme prevarenú vriacu vodu a premiešame....

16. 

Primiešame cuketu.

Primiešame cuketu....

17. 

voda

A za ďalších 10 minút dovaríme. Podľa potreby doplníme vodu. Premiešavame, aby sa nám hustnúca polievka nepripaľovala. Polievka má hustú omáčkovú konzistenciu, pridaním väčšieho množstva vody počas varenia získame redšiu polievku.

A za ďalších 10 minút dovaríme. Podľa...

18. 

Polievka obsahuje veľké množstvo bielkovín, vitamínov a minerálov. Jej príprava má množstvo variácií, ktoré sa od seba líšia pridávaním rôznych druhov semienok, korenín a zeleniny (ako už bolo uvedené v jednotlivých krokoch receptu). Ak sa uvarí bez strukoviny, vznikne rizoto. Podáva sa ako hlavné jedlo ale aj ako príloha. Môže sa konzumovať na raňajky, alebo obed či večeru. Jesť sa odporúča 3-4 krát do týždňa. Je veľmi vhodná na odľahčenie organizmu počas choroby, pri rekonvalescencii, ale aj na konzumáciu v období diéty.

Polievka obsahuje veľké množstvo bielkovín,...

Dobrú chuť!

Odporúčané recepty

Články

Obľúbené vyhľadávania

Najpopulárnejšie recepty

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 9 • Prihlásiť