Tlačenka
Kilogram tej najlepšej domácej bravčovej tlačenky za ktorej kvalitný obsah sa môžete zaručiť.
recept,fotorecept,bravčové paprčky,bravčový jazyk,bravčové pliecko,cesnak,Hlavné jedlá z mäsa,Chuťovky,Fašiangy,Bezlepkové,Bezlaktózové
Hlavné jedlá z mäsa
Ingrediencie
Ingrediencie
bravčové paprčky | 800 | gramov | |
bravčové pliecko | 800 | gramov | |
bravčový jazyk | 400 | gramov | |
cesnak | 15 | strúčikov | |
cibuľa | 1 | kus | |
cibuľa | - | ||
korenie čierne celé | 1 | čajová lyžička | |
korenie čierne mleté | 1 | čajová lyžička | |
ocot | - | ||
soľ | ½ | čajovej lyžičky | |
soľ | - | ||
voda | 0 |
Recept
1. Príprava a varenie
bravčové paprčky 800 gramov • bravčový jazyk 400 gramov • bravčové pliecko 800 gramov • cibuľa 1 kus • cesnak 5 strúčikov • korenie čierne celé 1 čajová lyžička • voda
Dve paprčky dobre umyjeme, a odstránime z nich prípadné chlpaté časti. Umyjeme tiež jazyk a mäso. Cibuľu a cesnak ošúpeme. Ingrediencie vložíme do hrnca, prilejeme vodu zarovno mäsa, pridáme soľ a korenie. Obsah hrnca pomaly varíme 1,5 hodiny.
2.
Po 1,5 hodine mäso a jazyk vyberieme a paprčky varíme ďalej až sa začnú rozpadať - cca 1 hodina.
3. Bravčový jazyk
Keď jazyk trochu vychladne ošúpeme mu kožu, odstránime prípadné kostičky a veľmi mäkké časti nachádzajúce sa pri koreni jazyka a pod jazykom.
4.
Potom jazyk nakrájame na hrubšie plátky - asi dvojcentimetrové.
5. Bravčové mäso
Vychladené mäso tiež pokrájame na hrubšie kúsky. Jazyk a mäso vložíme do nádoby, zakryjeme aby neoschli, kým si pripravíme paprčkovú pastu.
6. Paprčková pasta
Uvarené paprčky vyberieme z vývaru, necháme vychladiť a rozoberieme. Odstránime všetky kostičky a chrupavky.
7.
cesnak 10 strúčikov
Uvarené časti paprčiek vložíme spolu s cesnakom do kuchynského sekáčika a rozsekáme na kašu, prípadne ich môžeme pomlieť na mlynčeku na mäso.
8. Tlačenka
soľ ½ čajovej lyžičky • korenie čierne mleté 1 čajová lyžička
Paprčkovú pastu pridáme k pokrájanému mäsu, osolíme, okoreníme a dobre premiešame.
9.
Pridáme 3 malé naberačky vývaru a opäť premiešame. Podľa chuti a potreby môžeme ešte dosoliť.
10.
Do šunkovaru vložíme vrecúško na tlačenku a do neho povkladáme tlačenkovú zmes.
11.
Vrecúško uzavrieme a nasadíme prítlačný piest (súčasť šunkovaru), ktorý tlačenku stlačí. Ak nemáme šunkovar, môžeme zmes natlačiť do tlačenkového vrecúška, vrecúško uzavrieť a zaťažené uložiť do chladničky. V chladničke necháme tuhnúť 12 hodín.
12.
Stuhnutú tlačenku vyberieme a odstránime vrecúško.
13.
Krájame na plátky a podávame s chlebom a horčicou. Veľmi chutná je s cibuľou v octe.
14. Octová cibuľa
Cibuľu očistíme, pokrájame a vložíme do misky. Prilejeme do polovice cibule vodu a podľa chuti pridáme ocot a soľ. Premiešame.
Dobrú chuť!