svetvomne.sk

Citrónová ryža

    

Nimba chawal - citrónová ryža, je obľúbený recept prípravy ryže v južnej Indii. Servíruje sa ako samostatný pokrm, prípadne v kombinácii s inými indickými jedlami. Chutí jemne kyslo, pikantne i slano. Ponúkame jeden zo základných receptov na jej prípravu.

Kuchtil

Počet porcií

4

Čas prípravy

35 min.

Náročnosť

stredná

 

 

 
 
Prepustené maslo recept-
citrónová šťava50mililitrov
korenie chilli¼čajovej lyžičky
korenie horčica celá¼čajovej lyžičky
korenie kurkuma½čajovej lyžičky
korenie rímska rasca¼čajovej lyžičky
maslo3polievkové lyžice
ryža basmati biela175gramov
soľ himalájska ružová1čajová lyžička
voda420mililitrov
škorica celá1kus

1. 

ryža basmati biela 175 gramov

Ryžu premyjeme (pri príprave tejto ryže môžeme použiť aj inú ryžu, nemusí byť výhradne basmati), zalejeme vodou a necháme 20 minút namáčať. Vodu scedíme a ryžu necháme obschnúť.

2. 

maslo 1 polievková lyžica  Prepustené maslo recept

Zohrejeme maslo (ghí)...

3. 

korenie rímska rasca ¼ čajovej lyžičky  korenie horčica celá ¼ čajovej lyžičky  korenie chilli ¼ čajovej lyžičky  korenie kurkuma ½ čajovej lyžičky  škorica celá 1 kus

...a popražíme v ňom chvíľu koreniny (kým začnú praskať).

4. 

Pridáme a 2 minúty popražíme ryžu.

5. 

voda 420 mililitrov  soľ himalájska ružová 1 čajová lyžička

Zalejeme osolenou vodou. Zakryjeme a po zovretí stiahneme plameň a pomaly, 15 minút varíme.

6. 

Stiahneme z ohňa, vyberieme škoricu...

7. 

citrónová šťava 50 mililitrov  maslo 2 polievkové lyžice

...pridáme citrónovú šťavu a maslo. Vrátime na oheň a minútku-dve prehrejeme (nezamiešame).

8. 

Vidličkou jemne nakypríme a môžeme podávať.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť