svetvomne.sk

Citrónová ryža

Citrónová ryža

    

Nimba chawal - citrónová ryža, je obľúbený recept prípravy ryže v južnej Indii. Servíruje sa ako samostatný pokrm, prípadne v kombinácii s inými indickými jedlami. Chutí jemne kyslo, pikantne i slano. Ponúkame jeden zo základných receptov na jej prípravu.

Kuchtil

Počet porcií

4

Čas prípravy

35 min.

Náročnosť

stredná

 

 

1. 

ryža basmati biela 175 gramov

Ryžu premyjeme (pri príprave tejto ryže môžeme použiť aj inú ryžu, nemusí byť výhradne basmati), zalejeme vodou a necháme 20 minút namáčať. Vodu scedíme a ryžu necháme obschnúť.

2. 

maslo 1 polievková lyžica  Prepustené maslo recept

Zohrejeme maslo (ghí)...

3. 

korenie rímska rasca ¼ čajovej lyžičky  korenie horčica celá ¼ čajovej lyžičky  korenie chilli ¼ čajovej lyžičky  korenie kurkuma ½ čajovej lyžičky  škorica celá 1 kus

...a popražíme v ňom chvíľu koreniny (kým začnú praskať).

4. 

Pridáme a 2 minúty popražíme ryžu.

5. 

voda 420 mililitrov  soľ himalájska ružová 1 čajová lyžička

Zalejeme osolenou vodou. Zakryjeme a po zovretí stiahneme plameň a pomaly, 15 minút varíme.

6. 

Stiahneme z ohňa, vyberieme škoricu...

7. 

citrónová šťava 50 mililitrov  maslo 2 polievkové lyžice

...pridáme citrónovú šťavu a maslo. Vrátime na oheň a minútku-dve prehrejeme (nezamiešame).

8. 

Vidličkou jemne nakypríme a môžeme podávať.

Dobrú chuť!

Prepustené maslo recept-
citrónová šťava50mililitrov
korenie chilli¼čajovej lyžičky
korenie horčica celá¼čajovej lyžičky
korenie kurkuma½čajovej lyžičky
korenie rímska rasca¼čajovej lyžičky
maslo3polievkové lyžice
ryža basmati biela175gramov
soľ himalájska ružová1čajová lyžička
voda420mililitrov
škorica celá1kus

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť