Domáca bravčová šunka s olivami

Kvalitná domáca šunka s jemnou olivovou príchuťou. Z uvedeného množstva ingrediencií dostaneme asi 1/2 kg šunky.
recept,fotorecept,bravčové pliecko,olivy s papričkou,Bravčové mäso,Bezlepkové,Bezlaktózové
Bravčové mäso
Ingrediencie
Ingrediencie
bravčové pliecko | 650 1937 | gramov kcal | |
cukor trstinový | ½ 10 | čajovej lyžičky kcal | |
korenie čierne mleté | ¼ 5 | čajovej lyžičky kcal | |
olivy s papričkou | 30 40 | gramov kcal | |
soľ | ½ 0 | čajovej lyžičky kcal | |
voda | 75 166 | mililitrov kcal |
Recept

2.
1/3 z mäsa nasekáme v elektrickom sekáčiku alebo pomelieme.

3.
olivy s papričkou 30 gramov
Olivy nakrájame na kolieska. Mleté mäso pridáme spolu s olivami k pokrájanému, premiešame.

4.
voda 75 mililitrov • cukor trstinový ½ čajovej lyžičky • soľ ½ čajovej lyžičky • korenie čierne mleté ¼ čajovej lyžičky
Vo vode rozpustíme soľ, cukor a korenie. Nálevom zalejeme mäso a niekoľko minút premiešavame.

5.
Do šunkovaru vložíme vrecúško na varenie šunky alebo tlačenky. Do vrecúška vložíme pripravenú mäsovú zmes a čo najviac ju stlačíme. Dobre stlačené mäso uzavrieme v šunkovare prítlačným piestom (súčasť šunkovaru) a nádobu uložíme na 24 hodín do chladničky.

6.
Šunku varíme 2 hodiny pri teplote vody 80°C. Voda nesmie vrieť a musí siahať asi 1,5 cm pod horný okraj šunkovaru.

7.
Po uplynutí uvedeného času šunkovar vyberieme a necháme ho dobre vychladnúť. Pre rýchlejšie chladenie ho môžeme ponoriť do studenej vody, nie celý, aby sa voda nedostala dovnútra. Uvoľníme prítlačný piest, ...

8.
... vylejeme vývar z mäsa, ktorý vznikol v nádobe a uvarenú šunku z nádoby vyklopíme. Odstránime igelitové vrecúško a nakrájame.

Dobrú chuť!