svetvomne.sk

Citrónová ryža

Nimba chawal - citrónová ryža, je obľúbený recept prípravy ryže v južnej Indii. Servíruje sa ako samostatný pokrm, prípadne v kombinácii s inými indickými jedlami. Chutí jemne kyslo, pikantne i slano. Ponúkame jeden zo základných receptov na jej prípravu.

 

Počet porcií: 4

Čas prípravy: 35 min.

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: 

 

 

 
 
Citrónová šťava50mililitrov
Korenie chilli¼čajovej lyžičky
Korenie horčica celá¼čajovej lyžičky
Korenie kurkuma½čajovej lyžičky
Korenie rímska rasca¼čajovej lyžičky
Maslo3polievkové lyžice
Ryža basmati biela175gramov
Soľ himalájska ružová1čajová lyžička
Voda420mililitrov
Škorica celá1kus
Prepustené maslo

1. 

ryža basmati biela 175 g

Ryžu premyjeme (pri príprave tejto ryže môžeme použiť aj inú ryžu, nemusí byť výhradne basmati), zalejeme vodou a necháme 20 minút namáčať. Vodu scedíme a ryžu necháme obschnúť.

2. 

maslo 1 PL  Prepustené maslo recept

Zohrejeme maslo (ghí)...

3. 

korenie rímska rasca ¼ ČL  korenie horčica celá ¼ ČL  korenie chilli ¼ ČL  korenie kurkuma ½ ČL  škorica celá 1 ks

...a popražíme v ňom chvíľu koreniny (kým začnú praskať).

4. 

Pridáme a 2 minúty popražíme ryžu.

5. 

voda 420 ml  soľ himalájska ružová 1 ČL

Zalejeme osolenou vodou. Zakryjeme a po zovretí stiahneme plameň a pomaly, 15 minút varíme.

6. 

Stiahneme z ohňa, vyberieme škoricu...

7. 

citrónová šťava 50 ml  maslo 2 PL

...pridáme citrónovú šťavu a maslo. Vrátime na oheň a minútku-dve prehrejeme (nezamiešame).

8. 

Vidličkou jemne nakypríme a môžeme podávať.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 7 • Prihlásiť