Ajurvédska polievka Kičadi
Khičadi (Kichadi) je základom indickej kuchyne. V ajurvéde je hlavným liečivým, vyrovnávajúcim a detoxikačným pokrmom. Má veľmi priaznivé účinky na tráviace orgány. Základom sú koreniny, ryža Basmati, fazuľa Mungo (alebo šošovica) a zelenina.
recept,fotorecept,ryža basmati biela,šošovica červená,Zeleninové polievky,Indická kuchyňa,Vegetariánske recepty,Bezlepkové
Zeleninové polievky
Indická kuchyňa
Ingrediencie
Ingrediencie
cibuľa červená | ½ | hrnčeka | |
cuketa | 1.5 | hrnčeka | |
korenie horčica čierna | 1.5 | čajovej lyžičky | |
korenie koriander mletý | ½ | čajovej lyžičky | |
korenie kurkuma | 1.5 | čajovej lyžičky | |
korenie rímska rasca | 1.5 | čajovej lyžičky | |
korenie čierne mleté | ½ | čajovej lyžičky | |
mandle | 4 | polievkové lyžice | |
maslo | 50 | gramov | |
mrkva | ¾ | hrnčeka | |
ryža basmati biela | ¾ | hrnčeka | |
semienka tekvicové lúpané | 4 | polievkové lyžice | |
soľ himalájska ružová | 1.5 | čajovej lyžičky | |
voda | 6 | hrnčekov | |
voda | - | ||
zemiaky | ¾ | hrnčeka | |
zázvor mletý | ½ | čajovej lyžičky | |
škorica mletá | ¼ | čajovej lyžičky | |
šošovica červená | ¾ | hrnčeka |
Recept

2.
...a mandle ošúpeme. Nahrubo nasekáme.

3.
cibuľa červená ½ hrnčeka
Očistíme a nahrubo nakrájame cibuľu (môžeme použiť pór, ktorý je podľa ajurvédy vhodnejší). V recepte je použitý hrnček o objeme 500 ml. Pre menší počet porcií zvoľte menší hrnček.

4.
mrkva ¾ hrnčeka
Očistíme, umyjeme mrkvu a nakrájame na kolieska. Druhy zeleniny použijeme podľa chuti, pri varení ďalšieho Kičadi ich môžeme obmeniť.




8.
...a premyjeme ju pod tečúcou vodou.

9.
šošovica červená ¾ hrnčeka
Pripravíme červenú šošovicu (alebo lúpanú fazuľu Mungo- Mungo dál). Prepláchneme na sitku pod tečúcou vodou.

10.
maslo 50 gramov • korenie rímska rasca 1.5 čajovej lyžičky • korenie horčica čierna 1.5 čajovej lyžičky • korenie kurkuma 1.5 čajovej lyžičky • korenie koriander mletý ½ čajovej lyžičky • zázvor mletý ½ čajovej lyžičky • škorica mletá ¼ čajovej lyžičky • korenie čierne mleté ½ čajovej lyžičky
Kičadi sa varí v jednom hrnci, v ktorom rozpustíme maslo (najlepšie je použiť prepustené maslo ghee). Krátko na ňom opražíme koreniny. Množstvo a druhy korenín môžeme obmienať podľa chuti, podľa ročných období, ale aj podľa vhodnosti pre určitú dóšu (telesný a mentálny typ podľa ajurvédy).

11.
semienka tekvicové lúpané 4 polievkové lyžice
Pridáme mandle a tekvicové semienka, premiešame...

12.
...a pridáme cibuľu (pór). Chvíľu posmažíme,...

13.
...pridáme ryžu, šošovicu...



16.
Primiešame cuketu.

17.
A za ďalších 10 minút dovaríme. Podľa potreby doplníme vodu. Premiešavame, aby sa nám hustnúca polievka nepripaľovala. Polievka má hustú omáčkovú konzistenciu, pridaním väčšieho množstva vody počas varenia získame redšiu polievku.

18.
Polievka obsahuje veľké množstvo bielkovín, vitamínov a minerálov. Jej príprava má množstvo variácií, ktoré sa od seba líšia pridávaním rôznych druhov semienok, korenín a zeleniny (ako už bolo uvedené v jednotlivých krokoch receptu). Ak sa uvarí bez strukoviny, vznikne rizoto. Podáva sa ako hlavné jedlo ale aj ako príloha. Môže sa konzumovať na raňajky, alebo obed či večeru. Jesť sa odporúča 3-4 krát do týždňa. Je veľmi vhodná na odľahčenie organizmu počas choroby, pri rekonvalescencii, ale aj na konzumáciu v období diéty.

Dobrú chuť!