Bravčový jazyk v smotanovej omáčke
Podávame s knedľou. Varený jazyk má výbornú chuť, dá sa jesť aj bez omáčky, s chlebom, horčicou alebo chrenom.
recept,fotorecept,bravčový jazyk,smotana kyslá (14-18% tuku),Bravčové mäso
Bravčové mäso
Kategórie
Bravčové mäso
Ingrediencie
Ingrediencie
bobkový list | 3 | kusy | |
bravčový jazyk | 800 | gramov | |
korenie čierne mleté | ½ | čajovej lyžičky | |
mlieko polotučné 1,5% | 3 | decilitre | |
múka hladká | 1 | polievková lyžica | |
paprika červená mletá | 1 | čajová lyžička | |
smotana kyslá (14-18% tuku) | 200 | mililitrov | |
soľ | 1.5 | čajovej lyžičky | |
voda | 1.5 | litra | |
voda | 3 | decilitre |
Recept
1. Varenie jazykov
bravčový jazyk 800 gramov • soľ 1 čajová lyžička • voda 1.5 litra
Bravčové jazyky umyjeme a dáme variť do osolenej vody na cca 1 hodinu. Varíme pod pokrievkou, rýchlejšie sú uvarené v kuchte, kde ich stačí variť približne 30 minút. Po uvarení jazyky vyberieme z vody, necháme ich trochu vychladnúť, aby sme ich mohli chytiť a olúpať z ich povrchu hrubú kožu. Na niektorých miestach ide ľahko stiahnuť, na niektorých ju treba v tenkej vrstve orezať. Dobré je odstrániť veľmi mäkké až rôsolovité časti, ktoré sa niekedy nachádzajú na koreni jazyka z jeho spodnej strany.
2. Varenie smotanovo - kyslej omáčky
voda 3 decilitre • bobkový list 3 kusy • soľ ½ čajovej lyžičky • paprika červená mletá 1 čajová lyžička • korenie čierne mleté ½ čajovej lyžičky
Do odmeraného množstva vývaru pridáme bobkový list, soľ a koreniny a varíme 2-3 minúty.
3.
mlieko polotučné 1,5% 3 decilitre • smotana kyslá (14-18% tuku) 200 mililitrov • múka hladká 1 polievková lyžica
V mlieku rozmiešame smotanu a zarovnanú polievkovú lyžicu múky. Pridáme k vývaru s koreninami a za stáleho miešania uvaríme. Podľa chuti môžeme ešte dosoliť, prípadne ak sa nám zdá kyslá pridáme čajovú lyžičku cukru.
4.
Jazyky nakrájame na plátky a vložíme ich do horúcej omáčky, premiešame.
Dobrú chuť!