Dusená ryža
Dusená guľatozrnná ryža pri varení uvoľňuje zo zŕn škrob a po uvarení je ľahko lepkavá. Tvorí základ ryžových náplní, ryžových nákypov, je vhodná do rizota a iných pokrmov, no v neposlednom rade je dobrá ako bežná príloha.
recept,fotorecept,ryža guľatozrnná,Ryžové prílohy,Bezlepkové,Bezlaktózové
Ryžové prílohy
Ingrediencie
Ingrediencie
olej slnečnicový | 4 | polievkové lyžice | |
ryža guľatozrnná | 400 | gramov | |
soľ | 1 | čajová lyžička | |
voda | 600 | mililitrov |
Recept
1.
ryža guľatozrnná 400 gramov • olej slnečnicový 4 polievkové lyžice • soľ 1 čajová lyžička
Ryžu nasypeme na sitko a pod tečúcou vodou dobre prepláchneme. Necháme odkvapkať. Do kastrólika, najlepšie so sendvičovým - dvojitým dnom, nalejeme olej, zohrejeme ho a ryžu na ňom opekáme do sklovita. Pridáme soľ...
2.
voda 600 mililitrov
...a ryžu zalejeme horúcou vodou asi 1,5 cm nad jej okraj. Premiešame, zakryjeme pokrievkou ktorá má na sebe dierku na únik pary. Dusíme 8 minút, potom ryžu odokryjeme, premiešame, znovu zakryjeme, počkáme minútu a vypneme oheň.
3.
V pare a na zbytkovom teple ktoré sa naakumulovalo v sendvičovom dne kastróla sa ryža dovarí domäkka.
4.
Pred podávaním opäť zľahka premiešame.
Dobrú chuť!