Hustá desiatová polievka. Podávame s chlebom alebo pečivom.
Kuchtil
Počet porcií
6
Čas prípravy
2 h. 20 min.
Náročnosť
nízka
Bravčový bôčik | 800 | gramov | |
Cesnak | |||
Cibuľa | 100 | gramov | |
Huby sušené | 50 | gramov | |
Korenie rasca drvená | 1 | čajová lyžička | |
Krúpy jačmenné | 100 | gramov | |
Majorán | |||
Masť bravčová | 1 | polievková lyžica | |
Mrkva | 150 | gramov | |
Paprika červená mletá | 1 | čajová lyžička | |
Soľ | 1.5 | čajovej lyžičky | |
Voda | 2.5 | litra | |
Zemiaky | 100 | gramov | |
Šošovica | 150 | gramov |
1.
bravčový bôčik 800 g • voda 2.5 l • soľ 1.5 ČL
Varením (1,5 hodiny) bravčovej hlavy alebo laloku či bôčika v osolenej vode si pripravíme vývar. Mäso do polievky nepridávame ale ho použijeme na ďalšie spracovanie (napríklad bôčik či lalok potrieme mletou paprikou, cesnakom a studený servírujeme).
2.
mrkva 150 g • cibuľa 100 g • masť bravčová 1 PL • šošovica 150 g • krúpy jačmenné 100 g • huby sušené 50 g • korenie rasca drvená 1 ČL • paprika červená mletá 1 ČL
Mrkvu očistíme, umyjeme a postrúhame nahrubo. Cibuľu očistíme a nadrobno pokrájame. Obe ingrediencie opražíme na masti, prisypeme rascu a papriku a zalejeme horúcim vývarom - dvomi litrami. Pridáme prebranú, na sitku, umytú šošovicu, vodou prepláchnuté krúpy a premyté huby. Varíme do zmäknutia všetkých surovín, asi 40 minút.
3.
zemiaky 100 g • majorán • cesnak
Nakoniec pridáme do polievky postrúhaný zemiak, prevaríme. Polievku ochutíme majoránkou, prípadne pretlačeným cesnakom.
Dobrú chuť!