svetvomne.sk

Indická kuchyňa

 
Šošovicový masala dál

Skúste aj vo vašej kuchyni vykúzliť túto veľmi chutnú a zdravú strukovinovú kašu. Môžete ju servírovať ako prílohu spolu s ryžou. Pre spestrenie doplňte vajíčko, grilovanú zeleninu, tofu či mäso.

Kuchtil

Michal

Čas prípravy

40 min.

Náročnosť

stredná

Pikantný hrach s mrkvou

Vegetariánsky pokrm inšpirovaný indickou kuchyňou. Podávame s ryžou basmati a s chutným ananásovým šalátom s jogurtom.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

Náročnosť

stredná

Baklažánovo-cícerové karí

Baklažánová omáčka s cícerom Baingan chana (chole) masala je obľúbený indický pokrm pikantnej chuti. Množstvo korenín môžete podľa chuti ubrať, alebo aj pridať.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

25 min.

Náročnosť

stredná

Kapustové kofty

Vegánske, vyprážané, kapustové "fašírky" obľúbené nielen v indickej kuchyni. Podávame s ryžou, zemiakmi, omáčkami či šalátmi.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

30 min.

Náročnosť

stredná

Ajurvédska polievka Kičadi

Khičadi (Kichadi) je základom indickej kuchyne. V ajurvéde je hlavným liečivým, vyrovnávajúcim a detoxikačným pokrmom. Má veľmi priaznivé účinky na tráviace orgány. Základom sú koreniny, ryža Basmati, fazuľa Mungo (alebo šošovica) a zelenina.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

45 min.

Náročnosť

vysoká

Krupicový indický koláč

Suji ka halva (Sooji Ka Halwa) či Rava Sheera - je obľúbený sladký indický koláčik. Je veľmi chutný a jeho príprava je nenáročná.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

35 min.

Náročnosť

vysoká

Basmati ryža- základný recept na prípravu

Basmati je dokonalá dlhozrnná ryža, s nezameniteľnou orieškovou chuťou, ktorá je ľahko stráviteľná a úplne bezlepková. Má nízky glykemický index a menej kalórií, ako iné druhy ryže. Pri varení sa vôbec nezlepí a nielen preto si ju určite zamilujete.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

50 min.

Náročnosť

nízka

Indické chlebové placky Čapátí

Chlebové placky Čapati (Chapati) sú tradičná indická príloha. Tieto placky majú veľa podôb - základné sú zložené len z múky a vody.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

60 min.

Náročnosť

stredná

Mrkvovo-kapustový šalát s jogurtom

Prílohový, chuťovo jemne horký šalát. Recept inšpirovaný indickou kuchyňou.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

Náročnosť

nízka

Cviklovo-mrkvový šalát s jogurtom

Zdravý šalát (raita), v indickom menu podávaný k pikantným pokrmom za účelom stiahnutia tepla z korenín. Je však aj vynikajúcim tipom na zdravú večeru, či prílohou k mäsu, aj mimo orientálnej kuchyne.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

60 min.

Náročnosť

stredná

Citrónová ryža

Nimba chawal - citrónová ryža, je obľúbený recept prípravy ryže v južnej Indii. Servíruje sa ako samostatný pokrm, prípadne v kombinácii s inými indickými jedlami. Chutí jemne kyslo, pikantne i slano. Ponúkame jeden zo základných receptov na jej prípravu.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

35 min.

Náročnosť

stredná

Prívarok z červenej šošovice s kokosovým mliekom

Recept na hrejivý indický šošovicový dhal s kokosovým mliekom (Coconut red lenthil dhal). Podávame s ryžou, dusenou zeleninou, raitou, zeleninovou koftou...alebo len s chlebovou plackou. Udávaný počet porcií závisí od kombinácie s inými jedlami.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

35 min.

Náročnosť

nízka

Špenátové zemiaky

Chutná a nutrične hodnotnejšia zemiaková príloha na orientálny spôsob.

Kuchtil

Michal

Čas prípravy

45 min.

Náročnosť

stredná

Pražené korenené zemiaky s cibuľou

Veľmi chutné prílohové zemiaky, ktoré môžeme podávať aj ako samostatný pokrm. Recept inšpirovaný indickou kuchyňou.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

50 min.

Náročnosť

stredná

Kokosová dusená zelenina

Chutná a výborná vegetariánska zelenina inšpirovaná indickou kuchyňou. Môžeme konzumovať s ryžou, alebo ako samostatný pokrm, zvlášť pri držaní odľahčujúcej diéty.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

40 min.

Náročnosť

stredná

Hovädzie karí

Hovädzí guláš na ázijský spôsob. Výborný tip na chatu, ak ťa už klasický kotlíkový guláš nudí. Curry (karí) pochádza z Indie, ale už si ho veľmi obľúbili v Japonsku, Thajsku, aj v západnom svete.

Kuchtil

Michal

Čas prípravy

2 h. 30 min.

Náročnosť

vysoká

Paradajkový šalát s jogurtom

Tamatar Raita (Paradajková Raita) je chutný šalát s obľubou podávaný ku takmer všetkým slaným vegetariánskym jedlám. Jeho príprava je rýchla a jednoduchá.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

10 min.

Náročnosť

nízka

Jogurtový nápoj s marhuľami

Osviežujúce marhuľové lassí na horúce letné dni. Lassí je tradičný indický nápoj obsahujúci jogurt, vodu, koreniny a ovocie. Existuje množstvo variácií tohoto nápoja.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

5 min.

Náročnosť

nízka

Vyprážaný karfiol v cícerovom cestíčku

Karfiolová pakora (Gobi pakora) je jedna z mnohých chutných a chrumkavých zeleninových pakor obľúbených v Indii. Podáva sa ako večerné občerstvenie s dobrou šálkou čaju. Môže tvoriť aj súčasť obedového menu.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

40 min.

Náročnosť

stredná

Cviklové kofty

Cviklové fašírky Čukunda kofta sú veľmi zdravé a chutné. Napriek tomu, že sa vysmážajú v oleji mastné nie sú. Podávame ich ako súčasť indického menu.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

60 min.

Náročnosť

stredná

 

 
 

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť