Držková polievka

Vynikajúca domáca držková polievka.
recept,fotorecept,hovädzie držky,hovädzie držky,Mäsové polievky,Bezlaktózové
Mäsové polievky
Ingrediencie
Ingrediencie
cesnak | 6 33 | strúčikov kcal | |
cibuľa | 80 36 | gramov kcal | |
hovädzie držky | 1400 ?? | gramov kcal | |
korenie majorán sušený | 0 ?? | kcal | |
korenie čierne mleté | ½ 9 | čajovej lyžičky kcal | |
mrkva | 150 68 | gramov kcal | |
múka hladká | 3 157 | polievkové lyžice kcal | |
olej slnečnicový | 2 270 | polievkové lyžice kcal | |
paprika červená mletá | 4 63 | čajové lyžičky kcal | |
petržlen | 100 63 | gramov kcal | |
soľ | 0 ?? | kcal | |
soľ | 1 0 | čajová lyžička kcal | |
voda | 3.5 7735 | litra kcal | |
voda | 500 1105 | mililitrov kcal | |
zeler | 50 25 | gramov kcal |
Recept
1. Kuchynská úprava surových, nepredvarených držiek
hovädzie držky 700 gramov • voda 2 litre • soľ 1 čajová lyžička
Držky opláchneme pod tečúcou vodou a celý veľký kus držiek preperieme v rukách. Vložíme ich do hrnca so studenou vodou, pol hodinu varíme. Po polhodine vodu zlejeme a držky zalejeme opäť studenou vodou, osolíme a varíme cca 120 minút. Držky vyberieme a po ochladnutí pokrájame na slížiky.
2. Príprava polievky.
hovädzie držky 700 gramov • voda 1.5 litra • soľ • mrkva 150 gramov • petržlen 100 gramov • zeler 50 gramov • korenie čierne mleté ½ čajovej lyžičky
Pokiaľ si držky predvárame doma môžeme na polievku použiť vývar z druhého varenia držiek, vývar nesolíme. Pokiaľ sme predvarené držky zakúpili ako polotovar zalejeme ich vodou a osolíme. Pridáme očistenú, na malé kocky nakrájanú, alebo nahrubo nastrúhanú, koreňovú zeleninu a korenie. Držky a zeleninu varíme spolu 30 minút.

3. Príprava zápražky
olej slnečnicový 2 polievkové lyžice • cibuľa 80 gramov • múka hladká 3 polievkové lyžice • paprika červená mletá 4 čajové lyžičky • voda 500 mililitrov
V hrnci na oleji, alebo bravčovej masti, speníme nakrájanú cibuľu, pridáme hladkú múku, opražíme, prisypeme papriku, premiešame a zalejeme ihneď vodou (vývarom z držiek), aby nám paprika nezhorkla.

4.
Uvaríme zápražku, miešame, kým sa nám múka rozvarí. Zápražku precedíme cez sitko do polievky.

5.
cesnak 6 strúčikov • korenie majorán sušený • soľ
Pridáme pretlačený cesnak, majorán - podľa chuti a necháme prejsť varom. Dosolíme.

Dobrú chuť!