svetvomne.sk

Kapustnica

Kapustnicu - polievku z kvasenej kapusty podávame s chlebom, vianočkou a podľa chuti si môžeme na ňu v tanieri pridať kyslú smotanu. Chutí ako v zime tak v horúcom lete, preto si ju varme častejšie a nie iba na Vianoce.

 

Čas prípravy: 1 h. 20 min.

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: 

 

Kategórie:   

 

 
 
Bravčové pliecko800gramov
Cesnak5strúčikov
Cibuľa150gramov
Huby sušené30gramov
Kapusta kvasená1.5kilogramu
Klobása200gramov
Masť bravčová50gramov
Paprika červená mletá3čajové lyžičky
Soľ1čajová lyžička
Voda2litre

1. Cibuľový základ a príprava mäsa

bravčové pliecko 800 g  cibuľa 150 g  masť bravčová 50 g

Cibuľu očistíme, nakrájame na drobno a na bravčovej masti (oleji) speníme. Mäso umyjeme, odstránime z neho veľmi mastné časti a pokrájame na kocky. Mäso pridáme k cibuli, miešame, kým sa zatiahne.

Cibuľový základ a príprava mäsa

2. 

soľ 1 ČL  paprika červená mletá 3 ČL  voda ½ l  huby sušené 30 g

Prisypeme soľ a mletú červenú papriku. Zalejeme vodou a 40 minút dusíme v hrnci pod pokrievkou do zmäknutia mäsa. Sušené hríby namočíme do vody a necháme postáť. Vodu z hríbov zlejeme a huby ešte raz prepláchneme na sitku pod tečúcou vodou. Po 30 minútach dusenia mäsa ich k nemu pridáme.

3. Príprava a pridanie kvasenej kapusty

kapusta kvasená 1.5 kg  voda 1.5 l

Kvasená kapusta býva často veľmi dlhá, preto ju vyžmýkame z kyslej vody (kyslú vodu z kapusty nevylievame) a pokrájame. Pokiaľ je mimoriadne kyslá môžeme ju zľahka na sitku premyť. Kapustu pridáme k mäsu a prilejeme vodu, tak aby bola kapustnica primerane riedka. Kyslú vodu použijeme na konci varenia na ďalšie rozriedenie, prípadne okyslenie polievky.

Príprava a pridanie kvasenej kapusty

4. Klobása

klobása 200 g  cesnak 5 strúčikov

Kapustnicu premiešame a pridáme klobásku. Varíme ju v celku 20 minút v kapustnici, potom ju vyberieme, nakrájame na kolieska a vhodíme späť do hrnca. Všetko spolu dobre premiešame.

Klobása

5. 

Uchovávame v chlade, je dobrá niekoľko dní. Obyčajne je najlepšie na druhý či tretí deň od uvarenia. Preto ju vždy varíme vo väčšom množstve. Odhliadnuc od pridanej klobásky je to veľmi zdravý pokrm, plný vitamínov.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 7 • Prihlásiť