Citrónová ryža
Nimba chawal - citrónová ryža, je obľúbený recept prípravy ryže v južnej Indii. Servíruje sa ako samostatný pokrm, prípadne v kombinácii s inými indickými jedlami. Chutí jemne kyslo, pikantne i slano. Ponúkame jeden zo základných receptov na jej prípravu.
recept,fotorecept,ryža basmati biela,citrónová šťava,Ryžové prílohy,Vegetariánske recepty,Indická kuchyňa,Bezlepkové
Ryžové prílohy
Indická kuchyňa
Kategórie
Ryžové prílohy › Vegetariánske recepty › Indická kuchyňa › Bezlepkové › Ázijská kuchyňa › Sezóna - Citrón ›
Ingrediencie
Ingrediencie
Prepustené maslo recept | - | ||
citrónová šťava | 50 | mililitrov | |
korenie chilli | ¼ | čajovej lyžičky | |
korenie horčica celá | ¼ | čajovej lyžičky | |
korenie kurkuma | ½ | čajovej lyžičky | |
korenie rímska rasca | ¼ | čajovej lyžičky | |
maslo | 3 | polievkové lyžice | |
ryža basmati biela | 175 | gramov | |
soľ himalájska ružová | 1 | čajová lyžička | |
voda | 420 | mililitrov | |
škorica celá | 1 | kus |
Recept
1.
ryža basmati biela 175 gramov
Ryžu premyjeme (pri príprave tejto ryže môžeme použiť aj inú ryžu, nemusí byť výhradne basmati), zalejeme vodou a necháme 20 minút namáčať. Vodu scedíme a ryžu necháme obschnúť.
3.
korenie rímska rasca ¼ čajovej lyžičky • korenie horčica celá ¼ čajovej lyžičky • korenie chilli ¼ čajovej lyžičky • korenie kurkuma ½ čajovej lyžičky • škorica celá 1 kus
...a popražíme v ňom chvíľu koreniny (kým začnú praskať).
4.
Pridáme a 2 minúty popražíme ryžu.
5.
voda 420 mililitrov • soľ himalájska ružová 1 čajová lyžička
Zalejeme osolenou vodou. Zakryjeme a po zovretí stiahneme plameň a pomaly, 15 minút varíme.
6.
Stiahneme z ohňa, vyberieme škoricu...
7.
citrónová šťava 50 mililitrov • maslo 2 polievkové lyžice
...pridáme citrónovú šťavu a maslo. Vrátime na oheň a minútku-dve prehrejeme (nezamiešame).
8.
Vidličkou jemne nakypríme a môžeme podávať.
Dobrú chuť!