svetvomne.sk

Ajurvédska polievka Kičadi

     

Khičadi (Kichadi) je základom indickej kuchyne. V ajurvéde je hlavným liečivým, vyrovnávajúcim a detoxikačným pokrmom. Má veľmi priaznivé účinky na tráviace orgány. Základom sú koreniny, ryža Basmati, fazuľa Mungo (alebo šošovica) a zelenina.

Kuchtil

Počet porcií

12

Čas prípravy

45 min.

Náročnosť

vysoká

 

 

 
 
Cibuľa červená½hrnčeka
Cuketa1.5hrnčeka
Korenie horčica čierna 1.5čajovej lyžičky
Korenie koriander mletý½čajovej lyžičky
Korenie kurkuma1.5čajovej lyžičky
Korenie rímska rasca1.5čajovej lyžičky
Korenie čierne mleté½čajovej lyžičky
Mandle4polievkové lyžice
Maslo50gramov
Mrkva¾hrnčeka
Ryža basmati biela¾hrnčeka
Semienka tekvicové lúpané4polievkové lyžice
Soľ himalájska ružová1.5čajovej lyžičky
Voda6hrnčekov
Voda
Zemiaky¾hrnčeka
Zázvor mletý½čajovej lyžičky
Škorica mletá¼čajovej lyžičky
Šošovica červená¾hrnčeka

1. 

mandle 4 PL

Mandle zalejeme horúcou vodou, necháme chvíľu postáť, vodu zlejeme...

2. 

...a mandle ošúpeme. Nahrubo nasekáme.

3. 

cibuľa červená ½ hrnčeka

Očistíme a nahrubo nakrájame cibuľu (môžeme použiť pór, ktorý je podľa ajurvédy vhodnejší). V recepte je použitý hrnček o objeme 500 ml. Pre menší počet porcií zvoľte menší hrnček.

4. 

mrkva ¾ hrnčeka

Očistíme, umyjeme mrkvu a nakrájame na kolieska. Druhy zeleniny použijeme podľa chuti, pri varení ďalšieho Kičadi ich môžeme obmeniť.

5. 

zemiaky ¾ hrnčeka

Ošúpeme zemiaky, umyjeme a nakrájame na kocky.

6. 

cuketa 1.5 hrnčeka

Cuketu umyjeme a nakrájame na kocky.

7. 

ryža basmati biela ¾ hrnčeka

Pripravíme ryžu...

8. 

...a premyjeme ju pod tečúcou vodou.

9. 

šošovica červená ¾ hrnčeka

Pripravíme červenú šošovicu (alebo lúpanú fazuľu Mungo- Mungo dál). Prepláchneme na sitku pod tečúcou vodou.

10. 

maslo 50 g  korenie rímska rasca 1.5 ČL  korenie horčica čierna  1.5 ČL  korenie kurkuma 1.5 ČL  korenie koriander mletý ½ ČL  zázvor mletý ½ ČL  škorica mletá ¼ ČL  korenie čierne mleté ½ ČL

Kičadi sa varí v jednom hrnci, v ktorom rozpustíme maslo (najlepšie je použiť prepustené maslo ghee). Krátko na ňom opražíme koreniny. Množstvo a druhy korenín môžeme obmienať podľa chuti, podľa ročných období, ale aj podľa vhodnosti pre určitú dóšu (telesný a mentálny typ podľa ajurvédy).

11. 

semienka tekvicové lúpané 4 PL

Pridáme mandle a tekvicové semienka, premiešame...

12. 

...a pridáme cibuľu (pór). Chvíľu posmažíme,...

13. 

...pridáme ryžu, šošovicu...

14. 

soľ himalájska ružová 1.5 ČL

...a mrkvu so zemiakmi. Osolíme.

15. 

voda 6 hrnčekov

Prilejeme prevarenú vriacu vodu a premiešame. Pomaly varíme 10-15 minút.

16. 

Primiešame cuketu.

17. 

voda

A za ďalších 10 minút dovaríme. Podľa potreby doplníme vodu. Premiešavame, aby sa nám hustnúca polievka nepripaľovala. Polievka má hustú omáčkovú konzistenciu, pridaním väčšieho množstva vody počas varenia získame redšiu polievku.

18. 

Polievka obsahuje veľké množstvo bielkovín, vitamínov a minerálov. Jej príprava má množstvo variácií, ktoré sa od seba líšia pridávaním rôznych druhov semienok, korenín a zeleniny (ako už bolo uvedené v jednotlivých krokoch receptu). Ak sa uvarí bez strukoviny, vznikne rizoto. Podáva sa ako hlavné jedlo ale aj ako príloha. Môže sa konzumovať na raňajky, alebo obed či večeru. Jesť sa odporúča 3-4 krát do týždňa. Je veľmi vhodná na odľahčenie organizmu počas choroby, pri rekonvalescencii, ale aj na konzumáciu v období diéty.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť