Kapustovo-fazuľová polievka Šutolica (Šutelica)

Pôvodný recept na túto starodávnu polievku hovorí o jej príprave v kotlíku na ohni a pečení zemiakov v pahrebe. Ponúkame vám jednoduchú prípravu tejto chutnej a zdravej polievky v modernej kuchyni.
recept,fotorecept,zemiaky,slanina prerastená,kapusta kvasená,fazuľa červená sterilizovaná,Zeleninové polievky,Slovenská kuchyňa,Bezlepkové
Zeleninové polievky
Slovenská kuchyňa
Ingrediencie
Ingrediencie
cesnak | 4 22 | strúčiky kcal | |
cibuľa | 140 62 | gramov kcal | |
fazuľa červená sterilizovaná | 250 280 | gramov kcal | |
kapusta kvasená | 600 120 | gramov kcal | |
korenie čierne mleté | ½ 9 | čajovej lyžičky kcal | |
masť bravčová | 40 359 | gramov kcal | |
olej slnečnicový | 0 ?? | kcal | |
slanina prerastená | 140 ?? | gramov kcal | |
smotana kyslá (14-18% tuku) | 0 ?? | kcal | |
soľ | 0 ?? | kcal | |
voda | 1 2210 | liter kcal | |
zemiaky | 4 ?? | kusy kcal |
Recept

2.
Alobal potrieme olejom, položíme naň zemiaky, zabalíme a dáme piecť do rúry na najvyšší stupeň rovno na mriežku. Pečieme asi 30-45 minút.


4.
cibuľa 140 gramov • slanina prerastená 140 gramov
Cibuľu očistíme, pokrájame a pridáme k masti. Osmažíme a pridáme nakrájanú slaninu. Slaninku s cibuľou chvíľu spolu opekáme.

5.
kapusta kvasená 600 gramov • korenie čierne mleté ½ čajovej lyžičky • voda 1 liter
Pridáme vyžmýkanú kapustu, korenie a vodu. Premiešame a varíme 15 minút pod pokrievkou.


8.
Upečené zemiaky vyberieme z rúry.

9.
Zemiak pomocou vidličiek roztrhneme...

10.
...a položíme do polievky. Môžeme podávať aj s lyžičkou kyslej smotany.

Dobrú chuť!